Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Cena svobode

padlock

Piyapong89 | Shutterstock

Luka Mavrič - objavljeno 03/09/21

Tudi Jezus je dal učencem svobodo in mnogi so odšli od njega zaradi njegovega trdega nauka

Pred kratkim sem se znašel v avtu skupaj z zdravnikom. Izkoristil sem priložnost in ga povprašal, kaj meni o cepivu proti covidu-19, o ukrepih in o napovedanem četrtem valu. Presenetil me je z odgovorom, ker je izpostavil točno tisto, kar tudi sam vidim kot temeljni problem.

Kot zagovornik cepljenja ne vidi največje težave v raznih teorijah zarote, niti v tem, da nekateri v zdravstvu izkoriščajo vsako situacijo za kovanje mastnih dobičkov. Niti ga ne skrbi toliko naraščajoča inflacija, ki nam že požira vse prihranke.

Izpostavil je, da smo se znašli na prelomni točki, kjer gre za vprašanje naše svobode. Gotovo je včasih treba omejiti kakšno pravico, da zaščitiš še večjo dobrino. Tako smo omejili svobodo, da bi zaščitili zdravje.

Vendar pa se zdi, da je celotno človeštvo sprejelo ponujeno rešitev: da bomo končno svobodni od virusa, se bomo morali začasno še bolj odpovedati svobodi. Sliši se razumno. Problem je v tem, da utegne ta “začasna” odpoved postati trajna.

V imenu boja proti širjenju koronavirusa počasi, a vztrajno drsimo v neke okoliščine, ki spominjajo na tiste iz knjige Razodetja, ko “Nihče ni smel ne kupovati ne prodajati, samo tisti, ki je imel žig, se pravi ime zveri ali število njenega imena” (Raz 13,17). Ne mislim, da smo vstopili v ta čas. So pa znamenja, da se pripravlja teren, ko bo taka miselnost postala splošno sprejemljiva.

Zdajšnja situacija pomeni namreč veliko skušnjavo za nevidne centre moči, da odvzamejo človeku svobodo, da upognejo njegovega duha in povsem brez odpora manipulirajo z njim. Iz izkušnje totalitarnih režimov vidimo, da potem te moči zlepa ne spustijo več iz rok.

To je vsekakor proti Božjemu načrtu, ki se je vedno boril za človekovo svobodo v ljubezni, kjer ni prostora za greh in strah. V Stari zavezi je Jozue Izraelce pozval, da se svobodno odločijo, koga želijo poslušati. Tudi Jezus je dal učencem svobodo in mnogi so odšli od njega zaradi njegovega trdega nauka.

Določeni ukrepi in pogoji so brez dvoma potrebni in prav je, da jih spoštujemo. Ne smemo pa biti naivni, da bomo v tem svetu našli zaščito za našo svobodo. Vzemimo zdajšnjo preizkušnjo v opomin, da se bolj kot česarkoli drugega oklenemo Boga, ki je garant naše svobode, kakor pravi apostol Pavel Galačanom: “Bratje, za svobodo nas je oprostil Kristus. Stojte torej trdno in se ne dajte zopet vpreči v jarem hlapčevanja” (Gal 5,1).

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
cepljenjekoronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.