Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Me tehnologija lahko zasužnji?

8-1-1.jpg

Oddaja Reflektor

Rok Blažič - objavljeno 27/10/21

V novi oddaji Reflektor se sprašujejo, kako pametna je danes tehnologija in kako pametna bo v prihodnosti

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Pametne naprave nas vse bolj obkrožajo in prodirajo v vse kotičke našega življenja. Da bi bolje razumeli njihovo delovanje in razvoj, so ustvarjalci v novo oddajo Reflektor povabili zelo zanimivega gosta, s katerim se je pogovarjal David Tomažin.

Marko Jankovec je izredni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, kjer se posveča predvsem fotovoltaiki. Svoje poklicno znanje je uporabil, da je opremil svojo hišo s pametnimi napravami, ki jih lahko krmili prek telefona.

Prijazno nas je povabil domov in nam predstavil tudi “domačo žival”, kačo, ki je programirana, da se odziva na dražljaje iz okolja. Kako pametne so danes naše naprave? Jankovec pravi: “V bistvu je pamet še vedno v glavi uporabnika … Ampak v prihodnosti se bo to precej spremenilo.”

Jankovec namerava svojo hišo narediti še bolj pametno, kar bo v prihodnosti s prehodom na obnovljive vire energije še bolj pomembno. Glavni izziv zelenega prehoda vidi predvsem v razvoju novih tehnologij: “Omrežja temu še niso dorasla, veliko tehnologij moramo še razviti in se razvijajo.”

Vabljeni k ogledu celotne epizode:

Ne bojmo se tehnologije

Se moramo bati novih tehnologij? Jankovec odgovarja: “Tehnologija lahko pride v napačne roke, tako kot oster nož. Je orodje, ki nam služi.” Prepričan je, da si nihče ne želi vrniti v čas pred razvojem tehnologije. Toda ali nas ne na nek način zasužnjuje? “Vsaka stvar te lahko zasužnji, gre za stvar tvojega odnosa do nje,” pravi Jankovec.

V prihodnosti bo vse večjo vlogo imela umetna inteligenca. Jankovec je v naš studio prinesel primer te tehnologije, kamero, ki zna slediti gibom človeškega telesa in prepoznava obraze. Uporabimo jo lahko na različne načine, npr. za varstvo otrok v nakupovalnem središču ali za pomoč starejšim v oskrbovanih stanovanjih.

Oddaja Reflektor

Reflektor je tedenska pogovorna oddaja, ki jo na YouTube kanalu Družina media lahko spremljate vsako sredo ob 19.00. Posveča se družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

Ena najbolj poznanih aplikacij pa je v samovozečih avtomobilih. Jankovec je prepričan, da so ti veliko varnejši od človeških voznikov: “Programi, ki tečejo v čipih v avtomobilu, niso utrujeni, nimajo težav z razmišljanjem o drugih stvareh ali brskanjem po telefonu …”

Razvoj teh tehnologij je izredno hiter: “Čip (v kameri) ima toliko računske moči, kot so je pred tridesetimi, štiridesetimi leti imeli vsi računalniki na svetu skupaj,” pove Jankovec. “Projekcije kažejo, da se bo nekje v desetih letih umetna inteligenca tako razvila, da je ne bomo več mogli ločiti od človeške.”

Kakšne bodo posledice za etična, družbena vprašanja? “V tistem trenutku bo računalnik moral dobiti nek status zavesti, entitete, ki bo vsaj v neki meri ekvivalentna človeški,” je prepričan, saj bo znal sprejemati samostojne odločitve na podlagi moralnih načel, ki mu jih bomo vstavili.

Kaj pa stroj in vera?

Bo sposoben tudi vere? “Če izhajamo iz dosedanjih znanstvenih dognanj, ni nekega razloga, da stroj ne bi bil veren,” odgovarja Jankovec in dodaja: “Čez dvajset let ne, čez sto pa mogoče.” Tako oddaljeno prihodnost si je težko predstavljati.

Tudi naši stari starši si niso mogli predstavljati naših prevoznih sredstev ali pametnih telefonov: “Predstavljajte si rast tehnologije, ki je še stokrat hitrejša, kot je bila v zadnjih stoletjih,” nam postavlja izziv Jankovec.

Prepričan je, da bodo v prihodnosti nastali čisto novi poklici, čemur bi se morala prilagoditi tudi šola: “Danes imamo dostop do vseh podatkov. Učenci se morajo v šoli naučiti predvsem razmišljati in kreativno razvijati ideje.”

Na koncu Jankovec še poudarja: “Ne bojte se tehnologije. Tehnologija je orodje, ki nam bo pomagalo bolje živeti in rešiti ogromne izzive, ki nas čakajo.” Moramo jo le pametno uporabljati.

Tags:
Oddaja Reflektorznanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.