Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Že veste, kdo bo osrednji lik na oratoriju 2022?

120679-1.jpg

Arhiv DJ | Družina

Katarina Berden - objavljeno 12/10/21

Otroci in animatorji se bodo prihodnje leto na oratoriju pogovarjali o znanem svetniku

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

V poletnih mesecih se po župnijah po vsej Sloveniji na oratorijih vsako leto zbere več deset tisoč otrok. V teh dneh so organizatorji že določili glavni lik oz. temo za prihodnje leto, to bo sveti Ignacij Lojolski in njegovo življenje. Letos namreč mineva 500 let od njegovega spreobrnjenja, obhajamo pa tudi Ignacijevo leto.

“Usodno” okrevanje

Ignacij se je rodil leta 1491 v baskovski provinci v Španiji. Rojen je bil v plemiški družini na gradu Loyola, zato si je celo otroštvo in mladost želel, da bi postal dober vojak.

Maja leta 1521, ko je bil star 19 let, ga je v času francoskega obleganja španskega mesta Pamplona zadela topovska krogla in mu poškodovala nogo. To je pomenilo konec njegove vojaške kariere. Ko je okreval, je prebiral veliko duhovnih knjig in življenjepisov svetnikov.

Tako se je spreobrnil in se navdušil za svetost. Nekaj časa je živel v samoti, kjer je tudi začel s pisanjem svoje znamenite knjige Duhovne vaje.

Pozneje je začel poglobljeno študirati na več univerzah, skupaj s prijatelji je opravil tudi zaobljubo čistosti in celibata, s tem dogodkom pa so pričeli ustanavljati Družbo Jezusovo. V Italiji je prejel mašniško posvečenje in tudi formalno ustanovil novi red, jezuite.

Umrl je 31. julija leta 1556. Leta 1622 pa je bil razglašen za svetnika.

Preberite nekaj njegovih čudovitih misli:

Na oratoriju 2022 bodo otroci torej spoznali svetega Ignacija in se vživljali v njegovo nadvse zanimivo življenjsko zgodbo, polno preprek in izzivov, iz katere se lahko vsak izmed nas gotovo nauči kaj koristnega.

Tags:
oratorijotrocisvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.