Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Sprva mi je bilo malo nerodno, da sem vprašanje sploh zastavil. Nato pa sem dojel: hvala Bogu, da sem ga!”

rok škrlep oddaja reflektor

TOMAŽ RIHTAR

Lojze Grčman - objavljeno 14/07/21

Pripravili smo jagodni izbor misli gostov v oddaji Reflektor

V deseti oddaji Reflektor, zadnji pred počitnicami, se oziramo nazaj. Izbrskali smo nekaj najzanimivejših izjav, misli in citatov gostov, ki so najbolj nagovorili naše voditelje. V članku smo se ustavili pri treh izmed njih. V sveži oddaji pa si oglejte še vse preostale.

Recept, da se bomo Slovenci bolje razumeli

Okrogla obletnica je odlična priložnost za pogled v preteklost in prihodnost. Ob dnevu državnosti sta to storila zgodovinar Aleš Maver in – med drugim – Družinin kolumnist Ožbej Peterle. Razklanost slovenske miselnosti se kaže vsak dan. Maver začetek boljšega sobivanja vidi v velikodušnosti.

To pomeni, da ne skočimo na vsako napako bližnjega in jo do skrajnosti poudarimo, vrtamo po njegovi rani, dokler ne znori od bolečine, kar se trenutno res dogaja.

ODDAJA REFLEKTOR, 7. EPIZODA ALEŠ MAVER

“Velikodušnost, ki jo je izpostavil Aleš, me je spomnila na to, da v razpravi o Sloveniji pozabljamo na bolj vzvišene načine sobivanja. Velikodušnost – kakšna beseda! Zdela se mi je čudovita popotnica ob praznovanju naše obletnice,” je izjavo pospremil voditelj Blaž Podobnik. 

Oglejte si celotno oddajo:

Vabljeni na družbeni omrežji

Sledite oddaji Reflektor tudi na Facebooku in Instagramu.

Kristjan 24/7

V Reflektorju je gostoval tudi iskrivi Gregor Čušin, ki je brez zadržkov priznal, da je v vsakdanjiku pogosto nervozen, in se pošalil, da se v njem skriva grizli.

Kolegi v teatru so velikokrat rekli: ne hvali dneva pred Čušinom. To precej pove o meni, da sem bil nekoliko paničen in nestrpen. Kolega me je nekoč vprašal, kaj imam od vere, od tega, da hodim v cerkev. Odvrnil sem mu: “Poglej, kako sem nervozen, zoprn in težak. Si me predstavljaš, kakšen bi bil, če se ne bi trudil biti boljši?”

Odziv Petra Čemažarja, letošnjega novomašnika, ki je vodil oddajo: “Gregor je izpostavil veliko problematiko. Pogosto so kristjani to le ob nedeljah – pri maši. On se res trudi in izpostavlja, da je kristjan treba biti v službi, družini, kot oče, mož … 24 ur na dan, v vseh razsežnostih življenja. Tu je pogovor meni in, mislim, tudi drugim veliko dal.”

reflektor oddaja 6 simon potnik david ahačič

Najzanimivejša spoznanja gostov v oddaji Reflektor:

O mašah in zaljubljencih

Koronačas je med drugim prinesel tudi razmah prenosov maš prek spleta. V medijih in pogovorih smo velikokrat zasledili poudarke, da teh ne moremo enačiti s “pravimi” mašami, v živo, ki jih doživimo v občestvu in prejmemo tudi evharistijo.

Za Simona Potnika, župnika v Slovenj Gradcu, so te primerjave popolnoma nesmiselne, saj je jasno, da gre za dve popolnoma različni stvari. Simon je trditev podkrepil še z zelo izvirno prispodobo.

To je enako, kot če bi zaljubljencu govoril, da pogovor po telefonu ni poljubljanje. Pa saj to ve vsak! Ker se imata rada, pa si rada pošiljata SMS-je. Nič na svetu ne nadomesti Jezusove smrti in vstajenja. O tem nam sploh ni treba govoriti. Spletne maše nam delajo ‘lušte’ po pravih mašah. Nekaterim pa pač ne.

“To je bil moj najljubši del intervjuja. Ko sem začel dobivati odgovor, mi je bilo sprva kar malo nerodno, da sem vprašanje sploh zastavil. Nato pa sem dojel: hvala Bogu, da sem ga. Pri Simonu mi je bilo všeč, da je imel ognjevite odgovore. Ni bil mlačen, povedal je neposredno in z žarom, ki je človeka prevzel,” meni voditelj Rok Škrlep

Tako sebi kot vam želimo, da bi si upali vprašati. Tehtno, spoštljivo in argumentirano, a da bi si upali. Ker brez ključnih vprašanj ni niti ključnih odgovorov. Pri Reflektorju, ki se vrne s koncem poletja, si bomo za to vsekakor prizadevali. Hvala za vašo podporo!

Tags:
Oddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.