Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najcenejši načini, s katerimi lahko preuredite svoj dom

INTERIOR

Shutterstock | New Africa

Adriana Bello - objavljeno 06/09/21

Stalo vas bo manj denarja ter vam in vašim najbližjim prineslo koristno izkušnjo

Končne odločitve o notranjem oblikovanju običajno sprejemamo z očmi, saj je to najbolj otipljiv način, rezultat pa lahko vidimo takoj. Tako nas zlahka pritegne to, kar vidimo v vitrinah, na družabnih omrežjih in v revijah.

Ko pa pri tem upoštevamo vsa čutila, je rezultat veliko bolj celovit. Naš dom naj bo tak, da se bomo v njem počutili dobro.

Zvok

Naj ne bo edini zvok, ki se sliši iz vašega doma, prižgana televizija, še manj kričanje in prepiranje. Naj iz njega prihajajo zvoki dobrega družinskega pogovora, molitve, dobre pesmi ali podkasta.

Če ste vi ali drugi družinski člani veliki ljubitelji glasbe, na vidno mesto postavite inštrument, ki vas bo opominjal, da nanj večkrat zaigrate.

Pozorni bodite na zvoke, ki jih oddajajo gospodinjski aparati: pomivalni stroj, hladilnik, pralni stroj. Če kateri od njih oddaja čudne zvoke, je priporočljivo, da ne odlašate s popravilom, saj ustvarja hrup.

Ne pozabite na pomen tišine. To so trenutki, ki jih lahko izkoristimo za meditacijo, razmislek in intimen pogovor z Bogom, Marijo in svetniki.

VOICE

Vonj

Znanstveno je dokazano, da vonj lahko spreminja naše razpoloženje in nam prinese spomine (dobre ali slabe), pa tudi da se ga lahko zelo hitro navadimo.

Ste analizirali vonj vaše hiše? S svečami, oljnimi razpršilniki, naravnim cvetjem ali kadilom lahko popestrite dom. Predvsem v spalnicah je priporočljiv vonj sivke, ki pomirja.

A brez dvoma je najpomembneje, da je vonj družini prijeten in ji prinaša dobre občutke (morda je to sveča z vonjem po kokosu, ker jih spominja na čudovite počitnice, ki so jih pravkar preživeli na plaži).

Ob uporabi različnih vonjev upoštevajte varnostne ukrepe (na primer ne spite s prižganimi svečami) in ne pretiravajte z njimi, da se izognete morebitnim alergijam ali glavobolom. Prav tako lahko na izbiro vplivajo letni časi; vonj po citrusih je bolj značilen za poletje, bolj intenzivni vonji pa pozimi.

Okus

Okus je povezan zlasti s kuhinjo. Bodite pozorni na živila, ki jih vnesete v vaš dom. Imejte v mislih predvsem sadje in zelenjavo, ki ni le vizualno prijetno (pisana sadna košara s pomarančami, bananami, limonami), ampak vas vabi tudi k temu, da hrano porabite.

Hrana lahko tudi prebudi spomine in spremeni razpoloženje. Različne sestavine lahko predstavljajo tudi okras. Začimbe stresite v steklene posode na polici ali pa njihove sadike v lončkih hranite na pultu ali okenski polici.

Različne okuse si lahko pričarate tudi v drugih prostorih. Če na primer uživate v pitju čaja, si lahko omislite kotiček z naslanjačem, kjer lahko sedite, berete ter uživate ob dobri skodelici tega napitka.

SPICE

Dotik

Včasih je dotik še bolj pomemben kot vid. Znanstveniki so dokazali, da lahko različne vrste tkanine spremenijo razpoloženje in vzbudijo spomine.

Pletena odeja vas lahko na primer spominja na babico. V dom vnesite čim več različnih tkanin, odvisno, kaj želite čutiti v posameznem prostoru.

Pozorni bodite tudi na vrsto tal (morda tega ne morete spremeniti, lahko pa dodate preprogo, če vas na primer motijo hladna tla, ko vstanete iz postelje) in celo na način, kako v sobo posije sonce ali kje najprej začutite vetrič, ki zapiha skozi okno.

In seveda ne zamudite objemov in družinskega božanja.

INTERIOR

Pogled

Na koncu je bistveno, da pregledate predmete in zavržete ali podarite tiste, ki jih ne uporabljate več. Ti vas namreč samo motijo (nekateri jih imenujejo vizualni hrup). Poleg tega manj stvari pomeni veliko lažje in hitrejše čiščenje, kar vam omogoča, da ta čas namenite družinskim aktivnostim.

Analizirajte tudi barvno paleto. Ni nujno, da je nevtralna, to je odvisno od okusa vsakega posameznika, čeprav obstajajo nekateri vidiki psihologije barv, ki jih je dobro upoštevati, na primer izogibanje rdeči ali oranžni barvi v spalnici, ker ne spodbuja k počitku.

Poskrbite za dobro razsvetljavo. Preverite točke naravne svetlobe in uporabite različne vrste svetilk, ki vašemu domu dajejo svetlost. Ne pozabite vključiti rastlin in cvetja, ki naj vam bo v veselje. Poleg tega imejte v mislih predmete, ki pripovedujejo zgodbe, pomembne za vašo družino … Fotografija ima večjo moč kot nov kos pohištva.

Vse to lahko storite postopoma, le z nekaj podrobnostmi. Ni vam treba kupiti veliko novih stvari, saj to ne bo naredilo doma bolj prijetnega. Preglejte, kaj imate, reorganizirajte in dajte prednost temu, kar vas poleg materialnih stvari osreči.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič.

Tags:
dom
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.