Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako pomagati bližnjemu s težavami v razmerju

shutterstock_178184006.jpg

B-D-S Piotr Marcinski | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 06/11/21

Terapevtka razkriva pet pomembnih strategij, ki jih morate upoštevati, če vas skrbijo težave v razmerju bližnje osebe

Ko ljubezensko razmerje postane nasilno, lahko pogosto opazimo opozorilne znake. Ni nenavadno, da prijatelji in družina začutijo, da je nekaj narobe. Kaj lahko storite, če opazite te opozorilne znake? Kako lahko pomagate ljubljeni osebi, ki ne opazi ali si ne prizna, da je v njenem razmerju nekaj narobe?

Pogovarjali smo se z Marianno Taylor, terapevtko na kliniki Alpha Omega. Delila je pet pomembnih strategij, ki jih morate upoštevati, če vas skrbijo težave v razmerju nekoga, ki vam je blizu.

1NE PODAJAJTE SVOJEGA MNENJA, NE DA BI VAS KDO ZANJ PROSIL

Prvi korak je najpomembnejši: “Ne delite neželenih nasvetov,” pravi Taylorjeva. To je morda v nasprotju z vašo intuicijo, ko ste zaskrbljeni, vendar je to ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko storite.

Zagotoviti želite, da se vaša ljubljena oseba počuti varno, če je z vami iskrena, vendar načenjanje pogovora tako, da poskušate vsiljevati vaše lastne ideje, ne deluje. Zato ne začnite pogovora z izražanjem svojih pomislekov v zvezi s partnerjem bližnje osebe, saj se bo na ta način le postavila v obrambni položaj. Kaj bi torej morali storiti namesto tega?

2POSTAVITE NEKAJ VPRAŠANJ IN POZORNO POSLUŠAJTE

“Najprej poslušajte,” svetuje Taylorjeva. “Postavljajte vprašanja, če se vam to zdi primerno.” Ne veste, katera vprašanja bi zastavili svoji ljubljeni osebi? Strokovnjakinja je ponudila naslednje predloge:

  • Kako se obnaša vaš partner, ko se razjezi?
  • Vas to skrbi?
  • Kako se zaradi tega počutite?
  • Kaj menite o sebi (v razmerju)?
  • Kako se vam to zdi?
  • Ste kdaj pomislili, da je morda to razmerje nezdravo?
  • Kako vaš odnos vpliva na vaše življenje in počutje?

Odzivi vaše ljubljene osebe vam bodo dali občutek, ali se v razmerju počuti varno ali negotovo. In vaša vprašanja jo bodo prisilila, da resno razmisli o svojem razmerju sama pri sebi. “K svoji ljubljeni osebi pristopite s skrbnostjo in občudovanjem,” pravi strokovnjakinja. “Poskušajte jo usmerjati, da na koncu sama pride do glavnega problema.”

3USTVARITE VAREN PROSTOR, DA SE VAM BLIŽNJA OSEBA LAHKO ZAUPA

Upamo, da bodo premišljena vprašanja in pozorno poslušanje spodbudili vašo ljubljeno osebo, da se vam zaupa. Ko se to zgodi, je cilj, da se počuti varno, da ve, da jo slišite in cenite.

“Vprašajte se: ‘Ali ustvarjam in vzdržujem varen prostor za mojo ljubljeno osebo, da pride k meni? Ali on/ona ve, da sem varen pristan? Ali spoštujem njeno ranljivost in njenega partnerja ne zavračam?'” Če ste dostopni, odzivni in čustveno angažirani, se bo vaša ljubljena oseba še naprej odpirala. Vaš odnos je lahko zanjo oziroma zanj rešilna bilka.

4PREPOZNAJTE, KAKO SE OSEBA POČUTI

“Potrdite in priznajte, kako težka mora biti takšna situacija za vašo ljubljeno osebo,” pravi Taylorjeva. “Če pride do resnih težav, lahko rečete: ‘Zdi se, da te res boli. To se zdi tako težko.'”

Bližnja oseba morda ne razume popolnoma, da so težave zares resne, saj se ji kontekst morda zdi normalen. To je eden od razlogov, da ne omenjate besede “zloraba”, razen če je vaša ljubljena oseba ne omeni prva.

“Če rečete, da je oseba zlorabljena, bo to zaprlo vrata in ustvarilo duševno blokado zanjo,” pravi terapevtka. “Začutila bo, da niste varna oseba za pogovor in da se vam enostavno ne more zaupati.” Namesto tega priznajte svoja čustva in ponudite sočutje brez kakršnegakoli obsojanja.

5SPREMLJAJTE BLIŽNJO OSEBO

Pomemben del vaše vloge je le spremljanje in ohranjanje stika z vašo ljubljeno osebo. Tako bo vedela, da v nobenem trenutku ni povsem sama.

Lahko jo obiščete, redno pokličete ali ji napišete SMS. Če se oseba z vami pogovarja o razmerju, lahko vprašate, kako ji gre. Vaša bližina vašo ljubljeno osebo spominja na ključno resnico: “Počutiti se mora varno.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.