Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Cepljenje otrok z vektorskimi cepivi pod izrednim nadzorom

VACCINATION

PhotoAdventure Studio | Shutterstock

Janez Porenta - objavljeno 01/10/21

Vektorski cepivi Janssen in AstraZeneca za starostno skupino od 12 do 17 let nista registrirani

Ministrstvo za zdravje zahteva izredni strokovni nadzor zaradi domnevnega cepljenja oseb, mlajših od 18 let, z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca, ki za to starostno skupino nista registrirani, na nekaterih cepilnih mestih po državi.

“Ker na prvo mesto vselej postavljamo varnost pacientov, smo na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti pri Zdravniški zbornici Slovenije zahtevali izvedbo izrednega strokovnega nadzora,” so pojasnili na ministrstvu.

Skoraj 300 mladoletnih

Po podatkih NIJZ je bilo doslej s cepivom proizvajalca Janssen, ki zahteva le en vbod, cepljenih 219 mladoletnih oseb, s cepivom AstraZenece pa s prvim odmerkom 45 in z drugim 20 oseb, mlajših od 18 let.

Priporočil v tej smeri ni bilo

Kot so na NIJZ pojasnili za STA, ni strokovna posvetovalna skupina za cepljenje nikdar izdala priporočil, s katerimi bi bilo za starostno skupino od 12 do 17 let priporočeno cepljenje z vektorskima cepivoma, saj sta registrirana za uporabo pri polnoletnih osebah.

Dopuščajo možnost napak pri vnosu

Na NIJZ dopuščajo možnost, da je prišlo do napak pri vnosu podatkov o cepljenju v sistem e-registra cepljenih oseb in neželenih učinkov (eRCO), v katerem so zaznali vnose o cepljenju otrok z vektorskimi cepivi na več cepilnih mestih po vseh slovenskih regijah.

Spremljanje in obveščanje o novostih

Dodatno so za STA pojasnili, da posvetovalna skupina redno spremlja novosti in spremembe in o njih redno obvešča vse izvajalce cepljenja. “NIJZ posodobljena priporočila objavi na svoji spletni strani in na portalu cepimose.si, ki je dostopen strokovni in splošni javnosti. Skladno s tem pričakujemo, da izvajalci cepljenja sledijo navodilom,” še poudarjajo na NIJZ.

Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani druzina.si.

Tags:
cepljenjekoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.