Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

To bo prva blažena zaročenka v zgodovini Cerkve

SANDRA SABATTINI

fot. Riccardo Ghinelli / Esprit

Filip Veber - objavljeno 02/07/21

24. oktobra 2021 bo Sandra Sabattini postala prva blažena zaročenka v zgodovini Cerkve

Sandra je umrla pri 23 letih, ko sta z zaročencem Guidom želela ustanoviti posebno skupnost v Afriki, ki bi bila namenjena služenju zadnjim med zadnjimi.

Mlada italijanska laikinja se je pripravljala na poroko z Guidom Rossijem, ko je pri 23 letih doživela prometno nesrečo in jo je do smrti povozil avtomobil. Z bodočim možem sta se nameravala preseliti v Afriko, da bi ustanovila posebno katoliško skupnost in bila na razpolago najbolj ubogim.

Prva blažena zaročenka v zgodovini Cerkve

Sandrino beatifikacijo bo vodil kardinal Marcello Semeraro, prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Potekala bo v italijanskem mestu Rimini, kjer se je rodila 19. avgusta 1961.

Ko je bila Sandra stara štiri leta, se je njena družina preselila v župnijsko hišo sv. Hieronima, saj je bil tamkajšnji župnik Giuseppe Bonini mamin brat.

Kot najstnica je začela januarja 1972 pisati osebni dnevnik. Tri leta pozneje je spoznala duhovnika Oresteja Benzija, ustanovitelja Skupnosti papeža Janeza XXIII., in njegovo karizmo služenja zadnjim v družbi. Mlado dekle je postalo del skupnosti. Prav duhovnik Oreste je bil tisti, ki je dal pobudo za začetek postopka Sandrine beatifikacije.

Sandra je študirala medicino in je kot prostovoljka obiskovala bolnike. Poleg tega je vsak dan molila rožni venec, premišljevala Božjo besedo ter ohranjala globoko duhovno življenje. Vsako leto je 31. decembra pred Najsvetejšim molila od polnoči do enih zjutraj.

Pri 20 letih je spoznala Guida Rossija, ki je imel podobne cilje kot ona. Z Guidom sta se kmalu zaročila. 29. aprila 1984 sta se zaročenca odpravila na srečanje skupnosti Janeza XXIII. Ko je Sandra izstopila iz avtomobila in čakala, da bo prečkala cesto, jo je povozil avtomobil, ki je peljal v nasprotno smer. Hitro so jo odpeljali v bolnišnico v Bologni, vendar so bile poškodbe prehude. 2. maja je svojo dušo izročila Bogu.

“Živim za čudež”

19. julija 2007 je bil 41-letni Italijan Stefano Vitali po molitvi na Sandrino priprošnjo čudežno ozdravljen metastatskega raka. Svojo zgodbo je zapisal v knjigi Eu vivo por um miraculo (Živim za čudež). Stefanovo pričevanje je bilo zelo odmevno.

V enem od intervjujev je izjavil, da njegovo ozdravljenje ni le fizično, ampak predvsem duhovno, saj mu je Sandrin življenjski primer pokazal “pot do spokojnosti in izpolnitev moje poklicanosti”. Dodal je: “Če ji je to uspelo z mano, ki sem trmast, ji bo še toliko bolj s toliko ljudmi, ki se bodo v prihodnosti srečali z njo.”

“Ikona zanesljive svetosti”

O Sandri Sabattini takole pričuje škof v Riminiju, msgr. Francesco Lambiasi:

“Je lik, ki ga lahko postavimo za ikono zanesljive in privlačne svetosti, ki je na naši strani: niso nam potrebne izjemne izkušnje asketske zavzetosti ali mističnega izkustva.

Vse, kar je potrebovala naša draga Sandra, je bilo blago skupnega življenja, stkano skupaj z živo vero, podprto z intenzivno in obsežno molitvijo. Življenje, posvečeno srečnemu in zvestemu izpolnjevanju dolžnosti, ki ga napolnjujejo majhna dela ljubezni do konca, v resničnem prijateljstvu z ubogimi in Kristusom, v velikodušni in neutrudni službi v prid revnim.”

Potem ko je Jezusa osebno spoznala, ga ni mogla več nehati ljubiti, osredotočila se je nanj in živela zanj v Cerkvi.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.