Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znate pomagati prijatelju v stiski, ne da bi ga še bolj prizadeli?

SADNESS,DEPRESSION

Shutterstock

Bena Briški - objavljeno 23/11/17

Da življenje ni potica, se zavemo, ko se nam ali nekomu od naših bližnjih zgodi nekaj, kar v življenje postavi mejnik med prej in potem

Bolezen, smrt ljubljene osebe, ločitev in podobno občutljive zadeve so ponavadi teme, o katerih se nam je težko pogovarjati in za katere ne vemo, kako bi se jih lotili. Najslabše, kar lahko v takem času naredimo, je, da se od prijatelja, ki se je znašel v stiski, preprosto umaknemo. V sebi imamo namreč nekakšen vnaprej “nameščen program”, ki nas pogosto nagovarja ravno k temu. Kako torej prijatelju stati ob strani, ko gre skozi viharne čase svojega življenja?

1. Ohranite stik

Ne čakajte, da vas bo poklical sam, ampak bodite vi prvi. Najlažje je nekomu reči: pokliči, če me potrebuješ, ter tako nanj preložiti odgovornost ohranjanja stika. Morda nima energije, da bi vzel v roke telefon. Morda se boji, da vas bi s svojimi težavami preobremenil. Morda se v svoji ranjenosti ne spomni vseh prijateljev, ki jih lahko pokliče, zato se trudite z njim ohranjati enak odnos kot prej.

2. Prisluhnite

Ko nas boli, se umaknemo, skrijemo v svoj brlog in si povijamo rane. Morda vaš prijatelj na začetku ne bo pripravljen govoriti o svoji bolečini in bo okoli sebe zgradil zid. Mogoče pa je, da bo besno napadal vse v zvezi s tem, kar ga muči, in od vas zahteval pogovor o vseh mogočih vidikih.

Bodite pogumni in pripravljeni na karkoli, ne bojte se težkih pogovorov, saj tako predeluje bolečino in iz nje raste. Če pa želje po razčiščevanju (še) nima, ne vrtajte vanj za vsako ceno, saj ima to lahko ravno nasproten učinek od želenega.

3. Spremljajte v mislih in dejanjih

Tudi če ne govorite s prijateljem vsak dan, ste z njim lahko povezani tako, da mu v mislih pošiljate pozitivne spodbude in molite zanj. Povabite ga med ljudi, ven iz domače hiše. Na kulturni dogodek, izlet v naravo, v kino ali pa k maši, kamorkoli, za kar se vam zdi, da bi mu lahko pomagalo in ga izbezalo iz trenutnega miselnega okvira.

Morda mu bo sveže okolje prineslo nove ideje in upanje za življenje. Čas bo pokazal, kdaj naj počutje vašega prijatelja narekuje tempo, s katerim naj se loteva novih podvigov.

Ne glede na to, kakšen je položaj, v katerem se je znašel vaš prijatelj, pa je pomembno, da se poskušate vzdržati pomilovanja, sodbe ali kazanja s prstom na vse, kar ga je po vašem mnenju tja pripeljalo in ga morda tam tudi še ohranja.

Vsako prijateljstvo v življenju je dar, naj torej v daru vajinega prijateljstva čuti oporo in pozitivno spodbudo, da bo z vašo pomočjo našel pot nazaj v življenje, ki ga bo lahko živel v polnosti.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.