Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 idej za pogovor z zakoncem, če hočete izboljšati svoj zakon

MIŁOŚĆ

Antonio Guillem | Shutterstock

Barbara Oprčkal - objavljeno 28/01/21

Zakonsko razmerje je idealno za odkrivanje in razvijanje darov in sposobnosti, ki jih imamo

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste na sprehodu zagledali kakšen starejši par, ki se je držal za roke in si kljub letom še vedno namenjal ljubeče poglede. Verjetno so bile vaše misli takrat: le kakšen je njun recept za tako srečen zakon?

Dejstvo je, da ima zakonska zveza tako vzpone kot padce. Priznani družinski terapevt Gary Chapman ob tem govori o štirih letnih časih zakona in jih opisuje v istoimenski knjigi. Tako kot v naravi, se tudi v zakonu letni časi izmenjavajo. Pomembno pa se je zavedati, da v vseh letnih časih lahko napredujemo.
Preberite še:
Ko v zakonu vlada zima: 7 pomembnih strategij, ki jim morate slediti

Ključ je (tudi) v dobri komunikaciji

Eno izmed pomembnih orodij, če se tako izrazimo, v zakonu je komunikacija. Dobra komunikacija. V teoriji so nam te stvari lahko povsem jasno, zaplete pa se lahko, ko moramo iz teorije preiti v prakso, kar pomeni, da se morata mož in žena tudi zares pogovarjati. Tu marsikateri par naleti na vprašanje, o čem se pogovarjati.

Chapman v posameznem poglavju v knjigi poda tudi nekaj predlogov za pogovor. Zbrali smo nekaj primernih vprašanj oz. idej za pogovor, ki si jih zakonca lahko zastavita, da bo (dobra) komunikacija lažje stekla.


COUPLE, LOVE, BALCONY

Preberite še:
Romantični zmenki za vsak letni čas

Ob tem seveda verjetno ni treba posebej poudariti, da si je za pogovor treba vzeti čas. Lahko je to pol ure preden gresta spat ali pa si vzameta večer ali dan za zmenek.

  1. Povejta si vsaj eno lastnost, ki jo drug na drugem cenita in spoštujeta.
  2. Sozakoncu povejte, kaj ste z njegovo pomočjo uspeli doseči.
  3. Povejta si, za katere namene molita, in ta teden molita tudi drug za drugega.
  4. Če je treba ozračje malo razbremeniti, začnita z lažjimi temami. Dober začetek je opis vrhuncev tedna.
  5. Povejta si najnovejše novice o družinskih članih, službenih problemih in dogodkih v soseski.
  6. Govorita o svojem odnosu, toda za vsako stvar, ki bi jo bilo treba izboljšati, omenita tudi dve stvari, ki sta vam na sozakoncu ali v odnosu všeč.
  7. Pogovorita se o področjih, na katerih vama uspeva.
  8. Odgovorita si na naslednja vprašanja: Ste se, odkar ste prvič srečali svojega sozakonca, kaj spremenili? Kako se je spremenil vaš sozakonec? Kaj vaju je na začetku pritegnilo in pripeljalo skupaj? Katere lastnosti, ki jih na začetku niste opazili ste pozneje vzljubili in začeli spoštovati?
  9. S kakšnimi izzivi sta se morala v zakonu spopadati zaradi vajinih razlik? Koliko so razlike vajinemu odnosu koristile?
  10. Pogovorita se o vajini veri. Kaj vam je glede odnosa z Bogom v tem trenutku všeč? Katera vprašanja bi mu rada nekoč postavila?

Prijeten pogovor vam želimo! Da boste na stara leta tudi vi med tistimi, ki se boste še vedno držali za roke.

Preberite pa še nekaj naših drugih nasvetov za dobro komunikacijo v spodnjih prispevkih.


KŁÓTNIA

Preberite še:
Osnovno pravilo, ki bo poživilo vajino komunikacijo
Preberite še:
10 temeljnih pravil dobrega pogovora
Preberite še:
3 stvari, ki jih potrebujete za dober pogovor

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.