Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Svetnik, ki je pri devetih letih naredil zaobljubo čistosti

ALOYSIUS GONZAGA

Public Domain

Sveti Alojzij Gonzaga: pri 17 letih je vstopil v jezuitski red. Svoje moči je posvetil skrbi za okužene s kugo. Umrl je star 23 let.

Filip Veber - objavljeno 21/06/21

21. junija goduje Alojzij Gonzaga

Alojzij Gonzaga je moral kot plemič pretrpeti veliko nasprotovanja in poskusov prepričevanja, preden so mu doma dovolili, da je lahko vstopil k jezuitom. Danes je znan med mladimi kot priprošnjik za čistost.

Otroštvo

Alojzij Gonzaga (ali preprosto sveti Alojzij) je bil rojen 9. marca 1568 v italijanski aristokratski družini na družinskem gradu Castiglione blizu Gardskega jezera. Bil je najstarejši od sedmih otrok. Zanj so pričakovali, da bo imel vojaško kariero, kot je bila to navada za sinove plemičev.

Pri petih letih so ga poslali v vojaški tabor, kjer se je začela njegova vzgoja. Pri osmih letih je skupaj z mlajšim bratom Rodolfom odšel v Firence, kjer je služil na dvoru družine Medičejcev. Tam je zbolel in v času okrevanja prebiral življenjepise svetnikov in veliko časa preživel v molitvi. Pri devetih letih je naredil zaobljubo čistosti in po molitvi k Mariji prejel milost, da v življenju nikoli ni doživel skušnjave proti temu.

Prve odločitve za jezuite

Leta 1580 se je vrnil domov in se srečal s škofom sv. Karlom Boromejskim, ki mu je podelil tudi prvo sveto obhajilo. Ob tem je mladi Alojzij začutil močno željo, da bi rad postal misijonar. Na to se je začel pripravljati tako, da je sam poučeval katekizem mlajše fante in pogosto obiskoval kapucine v Monferratu ter živel asketsko življenje.

Alojzij si je močno želel pridružiti se jezuitom in postati duhovnik, a so ga člani družine močno prepričevali proti temu. Oče ga je skupaj z bratom poslal obiskat knežje dvore v severni Italiji, a je Alojzij vsepovsod stopil v stik z duhovniki in jezuiti. Po tem so ga hoteli prepričati, da bi postal škofijski duhovnik in tako odprl pot za kariero v cerkveni službi. A vse brez uspeha.

LUIS GONZAGA

Zapustil vse za Kristusa

Leta 1585 se je odpovedal dediščini, kar je potrdil cesar, in se napotil proti Rimu na avdienco s papežem. Z njim se je srečal 25. novembra in bil sprejet med jezuite, kljub temu da še ni dopolnil 18 let, kot je bilo zahtevano. Zaradi asketskega načina življenja ga je zelo mučilo zdravje, zato je moral prekiniti študij v Milanu in se vrniti Rim.

25. novembra 1587 je naredil redovne zaobljube in v pripravi na duhovni poklic začel s študijem teologije. Leta 1590 naj bi imel videnje, v katerem mu je nadangel Gabrijel povedal, da bo v enem letu umrl.

V pripravi na smrt

Leta 1591 je v Rimu izbruhnila kuga, zato so jezuiti odprli bolnišnico za uboge, v kateri je med drugim pomagal tudi Alojzij. Umival je bolnike in jih pripravljal na prejem zakramentov. Ker so se mnogi jezuiti tudi sami okužili, so Alojziju prepovedali delo v bolnišnici, vendar je mladi jezuit, ki se je bil vajen zoperstaviti prepovedim svojega očeta, preprosto odšel pomagat v drugo bolnišnico.

V še enem videnju mu je bilo razodeto, da bo umrl med osmino praznika svetega Rešnjega Telesa in Krvi, ki se konča s praznikom presvetega Srca Jezusovega.

Na ta dan, 21. junija, je bil zjutraj videti dobrega zdravja, a je čez dan postajal vse bolj šibek. Prejel je zakramente in umrl malo pred polnočjo, star 23 let. Danes na dan njegove smrti (rojstva za nebesa) obhajamo njegov god. Vse do Dominika Savia je bil med najmlajšimi svetniki.

Zgled čistosti

Alojzij je že zgodaj naredil obljubo čistosti, kar je skrbno varoval. V ta namen se je izogibal vsemu, kar bi to lahko ogrozilo. Poleg posta in zdržnosti pri hrani je večkrat opravljal tudi druge pokore.

Nekega večera na plesu se je Alojzij zaprl v sobo ter molil in spal na golih tleh kot molitev in za prošnjo za vse ljudi, ki so padli v greh tistega večera na zabavi.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.