Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

V spomin na umrlo hčerko je premagala svoj strah: “Ni boljših navijačev od tistih iz nebes”

Grace.png

@ Vicki Corte Bunke | Facebook

Urška Kolenc - objavljeno 22/09/21

Dekle, ki je šlo "prehitro, predaleč in previsoko"

Grace Bunke iz ameriške zvezne države Georgia je bila od malega navdušena športnica, ukvarjala se je s tekom. Pri 11 letih se je njen svet obrnil na glavo. Spomladi leta 2015 jo je začelo boleti koleno. Dlje časa se je spopadala s hudo bolečino, dokler ni na neki tekmi, ki je bila, kot se je pozneje izkazalo, njena zadnja tekma z obema nogama, ciljne črte prečkala v solzah zaradi hudih bolečin.

Zdravniki so ji diagnosticirali osteosarkom, kostnega raka, ki je povzročil ogromen tumor na levi stegnenici in se že razširil na pljuča. Dekle je prestalo 18 ciklov kemoterapij in več operacij. Med drugim so ji odrezali srednji del prizadete noge in nato nazaj na stegno v obratni smeri prišili spodnji del noge z gležnjem. “To je bila zanjo najboljša izbira, ker ji je še vedno omogočala neomejeno fizično aktivnost,” pojasnjuje 52-letna Vicki, Graceina mama.

“Bila je pustolovskega duha,” pripoveduje o hčeri. “Vedno smo ji govorili, da gre prehitro, predaleč in previsoko. Nikoli ni potrebovala dodatne motivacije. Med boleznijo in zdravljenjem smo bili mi tisti, ki smo ji morali postaviti meje in gledati na to, kaj je zanjo najbolj varno.”

Nasmeh jo je krasil tudi v najtežjih trenutkih

Grace se ni predajala malodušju, ampak je kljub vsemu ostajala nasmejana. Navdušena tekačica je bila trdno odločena, da bo med okrevanjem storila vse, da bo čim prej spet prišla v tekaško formo. Začela je plavati in ob tem odkrila novo strast, ki se ji je nato popolnoma posvetila.

Kljub zdravljenju je živela polno življenje. Kadar ni bila v bolnišnici, je redno obiskovala šolo, bila je pridna učenka. Sčasoma se je vključila v organizacijo Swim Across America (SAA), ki zbira denar za bolnike s kostnim rakom, poleg tega pa je nadarjeno plavalko medse povabila ameriška paraolimpijska plavalna ekipa. Najstnica bi se njihovemu vabilu gotovo odzvala, a je rak zapečatil njeno prihodnost.

Umrla tik pred 15. rojstnim dnem

Grace je umrla leta 2018, en dan pred 15. rojstnim dnem in po treh letih boja z zahrbtno boleznijo. Njena zadnja želja, namenjena mami, je bila, naj namesto nje plava na prihajajočem dogodku SAA, ki se ga sama ni mogla več udeležiti.

Vicki je hčerini želji seveda ugodila, še več, zaobljubila se je, da bo plavala na naslednjih 14 dobrodelnih plavalnih dogodkih v različnih mestih v Ameriki in tako počastila 14 let hčerinega življenja. Na prav toliko dogodkih je v svojem življenju plavala tudi Grace.

Mama je turnejo poimenovala Amazing Grace Swim Across America. Pravi, da pred tem nikoli ni rada plavala. “Odraščala sem v bližini bazena, a sem nekoliko klavstrofobična in ne maram potapljati obraza v vodo. Prepričana sem, da me je Grace opogumila, da naredim nekaj, kar je res težko.”

“Razveseljuje nas iz nebes”

Do sedaj se je Vicki udeležila štirih dogodkov, na katerih so zbrali več kot 112.000 dolarjev (kar je več kot 95.000 evrov), ki jih bodo donirali bolnišnici, kjer so zdravili Grace. Verjame, da jo Grace iz nebes spremlja v vsakem trenutku in na vsakem dogodku ter tudi poskrbi za lepo vreme na dan dogodka. “Razveseljuje nas iz nebes. Ni boljših navijačev od tistih iz nebes.”

Za mamo, ki tudi po treh letih še vedno vsak dan močno pogreša svojo hčer, je plavanje postalo zdravilni proces. “Grace je vedno našla upanje v vsem, kar bi se večini zdelo kot brezupna situacija. Vsem nam je zapustila navodilo, kako živeti svoje življenje in ga kar najbolje izkoristiti.”

View this post on Instagram

A post shared by Team Amazing Grace (@amazinggracetour)

Tags:
bolezenrak
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.