Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pot v nebesa včasih vodi tudi čez blato

DSC_5244-1.jpg

Klara Bokan

Katarina Berden - objavljeno 07/09/21

Bi si upali plaziti po blatu in plezati čez ovire?

Animatlon je zdaj že tradicionalni dogodek, na katerem se je letos zbralo okrog 300 mladih, ki so začeli dan s sveto mašo, nato pa jih je čakala prav posebna aktivnost: oviratlon. V skupinah so morali opraviti najrazličnejše naloge in se prebiti čez ovire, ki pa niso bile ravno primerne za tiste, ki se ne želijo zmočiti ali umazati.

Ni šlo le za zabavo

Preden so se pognali v blato in vodo, so začeli s sveto mašo, pri kateri so se še posebej spomnili na letošnji oratorijski lik Carla Acutisa.

Carlo je influencer Boga. Kaj pa jaz?

Salezijanski duhovnik Jure Babnik, ki je daroval sveto mašo, je poudaril, da lahko nebesa primerjamo s počitnicami na morju. Čeprav je morda na prvi pogled videti, da tam nič ne počnemo, nam je vseeno lepo in se jih veselimo.

Do morja je najlažje priti po avtocesti, neradi izgubljamo čas na poti, kjer je polno ovir. Tako je tudi pri poti v nebesa. Zakaj se odločamo za najrazličnejše ovire, ko pa se lahko tja odpravimo po avtocesti, ki jo predstavlja evharistija?

O tem je namreč govoril tudi blaženi Carlo, ko je sveto evharistijo imenoval avtocesta do nebes. Carlova mama je v pogovoru z ustvarjalci Oratorija Slovenija poudarila, da je bil Carlo influencer Boga.

Če o Carlu ne razumemo, da je bila zanj najbolj pomembna sveta maša in odnos z Bogom, o njem ne razumemo ničesar.

Ob tem se je duhovnik vprašal, kaj evharistija pomeni njemu in kako blizu je po svojem odnosu z Bogom tistemu odnosu, ki ga je oblikoval Carlo. K takemu razmišljanju je povabil tudi animatorje:

“Lahko vprašate tudi sami sebe. Vsak si mora odgovoriti sam. Menim, da nam je Carlo dan kot sporočilo Boga, saj je naš sodobnik. Bil je influencer Boga in to ste na nek način tudi vi, animatorji. Morda nismo tako dobri, ampak smo. Avtocesta do nebes je odprta. Vozimo po njej!”

Blato, mrzla reka, gume in še kaj

Sveti maši je sledil animatlon, prebijanje animatorskih skupin skozi najrazličnejše ovire, kot so blato, reka, hoja po deskah, vrveh, skupinsko skakanje v vrečah itd. Namesto da izgubljamo besede, je najbolje, da si ovire ogledate kar sami.

Kaj pa pravijo animatorji?

Vprašali smo tudi nekaj animatorjev, prisotnih na Animatlonu, kako bi opisali dogodek.

“Letos sem se Animatlona s svojimi animatorji udeležila prvič. Najbolj sem uživala v plazenju po blatu, saj sem si zaradi filmskih prizorov to želela že dolgo časa. Vzdušje je bilo pozitivno, izredno mi je bila všeč sproščena sveta maša, dobra hrana. Dobila sem tudi nekaj novih idej za naslednji oratorij. Takšna srečanja se mi zdijo odlična priložnost za povezovanje posameznikov znotraj skupin in tudi spoznavanje z drugimi animatorji iz cele Slovenije.”

Ana

“Na Animatlonu sem bil prvič in sem imel, iskreno, kar velika pričakovanja, a so bila vsa presežena. Mladi za mlade so vse zelo dobro organizirali. Kot verjetno vsem, je bil tudi meni najbolj všeč poligon, saj je kljub kakšni praski prinesel ogromno zabave. Na splošno se mi zdi pomembno, da se naredi tudi kakšen dogodek za animatorje, saj veliko naredimo za otroke in je lepo, če kdo poskrbi tudi za nas.”

Luka

“Animatlon mi je bil res všeč. Najbolj seveda oviratlon. Edino, kar bi spremenil, je to, da bi dodal še več ovir. Pohvaliti moram hrano in pijačo. Z veseljem bom še prišel!”

Jan

“Vzdušje je bilo enkratno, všeč mi je bilo petje med mašo, saj so bile pesmi zelo energične, in tudi če nisem vseh poznal, sem jih vzljubil. Pri poligonu je bila kljub velikemu številu udeležencev organizacija zelo dobra, saj smo morali štartno številko pridobiti v zabavnih igricah. Ovire so bile zabavne, saj niso bile vsakdanje. Bilo mi je zelo všeč, saj je bil poligon dolg.”

Žiga

“Na Animatlonu sem animatorka oziroma pomagam že več let. Navdihnilo me je, ko sem videla eno izmed udeleženk, ki je bila precej popraskana, okrvavljena. Imam izkušnje z ljudmi od drugod, ki bi gotovo komplicirali. Tu se je pa prav videl tisti timski duh. Bilo je fascinantno, ker je želela iti naprej. To se mi zdi pomembno, ker je tudi današnji dogodek super ‘team building’ in še fino je, ker vidiš ljudi, ki jih nisi že dolgo. Ekipa, ki to organizira, je res super, zelo usposobljena. Za animatorsko skupino je zelo pomembno, da se udeležuje takih stvari. S tem pokažeš neko spoštovanje do animatorske ekipe, zavednost, pripadnost. Pri animatorjih mi je vedno zelo všeč, ker se med seboj spodbujajo, so veseli, tudi če jim kdaj ne gre najbolje. To je tudi bistvo oratorija.”

Eva

Tags:
mladioratorij
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.