Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Čemu služijo zakramenti? 5 dejstev, ki si jih je dobro zapomniti

shutterstock_2000110499-1.jpg

Jesus Cervantes | Shutterstock

Aleteia Poljska - objavljeno 07/09/21

Zakaj so zakramenti v našem življenju nepogrešljivi? Izpostavljamo 5 dejstev, ki vam bodo pomagala odkriti njihov pomen

“Sedem jih je. Vsak izmed njih je potok, skozi katerega smo obdarovani z duhovno močjo vstalega Kristusa. Ko prejmemo zakrament, v našo dušo priteka božje življenje,” piše znani ameriški pridigar, nadškof Fulton Sheen v svoji knjigi Zakramenti.

1nevidni in vidni znaki

Zakrament v najširšem pomenu besede združuje dva elementa: vidnega in nevidnega. Prvega lahko vidimo in slišimo, ga poskusimo ali se ga dotaknemo; drugi je očem neviden. Med temi elementi obstaja določena povezava ali skupni pomenski prostor, ki jih povezuje.

Tudi govorjena beseda je nekakšen zakrament, ker je v njej nekaj materialnega, kar je mogoče zaznati s pomočjo ušes, kot tudi nekaj duhovnega – torej pomen besede.

2skrivnost, ki jo je treba odkriti

Beseda zakrament v grškem jeziku pomeni skrivnost, sv. Pavel pa Kristusa imenuje “skrivnost, ki je bila skrita pred veki in rodovi” (Kol 1,26). V Jezusu se skriva tako nekaj božjega kot tudi človeškega; nekaj večnega in nekaj minljivega; nekaj nevidnega in nekaj vidnega.

Človeška narava našega Gospoda ne bi bila zmožna posvečati sama po sebi, če bi bila ločena od božanstva. Toda zahvaljujoč tej enosti je Kristusova človečnost postala razlog za naše upravičevanje in posvečevanje – in tako bo do konca sveta.

To je temelj skritega pomena zakramenta. Jezusova človečnost je nosilec božjega življenja in sredstvo, ki posvečuje ljudi; zakramenti so tudi znaki posvečenja, ki je bilo doseženo z njegovo smrtjo. Kot je bil naš Gospod viden znak Boga, tako so zakramenti postali oprijemljivi znaki milosti, s katero nas je osvojil.

3naše odrešenje

Včasih lahko opazite napis Jezus rešuje. To je resnica, toda zastavimo si pomembno vprašanje: “Na kakšen način nas rešuje?”, “Kakšna vez nas povezuje z Jezusom zdaj, v 21. stoletju?”

Odgovor na vprašanje, na kakšen način nas rešuje, so prav zakramenti. Kristusovo življenje nam posreduje Cerkev, in sicer prav na tak način, kot je bil posredovan tedaj, ko je hodil po svetu.

Tako kot je takrat svojo človeško naravo uporabljal kot orodje božanskosti, materialni predmeti pa so mu služili kot znaki in simboli milosti, ki mu je bila podeljena, tako zdaj uporablja ljudi in predmete za širjenje istega božjega življenja.

4očiščenje

Zakramenti svojo moč in učinkovitost črpajo iz Kristusovega trpljenja, smrti in vstajenja. Zakaj je bila potrebna žrtev krvi, da bi bili deležni sedemkratnega posvečenja? Za to obstaja nekaj razlogov: življenje je v krvi, prav tako pa tudi greh. Če torej želimo odstraniti greh, mora biti prelita kri, ki je simbol očiščenja greha.

Smrt vojaka pogosto prinese svobodo narodu; darovanje krvi enega človeka lahko drugemu reši življenje. Iz Kristusove krvi lahko črpajo duše, da popravijo škodo, ki jo je povzročil greh.

Še več, kri je najboljši simbol žrtvovanja, kajti kri je življenje: ko človek da svojo kri, da svoje življenje. Zato sveti Peter piše: “Saj veste, da vas iz vašega praznega življenja, ki ste ga podedovali od očetov, niso odkupile minljive reči, srebro ali zlato, ampak dragocena kri Kristusa, brezhibnega in brezmadežnega jagnjeta.” (1 Pt 1,18-19).

Kristusova kri ima dolgotrajno vrednost, kajti On je božja oseba. Življenje jagnjeta je dragocenejše od življenja muhe, življenje človeka je dragocenejše od življenja živali, življenje Boga pa je dragocenejše od življenja kateregakoli človeškega bitja.

5božji poljubi

Zakramenti so kot sedem božjih poljubov. Tovrstne darove prejmemo v prelomnih trenutkih svojega življenja. Sveti poljub, s katerim so se obdarovali prvi kristjani, je bil nekakšen simbol sedmih poljubov, s katerimi Bog pozdravlja dušo.

Na začetku božanskega življenja Bog poljubi dušo, ki se rodi s krstom; pozneje, ko jo hrani v evharistiji; ko jo krepi s Svetim Duhom, da lahko opravlja naloge v Cerkvi (zakrament birme); ko odpušča grehe v zakramentu pokore; ko izbriše sledi bolezni in greha pri maziljenju bolnikov.

Bog poljubi dušo duhovnika in škofa ob posvečenju. In končno Bog poljubi duši neveste in ženina, ki simbolizirata Cerkev in njega samega.

Odlomek je vzet iz knjige Zakramenti nadškofa Fultona Sheena.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto

Tags:
zakrament
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.