Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Veste, zakaj si je kapucin Jožko v mladosti ušesa lepil h glavi in celo prosil za mozolje?

joze smukavec

TOMAŽ RIHTAR

Mojca Purger - Lojze Grčman - objavljeno 12/05/21

Prvi gost spletne oddaje Reflektor je bil kapucin brat Jožko Smukavec. "Ne bojte se odkrivati, kaj si želite. Poskusite, četudi ga polomite," spodbuja

V prvi epizodi oddaje Reflektor prisluhnite kapucinu Jožku Smukavcu, predstojniku kapucinskega samostana v Škofji Loki. Zase pravi, da je sanjač, romantik, radovednež, ki ima rad življenje, odnose.

Predvsem pa neizmerno, “orng”, kot se je izrazil, spoznava Boga. Z voditeljico Heleno Rozman sta se pogovarjala o samopodobi, ki nam lahko zagotovi uspeh v življenju, kadar je dobra, če pa imamo slabo samopodobo, nam to povzroči kar precej težav. 

Oglejte si celoten pogovor:

Izprosil si je mozolje

Brat Jožko je povedal, da se je on kot otrok videl kot “slončka”, saj se mu je zdelo, da mu ušesa močno štrlijo. Zato si jih je nekaj časa celo lepil h glavi! Imel je kriv nos. Ne boste verjeli, nekoč si je zaželel celo mozoljev, ker mu je od njega tedaj starejše dekle, ki mu je bilo všeč, dejalo, češ, kaj boš ti, saj še mozoljev nimaš. “Bog, daj mi mozolje,” je prosil. “Dobil sem jih, polno, in še zdaj jih imam. Tedaj sem si rekel: ‘Ne prosite Boga preveč, ker vse vzame zares.'”

A sčasoma je slabo samopodobo prerastel. “To je bila takrat ena moja stiska, zdaj vidim, kako potrebna je bila za to, kdo jaz sem,” je povedal. 

Kdo je brat Jožko Smukavec?

V otroštvu, ki ga je preživel na Bohinjskem, je bil navihan, ni bil zadovoljen s seboj in starši. Hotel je spreminjati druge. Želel je postati učitelj ali pevec, naposled se je odločil za srednjo lesarsko šolo in pet let delal v tovarni. Lotil se je študija agronomije in ga uspešno končal. Sledil je Božji klic. Odgovoril je: “Tukaj sem.” Čeprav ne brez napora, saj je bil prej vajen nadzorovati svoje življenje. Zdaj pa ga daje na razpolago drugim. Trenutno je Jožko Smukavec predstojnik kapucinskega samostana v Škofji Loki.

Sprejemanje sebe ni na gumb

Na vprašanje voditeljice, kaj svetuje dekletom, ki imajo v najstništvu slabo mnenje o sebi, br. Jožko odgovarja: “Težko je dati nasvet, ki bi veljal za vse. Mislim, da je vsak človek posebej zelo dragocen, vsak ima svojo pot in je treba jemati vsakega zares. Spomnim se, ko sem bil v osnovni in srednji šoli, in je rekla kakšna punca, kako je debela, pa je bila suha. Ampak nisem razumel, zakaj. Zdaj, ko se srečujem z ljudmi, me zaboli, ko vidim, kako se kakšen človek ne more sprejeti. To ni na gumb. Ampak je to pot, ki jo človek prehodi, da zmore ljubiti samega sebe in reči: Glej, Bog, res si me čudovito ustvaril.” 

Jagodni izbor zanimivih izjav iz pogovora:

Vsak od nas je talent dobil zato, da ga daje naprej.

Bog nam lahko pomaga graditi našo samopodobo s pomočjo hvaležnosti. Če se nekdo zave, da mu je podarjeno veliko talentov, darov, se zave, da je dragocen.

helena rozman jozko smukavec

“Vidim, da je Bog podaril ravno toliko stvari, kot jih potrebuješ, da dozoriš v človeka, ki bo s svojim življenjem slavil Boga. Z vsemi stvarmi,” je dejal br. Jožko. “Če ne uresničiš svojih darov, začneš propadati. Vsak od nas je talent dobil zato, da ga daje naprej. In ko ga daješ naprej, kar raste in kar nekaj se množi. Ti si srečen, ti si bolj sproščen, ti si bolje. To nas osrečuje. To pri sebi vidim in tudi drugim pomagam. Če je kdo zagrenjen, ga vprašam, kaj si dobil od Boga, katere darove.” 

Reflektor je tedenska pogovorna oddaja, ki jo boste na YouTube kanalu Družina media lahko spremljali vsako sredo ob 19.00. Posvečala se bo družbenim in duhovnim vprašanjem ter tematikam življenjskega sloga. Na Facebooku in Instagramu pa vas čakata tudi zakulisje ustvarjanja in predstavitev voditeljev. Vabljeni k ogledu in komentiranju!

“Recepti so nevarni”

Kaj bi svetoval najstnici, zakaj naj raje sledi sveti besedi kot svetu? “Nimam recepta, ampak zdi se mi, da so taki recepti nevarni. Bi pa staršem rekel, naj zdržijo ob najstniku, ki išče svoje mesto. Najstništvo je tako lepo obdobje, ko človek razvija, išče svoj značaj in svoje mesto. Ne veš, kaj je prav. Tistim, ki so zraven, rečem: ohranjajte mlademu človeku dostojanstvo, bodite zraven. Tudi padci so dragoceni. Ko se ukvarjam z mladino, grem k njim ali birmancem, jim pravim: ‘Če boš padel, ne bodi sam v temi. Čim prej išči nekoga, ki mu lahko zaupaš. Ne bodi sam.’ Ker je kvaliteta pobrati se. Ker je tudi Jezus vstal. Zato smo mi zdaj odrešeni.” 

“Naj vsak dela tisto, kar ima rad. Ne bojte se odkrivati, kaj si želite. Poskusite, četudi ga polomite,” sporoča kapucin Jožko.

Tags:
mediji
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.