Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Papež Frančišek znova spodbuja k cepljenju

PAPIEŻ FRANCISZEK

ANDREAS SOLARO/AFP/East News

Mojca Masterl Štefanič - objavljeno 18/08/21

"Cepljenje proti koronavirusni bolezni je dejanje ljubezni"

Papež Frančišek se je pridružil šestim kardinalom in nadškofom iz Severne in Latinske Amerike, ki v video posnetku ljudi spodbujajo, naj se cepijo proti koronavirusni bolezni in tako storijo “dejanje ljubezni”.

Video sporočilo v angleškem, španskem in portugalskem jeziku je nastalo v sodelovanju z Ad Council oz. Oglaševalskim svetom, ameriško neprofitno organizacijo, ki v imenu različnih sponzorjev, vključno z neprofitnimi organizacijami, nevladnimi organizacijami in agencijami vlade ZDA, proizvaja, širi in spodbuja obvestila o javnih storitvah. Kot poroča spletni portal Vatican News, papež v sporočilu pohvali delo znanstvenikov in raziskovalcev, ki skrbijo za izdelavo varnih in učinkovitih cepiv proti koronavirusni bolezni.

“Zahvaljujoč Božji milosti in delu mnogih imamo zdaj cepiva, ki nas lahko zaščitijo pred koronavirusno boleznijo,” sveti oče sporoča v danes objavljenem video posnetku in dodaja, da “cepiva prinašajo upanje za konec epidemije, toda le v primeru, če bodo dostopna vsem in če bomo drug z drugim sodelovali”.

Cepljenje je dejanje ljubezni

Papež v sporočilu še pojasni, da oseba, ki prejme odmerek cepiva, “potrjenega s strani pristojnih”, stori “dejanje ljubezni”: “Ljubezni do samega sebe, ljubezni do naših družinskih članov in prijateljev, ljubezni do vseh ljudi. Ljubezen je tako družbena kot politična.”

Papež spominja, da se družbena in politična ljubezen gradita “z majhnimi, posameznimi dejanji, ki imajo sposobnost preoblikovati in izboljšati našo družbo”. In če sprejmemo cepivo, je to “preprost, vendar globok način medsebojne skrbi za sočloveka, še posebej najbolj ranljivega”.

Sveti oče v video posnetku nato izreče prošnjo Bogu, da bi “vsakdo izmed nas zmogel storiti svoje drobno dejanje ljubezni”. “Ne glede na to, kako drobna je, ljubezen je vedno veličastna,” je prepričan papež: “Drobna dejanja za boljšo prihodnost.”

“Moč vere”

Papežu se v video posnetku pridužijo nekateri kardinali in nadškofje iz obeh Amerik. Nadškof Jose Gomez, predsednik Škofovske konference Združenih držav Amerike in losangeleški nadškof, obžaluje vse trpljenje in smrt, ki ju je epidemija povzročila po vsem svetu. Boga prosi, naj “nam podeli milost, da bi se z epidemijo soočali v moči vere ter zagotovili, da bodo cepiva dostopna za vse, da bi se lahko cepili ljudje po vsem svetu”.

Mehiški kardinal Carlos Aguiar Retes cepiva proti koronavirusni bolezni povezuje z boljšo prihodnostjo za vse nas: “Od Severne do Južne Amerike podpiramo cepljenje za vse ljudi.”

Varna, učinkovita cepiva

Kardinal Rodriguez Maradiaga iz Hondurasa je dejal, da se svet od koronavirusa lahko ogromno nauči. “Toda ena stvar je gotova,” meni kardinal: “Potrjena cepiva so učinkovita in so tu zato, da rešujejo življenja; predstavljajo ključ do poti proti osebnemu in vesoljnemu ozdravljenju.”

Brazilski kardinal Claudio Hummes v video posnetku pohvali “junaška prizadevanja” zdravstvenih strokovnjakov, ki neutrudno razvijajo “varna in učinkovita cepiva”, podkrepi pa tudi papeževe besede, da je “sprejem cepiva dejanje ljubezni”.

Salvadorski kardinal Gregorio Rosa Chavez je dejal, da cepiva pomagajo pri zaščiti najšibkejših: “Naša odločitev glede cepljenja vpliva tudi na druge ljudi,” meni kardinal Chavez in dodaja, da je to naša moralna dolžnost.

Tags:
Informacije o cepivu proti covidu-19koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.