Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kdo so ustvarjalci nove oddaje Reflektor?

TINA MARTINEC SELAN

TOMAŽ RIHTAR

Mojca Purger - Lojze Grčman - objavljeno 10/05/21

Zaživela je spletna oddaja Reflektor, ki jo pripravljamo sodelavci Družine

V mesecu, ko časopis Družina vstopa v 70. leto izhajanja, je istoimenska založniško-medijska hiša pripravila zanimivo novost. Tedenska oddaja Reflektor prinaša pogovore o družbi, duhovnosti in življenjskih vprašanjih. Vsak teden jo boste lahko spremljali na YouTube kanalu Družine in na platformi za podkaste Spotify. Na spodnji povezavi najdete prvo epizodo.

Zakaj smo se odločili za pogovorno oddajo?

V preteklem letu se je življenje digitaliziralo še bolj, kot je bilo že sicer. Prek ekranov smo imeli sestanke, pouk, srečanja zakonskih skupin in celo svete maše. Po eni strani smo zaradi tega še toliko bolj željni srečanj “v živo”, po drugi strani pa smo kristjani poklicani, da veselo novico prinesemo tudi na splet.

Direktor medijske in založniške hiše Družina Tone Rode razmišlja: “Če ima tisk dve dimenziji dostopanja: branje člankov in gledanje fotografij, imajo digitalni mediji (vsaj) štiri: branje prispevkov, ogled fotografij ter gledanje in poslušanje video in avdio vsebin. Zakaj bi se odrekli dvema oblikama stika in komuniciranja?”

“Cerkev, ki gre ven”

Papeži nas že dolgo vabijo, naj gremo ven iz svojih varnih skupnosti med drugače misleče, naj v sodobni govorici ponesemo veselo novico med vse ljudi. Kakor nas je pred nekaj leti Aleteia odprla novim spletnim bralcem, tako kot nas bo prenovljena spletna stran www.druzina.si (ki prihaja 24. maja) še bolj povezala z novo generacijo zvestih bralcev Družine, tako nas bodo nove multimedijske vsebine Družine predstavile tudi mlajšim bralcem, poslušalcem in gledalcem, ki nas morda še ne poznajo, pravi direktor Rode: “Prek naših video in zvočnih oddaj se bo marsikdo prvič srečal z našimi vsebinami.”

Vsako sredo ob 19.00

Oddaja bo na sporedu vsako sredo ob 19.00 na YouTube kanalu Družina media. Druga epizoda je namenjena tematiki samskosti. Gosta sta salezijanec Peter Pučnik in Živa Štiglic.

Dodati iskrico življenju

“Želimo evangelizirati in pripovedovati o dobri novici, o veselju, ki ga imamo zaradi vstalega Jezusa,” je povedala ena od voditeljic oddaje Helena Rozman, ki skupaj z bogoslovcem Petrom Čemažarjem in dijakom Jakobom Erhartičem pripravlja pogovore o duhovnosti.

“Iz gostov želimo izvabiti konkretne, uporabne vsebine, kako živimo z Bogom vsak dan. Upamo, da bodo oddaje s svojimi pričevanji, zgodbami in pogovori o določeni temi gledalcu dodale iskrico ali pustile globlji pečat.”

Vprašanja, o katerih razmišlja vsak

Pogovore o življenjskih vprašanjih snujemo pod vodstvom Tine Martinec Selan: “Z Reflektorjem si želimo odpirati teme, o katerih razmišlja vsak človek, ki mu ni vseeno, kako živi in kaj se z njim dogaja. Naj bo to področje duhovnosti ali družbe, ali pa ‘moje’ področje, kjer se bomo trudili poiskati zanimive družinske teme. Področje življenjskega sloga, pri katerem sodelujem sama, ne bo rezervirano le za družino, pač pa tudi za samske ali študente, pa tudi za malce starejše. Reflektor bo predvsem nekaj drugačnega, svežega in plod dela zelo različnih ljudi – upam, da bo obogatil prav vsakega, ki ga bo spremljal,” je povedala.

Tudi težke teme, a brez “zateženosti

Zakaj bomo Reflektor usmerili tudi na aktualna družbena vprašanja, smo izzvali Roka Blažiča, sodelavca Družine in “dirigenta” oddaj, ki bodo odpirale družbeno aktualne teme.

“Ker želimo osvetljevati težke teme, ne da bi bili ‘zateženi’. Ker želimo odpirati prostor razprave, ne da bi se ujeli v splošne odgovore. In ker želimo iz sence potegniti tudi tisto, kar gre mimo glavnih tokov, a kaže na svetlejšo pot naprej. V naši oddaji bomo z zanimivimi gosti reflektirali sodobne družbene, politične in kulturne trende, ne bo pa manjkalo niti trenutkov za smeh, ki nam pogosto osveži pogled in razjasni obzorje.”

Lepo ste vabljeni k spremljanju in komentiranju Reflektorja, ki ga najdete tudi na družbenih omrežjih Facebook in Instagram.

Tags:
mediji
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.