Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Izrazi o cepljenju, ki jih morda slišite vsak dan, a ne veste natančno, kaj pomenijo

COVID SHOT

Tama2u | Shutterstock

Aleteia Slovenija - objavljeno 03/07/21

Razlaga pojmov, povezanih s cepljenjem proti covidu 19

Kaj je kvalificirano digitalno potrdilo?
Je računalniški zapis, ki vsebuje podatke o imetniku, njegov javni in zasebni ključ, podatke o izdajatelju in obdobje veljavnosti.

Kaj je EU digitalno covidno potrdilo (DCP)?
Je enotno evropsko, splošno veljavno covidno PCT-potrdilo, ki bo osebam omogočalo obiskovanje prireditev, lažje prehajanje meja in potovanja. V Sloveniji bo dostopno tudi na portalu zVem, za njegovo vzpostavitev pa skrbi NIJZ.

Kje lahko dobimo potrdilo?
V prihodnjem tednu bodo vsi pacienti z dostopom do portala zVem lahko dostopali do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti. Vsi vsaj enkrat cepljeni ali prebolevniki s še veljavnim statusom (do 180 dni) bodo po 28. juniju prejeli potrdilo v fizični (pisni) obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Najpozneje 1. julija bodo vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni na željo pacientov brezplačno izdati DCP v okviru storitve testiranja ali cepljenja. V juliju bo objavljena še aplikacija, da bo mogoče potrdila nositi s seboj “v telefonu”.

V kakšni obliki bo na voljo in kako bo z otroki? 
Potrdilo je polno veljavno na papirju (digitalno v imenu se nanaša na to, da se da digitalno prebrati kodo na potrdilu). Verjetno ga bo večina Slovencev raje natisnila in ga hranila poleg osebnih dokumentov, kot pa tvegala prazno baterijo telefona. Potrdila za otroke (če jih bodo imeli) bodo lahko prevzeli starši, portal zVem že danes omogoča dostop do dokumentov za otroke do dopolnjenega 15. leta starosti.

Kako je z digitalnim potrdilom in mlajšimi od 15 let? 
Na portalih eUprava in zVem je pooblaščanje urejeno že znotraj storitve. Tako ima posameznik, ki se prijavi s svojim potrdilom, dostop tudi do podatkov o svojih otrocih.

Vir: cepimo.se

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.