Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Cepljeni? Kaj to pomeni v praksi?

049_f0310345.jpg

MICROGEN IMAGES / Science Photo Library via AFP

Helena Adamič - objavljeno 18/08/21

Čeprav je možnost okužbe po cepljenju manjša, pa se še vedno priporoča nadaljevanje z vsemi preventivnimi ukrepi

Če ste že med tistimi, ki so prejeli potreben odmerek ali dva cepiva proti novemu koronavirusu, ste se verjetno vprašali, kaj to s seboj prinese v praksi.

Bodisi v smislu rahlejših ukrepov pri vključevanju v družabno življenje bodisi v smislu upoštevanja ukrepov za preprečevanje okužb. Za odgovore smo povprašali na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Prednosti?

Osebe, ki so cepljene proti covidu-19, so predvidoma zaščitene pred boleznijo. S cepljenjem torej zmanjšujemo število obolenj, hospitalizacij in smrti zaradi covida-19. Cepljene osebe imajo izpolnjen PCT pogoj, ki je potreben v določenih primerih, na primer pri prehodu meje, pri vstopu na prireditve, poleg tega se izognejo karanteni in testiranjem.

Manjše tveganje za okužbo

Tveganje za okužbo je sicer manjše kot pri necepljenih osebah, vendar ga ni mogoče popolnoma izključiti, zato tudi po cepljenju še vedno upoštevajmo priporočene zaščitne ukrepe in si tako prizadevajmo, da preprečimo morebitno širjenje. Zaščita s cepljenjem ni 100-odstotna, lahko se zgodi, da tudi posamezne cepljene osebe zbolijo, vendar pa je potek bolezni pri cepljenih običajno blažji.

Je pri dvoodmernem cepivu en odmerek boljši kot nobeden?

Pri dvoodmernem cepivu se vzpostavi delna zaščita pred covidom-19, za popolno zaščito pa sta potrebna dva odmerka cepiva oziroma en odmerek pri enoodmernem cepivu Janssen.

Testiranju se za devet mesecev lahko izognete

Pri osebah, ki so cepljene proti covidu-19, testiranje ni potrebno v obdobju devetih mesecev po vzpostavitvi zaščite po cepljenju proti covidu-19, tudi ob pozitivni epidemiološki anamnezi, razen če se v tem obdobju pojavijo novi simptomi in znaki, značilni za covid-19.

Tudi v prihodnje upoštevajmo ukrepe

Pričakovati je, da bodo nekateri ukrepi ostali del življenja tudi po tem, ko bo virus obvladan. Tako kot že pred epidemijo covid-19 bo za preprečevanje okužb dihal (vključno s covid-19) še naprej priporočljiva dobra higiena rok, higiena kašlja, pogosto zračenje prostorov, izogibanje zaprtim prostorom, kjer se nahaja večje število ljudi, poleg tega pa skrb za zdravje v smislu zdrave prehrane in zadostne telesne dejavnosti.

Kolikšen delež cepljenih zboli?

NIJZ tedensko tudi objavlja podatke o potrjenih primerih po cepilnem statusu. V obdobju od 3. 1. do 12. 8 v tem letu je bilo od 134.263 potrjenih primerov 1.113 takšnih, ki so zboleli kljub prejetemu odmerku.

vaccine
Preberite še:Cepiva za vse?

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.