Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Dan, ko se spominjamo zadnje večerje in postavitve evharistije

shutterstock_1100296613.jpg

Sidney de Almeida | Shutterstock

Filip Veber - objavljeno 03/06/21

Praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi – telovo

Na veliki četrtek obhajamo spomin treh velikih dogodkov: postavitev svete evharistije, mašniškega posvečenja in Jezusove zapovedi ljubezni.

Mašniškega posvečenja se duhovniki na poseben način spomnijo ob dveh priložnostih, in sicer pri krizmeni maši, ko obnovijo svoje duhovniške obljube, in v mesecu juniju, ko obhajajo t. i. Dies santificationi.

Jezusove zapovedi ljubezni se na poseben način spominjamo na veliki četrtek, ko duhovnik dvanajsterim apostolom umije noge.

Poseben praznik evharistije

Evharistična skrivnost – trajna in fizična navzočnost Jezusa med nami pod podobo kruha – je tako velika skrivnost, da se je spominjamo na poseben praznik. Ker je veliki četrtek spomin zadnje večerje, se ta praznik obhaja na četrtek po nedelji Svete Trojice oz. drugi četrtek po binkoštih.

Ta dan je torej namenjen počastitvi Jezusove fizične navzočnosti med nami pod podobo kruha in istočasno tudi zahvala za ta veliki dar, ki nam ga je dal. Pri nas je splošno znan kot telovo (okrajšava za Rešnje Telo), v tujini pa je znan predvsem kot praznik Corpus Christi, ki so tudi besede, ki jih v latinščini izreče duhovnik ob deljenju svetega obhajila (Kristusovo Telo).

Webp.net-resizeimage21.jpg

Evharistična procesija

Oblika praznovanja, ki je znana po vsem svetu, je, da na ta dan po slovesni sveti maši (na veliki četrtek je maša bolj v znamenju Jezusovega trpljenja) verniki v slovesni procesiji počastijo Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. Procesija ima poseben značaj, saj predstavlja Cerkev – Božje ljudstvo, ki potuje proti nebesom. V evharistični procesiji to pride še posebej do izraza, saj je med nami sam Jezus, za katerim gremo.

V Sloveniji je navada, da se procesija ustavi pri štirih oltarjih, kjer prosimo blagoslova za Cerkev in njeno duhovno rast, za mir v domovini in po svetu, za kraj in njegove prebivalce in za blagoslov polj, travnikov, vinogradov, gozdov in vrtov.

Po mnogih krajih je v navadi tudi blagoslov na vse štiri strani neba, s katerim na poseben način prosimo za odvrnitev naravnih nesreč. Procesija izraža našo prošnjo, naj Bog stopi v naša življenja, odnose, naj blagoslovi naše delo in naša prizadevanja.

Tomaž Akvinski

Praznik svetega Rešnjega Telesa in Krvi naj bi papežu Urbanu IV. predlagal veliki svetnik in cerkveni učitelj sveti Tomaž Akvinski. Sveti Tomaž je v čast evharistični skrivnosti napisal tudi več himen in pesmi. Najbolj znani so Molim te ponižno, Jezik moj, skrivnost opevaj in himna, ki se je uvrstila v liturgijo Hvali, Sion, Rešenika. Papež Urban IV. Je leta 1264 razglasil praznik za vso Cerkev.

Naj nam k poglobitvi v evharistično skrivnost pomagajo ravno besede sv. Tomaža Akvinskega:

Molim te ponižno, skriti Bog nebes,
ki v podobi kruha tajno bivaš res.
Glej, srce ti svoje čisto izročim,
saj pri misli nate v te se ves vtopim.

Moti se na tebi tip, okus, oko,
a kar v veri slišim, verujem trdno.
Vse je res, karkoli Božji Sin uči,
in resnice od njegove večje ni.

Skrit si bil na križu kakor Bog samo,
tu še kot človeka te ne zre oko;
vendar Bog in človek tukaj si navzoč,
prosim, kar je prosil ropar zdihujoč.

Tags:
praznik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.