Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 14. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako gledam na svojega moža, krasi ali pa omalovažuje tudi mene

235284486_2928659430720988_5995073999809623937_n.jpg

Fotografija je last Mateje Jerina

Tina Martinec Selan - objavljeno 19/08/21

Ženska ženski – žena, mama, učiteljica slovenščine in pedagoginja, učiteljica smučanja in psihoterapevtka

Mateja Jerina je pravi antipod stereotipne “trpeče mame”. Izredno aktivna štiridesetletnica poleg glavnih vlog žene in mame štirih odraščajočih otrok poučuje slovenščino, je pedagoginja, učiteljica smučanja in psihoterapevtka. Zase pravi, da je kot trinožni stol, ki se udejanja na osebnem, družinskem in poklicnem področju. Pri tem se trudi, da so vse tri noge usklajene in enako dolge, da se ne nagiba preveč na eno ali drugo stran. Prav ta uravnoteženost je znak, da je učinkovito zadovoljila svoje potrebe in se dobro počuti v svoji koži.

Poleg brezplačne psihoterapevtske pomoči ljudem, kjer v 21 dneh pomaga spreminjati navade in njihova notranja prepričanja, ljubi ukvarjanje z raznovrstnimi športi, od badmintona, do smučanja, surfanja, supanja, sprehajanja z družino ter njihovo psičko in še bi lahko naštevali. Zase poskrbi z molitvijo, meditacijo in branjem knjig s področja osebnostne rasti, svoje drage pa crklja z ličnimi, zdravimi obroki, ne pozabijo pa na medsebojne pogovore in skupno družinsko molitev.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Moj idealen začetek dneva je t. i. POP-kultura – Pogled, Objem, Poljub. Nadaljujem z jutranjo molitvijo in s pripravo hranilnega zajtrka. Sledi sedem minut telovadbe in miren odhod v šolo.

Zavedam se, da se nič ne zgodi kar samo, temveč izbiram, kaj postavim kot prioriteto. S Petrom sva se odločila, da vpeljeva to jutranjo rutino, ki jo negujemo zadnji dve leti z namenom skrbi zase in dobrim zgledom za najine otroke.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Na ogledalu je napisanih polno misli hvaležnosti, ki jih lepimo s samolepilnimi listki. Največkrat zaradi obilice pisanih papirčkov zelo slabo vidim svojo jutranjo razkuštrano podobo in si preprosto rečem: “Hvala, dobri Bog, za ljubečega moža in četvero zdravih, navihanih otrok!”

Sledi misel: “Lepa sem! Ljubljena, vredna, edinstvena in neponovljiva.”

235165985_506360980461152_111373319457544642_n.jpg

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Telo je edini dom, v katerem zares živim. Bog mi je podaril nešteto celic, ki vrhunsko in usklajeno delujejo. Bistveno delo kreacije je opravil On, moje poslanstvo pa je, da v najlepših barvah mavrice oznanjam njegovo veličino in ljubezen. Ker sem od Njega zaželena, sem v bistvu že v polnosti urejena. 

4. Kaj vam pomeni materinstvo? Kako sprejemate izzive materinstva s hišo, polno najstnikov?
Materinstvo je zame velik dar. Spomnim se, ko sem bila stara pet let in sem mami vprašala, kdaj bom imela svojega otroka. Odgovorila je, da je že v mojem trebuhu, da naj le še nekaj let počakam, da bo zrasel. Od sreče sem se začela božati po trebuhu. 🙂

Danes je materinstvo vse drugo kot idealna podoba iz časa otroštva. Materinstvo je zame čas skrbi zase, da ostajam močna, energična in zdrava, da sem sposobna graditi korenine varnosti in hkrati dopuščati krila svobode, da odraščajoči najstniki nekoč odgovorno poletijo v svet.

234775754_304536318129634_6325808744874812615_n.jpg

Strokovnjaki pravijo, da mame vedno zaostajamo v razvoju, kar pomeni, da otroci odraščajo in napredujejo, se želijo osamosvojiti, me pa jih dojemamo s predstavo mlajših, kot v resnici so. Prav to spoznanje je tisto, ki si ga vedno znova ozaveščam, ko se mi prikrade misel, da moj otrok še ni zrel oz. ni sposoben nekega dejanja.

Materinstvo je kot glasba. Včasih ga krasijo visoki toni, včasih nizki, a vedno odzvanja lepo pesem …

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu? Kaj vam pomeni vajin odnos?
Moja izbrana zaznava moža je tista, s katero krasim ali omalovažujem svoj odnos. Če ga dojemam kot kralja, sem njegova kraljica, če ga dojemam kot “pujsa”, ki ne naredi tega in onega, sem njegova … 🙂

Verjamem, da najin odnos ni interakcija, temveč akcija, je moje vedenje, s katerim ob njem zadovoljujem svoje potrebe. Enako velja zanj. Ko najin odnos razumem na ta način, se doživljam kot notranjo svobodno bitje, ki ni odgovor na dobro ali slabo voljo ljubljene osebe. S tem prepričanjem osebne svobode nisem objekt reševalke, preganjalke ali žrtve, ki reagira na okoliščine, temveč subjekt, ki agira oz. izbira in zasleduje zadovoljitev potreb po ljubezni, moči, svobodi in zabavi na način, ki je zapisan v mojih sličicah sveta kakovosti.

S tem prepričanjem je iskric v zakonu vsak dan več in ne vsak dan manj. Veliko več je sproščenosti, smeha in humorja. Včasih se spomnim kakšne domislice, ki Petra čisto vrže iz pričakovanj. Nazadnje sem se mu tako ob prihodu iz službe skrila v omaro in me je iskal po celi hiši. To je bilo smeha …

Enkrat mesečno obiskujeva Frančiškovo zakonsko skupino pri frančiškanih v centru Ljubljane, enkrat letno se udeleživa duhovih vaj za pare, si vzameva vikend samo za naju in greva kolesarit, smučat, v hribe … Ob jutrih in večerih se pozdraviva s POP-kulturo in se trudiva, da dan ne zaide nad najino jezo.

234718384_2777824542516658_6861002252113944429_n.jpg

6.Ste zelo aktivni, zdi se, da kar pokate od življenjske energije. S svojimi zapisi spodbujate tudi druge ženske k pozitivni samopodobi in aktivni skrbi zase. Kaj vam pomeni skrb zase in kako jo ohranjate?
Pravijo, da je Bog najprej sebi brado ustvaril. Skrb zase je podstat skrbi za druge. Je zdrava in sproščena mera “egoizma”, ki trajnostno poganja altruizem. Če zamenjam vrstni red in najprej poskrbim za druge, ni nič narobe, če se zavedam, da karkoli počnem, vedno znova skrbim zase in zadovoljujem svoje potrebe. To je to prepričanje osebne svobode. Če pa zmotno mislim, da ob tem, ko skrbim za druge, pozabljam nase in ne poskrbim zase, verjamem, da nekdo drug določa mojo izbiro vedenja. Postanem marioneta v rokah nekoga drugega.

Jaz verjamem, da imam vsak trenutek neposreden vpliv na svoje misli in na aktivnost. Konkretno skrb zase vključuje štiri stebre dobrega počutja: zdravi in hranilni obroki petkrat dnevno, dva do tri litre popite vode; molitev in meditacija, regeneracija, počitek; 30 minut vsakodnevne aktivnosti; dobri odnosi in zabava (hobiji, ustvarjanje, druženje …).

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Preizkušnja, iz katere sem se veliko naučila, je bila bolezen moje mami. Pred sedmimi leti je zbolela za rakom dojke. Spominjam se stiske, strahu, negotovosti in hkrati prepuščanja in izročanja v Božje roke. Poseben mir in harmonija je preplavila moje telo, ko sem bila v vsej majhnosti človeške biti sposobna iskreno izreči: “Zgodi se Tvoja in ne moja volja.”

Kolikokrat v svoji skromnosti človeškega uma uporabljam glagol v nedovršniku in načrtujem, obračam, a ne ozavestim, da Bog postavi dejanje v dovršnost in naredi piko na i. Če verjamem, da je Bog ljubezen, bo ta pika na i vedno dobrotljiva, blagodejna, polna svetlobe.

Hkrati sem se iz te izkušnje naučila, kako pomembno je, da poskrbim zase in v svoje življenje, ki je polno adrenalina in obveznosti, vključim tudi štiri stebre zdravega načina življenja. Prav mami je tista, ki me vedno znova prijazno opomni, da je telo edini dom, v katerem zares živim. Prav je, da zanj dobro poskrbim.

234733867_514062046363801_5096805385312227001_n.jpg

8.Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Misel, ki si jo povem večkrat na dan in me spravi pokonci, ko se izbrane in pričakovane zaznave ne ujemajo: “Vse premorem v njem, ki mi daje moč.” Najraje pa si zavrtim energično Shakiro in njeno pesem Try everything.

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Duhovno se napolnim z branjem Svetega pisma, poslušanjem duhovne glasbe, molitvijo v tišini, branjem knjig za osebno rast. V zadnjem času berem knjigo Moč pozitivnega mišljenja, ki mi jo je podarila svakinja, katere življenje je zame velik navdih.

10. Biti ženska je lepo, ker …? V čem vidite svoje poslanstvo?
Biti ženska je lepo, ker s svojo energijo, privlačnostjo, igrivostjo, sproščenostjo, humorjem krasim in soustvarjam okoliščine, da ob meni in z mano zacvetijo tudi druge ženske duše. Prav v ta namen organiziram 21-dnevne izzive, v katerih prek brezplačnih delavnic spreminjamo svoje nezdrave navade v zdrave, skupaj telovadimo, osebno rastemo in se zabavamo. V navdih mi je Aristotelova misel: “Kjer se križajo potrebe tega sveta in tvoji talenti, tam je mesto tvojega poklica.”

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.