Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Iz odnosa z možem zajemam za ostale odnose. Ko sva midva dobro, je vse lažje”

web3-ana-ahacevic

BERNARDKA RUPNIK

Tina Martinec Selan - objavljeno 11/03/21

Ženska ženski – Ana Ahačevčič

Ana Ahačevčič je žena in mati treh otrok z veliko ljubeznijo do spoznavanja novih ljudi in do govorjenja. Kot otrok je svoje talente odkrivala pri skavtih, ministrantkah in v pevskih zborih, danes pa je mednarodna IFFD moderatorka (International Federation for Family Development, op. ur.), članica govorniškega kluba Toastmasters ter članica glasbene skupine Alfa in Omega.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Zgodnja ura, telovadba, kozarec tople vode z limono in čas za molitev … To bi bilo odlično jutro, po katerem bi si najraje privoščila še dolg klepet s sestro ali svakinjo, a trenutno si štejem za velik uspeh, če vstanem pred otroki in ujamem jutranjo sveto mašo ob sedmih, saj najmlajši sin zjutraj zelo rad pospi v najini postelji.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
“O, pa imam še en nov siv las.”

Pred leti mi je neki tuj spovednik v Medžugorju svetoval, naj vsako jutro v ogledalo rečem: “Lepa sem. Hvala, ker sem tako čudovito ustvarjena.”

Tega še danes nisem vedno sposobna narediti. Se pa trudim, da takrat, ko se pogledam ali ko se gledam v ogledalu, ne vidim več pomanjkljivosti kot prednosti in da sem do sebe prijazna.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
Ko sem urejena, se počutim preprosto bolje. Bolj spočita, bolj umirjena. To, da se uredim, pomeni, da sem si vzela čas, da se uredim, in običajno to pomeni, da se je dan odvijal bolj mirno in po mojem “načrtu”. Kadar hitim in gasim požare, pa velikokrat tako tudi izgledam.

Hvaležna sem, da sem se zaradi delovnega mesta, ki je od mene zahteval urejenost, naučila nekaj klasičnih trikov, ki so brezčasni in delujejo tudi takrat, ko si preprosto doma.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …
… zaradi nje postajam še boljša različica sebe. Vse, kar pride z materinstvom, me je spremenilo tako močno, da se včasih kar težko prepoznam v lastnih spominih. Še posebej ko razmišljam o svoji poklicni poti, me je materinstvo zelo spremenilo, me izboljšalo. Obilje mehkih kompetenc, ki pridejo z “upravljanjem” družine.

Če pomislim na vse dobre nasvete, ki sem jih dobila od bolj izkušenih mam, organizatork domov, profesionalnih urejevalk prostora in skrbnic časa (time management), se zavem, da to znanje v meni oblikuje nek neverjetni miks, ki ga ne priskrbi nobena šola.

IMG_20210101_111948-e1615368316513.jpg

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?  
Konkretno v teh mesecih, ko je za klasične zmenke in aktivnosti vseeno manj priložnosti, iskrico ohranjava s klasiko: objemi, poljubi, pogovori. Enkrat tedensko si skupaj ob kozarcu dobrega vina pogledava kakšen koncert ali film in to je najin filmski večer. Ostale večere se, vsak ob svojem računalniku in delu, drug drugemu nasmehneva.

Kot zelo ekstrovertirana ženska imam včasih težavo, da na moje počutje zelo (morda preveč) vplivajo odnosi z ljudmi. Ker je moj mož meni najbližja oseba, je ravno najin odnos najbolj odločilen – lahko bi rekla, da iz njega zajemam za ostale odnose. Do neke mere. Ko sva midva dobro, je vse lažje.

Verjamem, da je najin odnos zakramentalen in zato mi je zelo pomemben – zanj se zelo “brigam”. Iskrico ohranjava tako, da se bližava drug drugemu in se vedno bolj spoznavava. Ker sva karakterno zelo različna, pa se tudi ob odnosu spreminjava, iščeva in učiva.

6.Za sabo imate naporen dan, nato pa se še otroci odločijo, da kakšno zagodejo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite?
Najmlajši otrok je star leto in pol, najstarejša pa šele šest in pol. Najpogosteje se zgodi, da so večeri zanimivi in po svoje razposajeni. Včasih se razjeziva in po nepotrebnem še poslabšava večer, velikokrat pa tudi uporabiva vse IFFD znanje (sva aktivna udeleženca in soustvarjalca teh tečajev in jih ne morem prehvaliti) ter se odzoveva bolj sočutno in odraslo.

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Čeprav me je vsako materinstvo zaznamovalo in spremenilo, me je moja druga nosečnost, ki se je končala s spontanim splavom, gotovo najbolj zaznamovala. Imela sem priložnost, da sem z lastnimi očmi videla, kako čudovit je otrok, ki se rodi prehitro, in kakšen dar – in ne pravica – je biti mama.

Bolečina, žalost in samota v žalovanju (zaradi lastne želje ali zaradi ljudi, ki niso bili sposobni žalovati z nama) so me naredile bolj sočutno in razumevajočo. Vsaj rada upam tako.

Z izgubo otroka se je spremenil tudi moj duhovni svet. Kot da bi Bog s pomočjo res bednega dogodka naredil novo “etažo” mojemu dojemanju. Po tem dogodku sem tudi začela bolj aktivno živeti iz vere, se izobraževati in se truditi biti bolj sveta v svetu.

rsz_ahacevcic_belakava_32

8.Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Ko sem slabe volje, mi bolj kot misel pomaga pogovor o problemu, čas in objektivni pogled na težavo. Če pa me nekaj teži in imam problem, h kateremu sem sposobna pristopiti z dobro voljo, mi pomaga zavedanje, da imam navodila za uporabo življenja v sebi in da jih moram samo poiskati.

Bog nas namreč ne pušča samih in za vsako dogajanje v nas pošilja odgovore. Ali pa osebe s pravim odgovorom.

9. S čim, kje, kako se duhovno napolnite?
Duhovno se polnim s pomočjo osebnega molitvenega načrta, ki vključuje redno molitev, duhovnim branjem in rednim prejemanjem zakramentov. Hvaležna sem za res odličnega spovednika in duhovno voditeljico, ki mi stojita ob strani in mi pomagata, da v tempu vsakdanjika delam prostor za Boga.

10. Biti ženska je lepo, ker …
Ženske smo, tako kot moški, zares neverjetno čudovito ustvarjene. Naša sposobnost intuicije, svojevrstne miline, predvidevanja … Uau! Ko bomo ženske v polnosti sprejele vse, kar je v nas, in delovale iz tega, brez primerjanj in tekmovanja z moškimi, bo svet postal lepši. Odnos za odnosom, družina za družino … tako se spreminja svet.


Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.


Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.