Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Se začnete dolgočasiti v trenutku, ko župnik izpostavi Najsvetejše? Tole bo pomagalo

BRACTWO ADORACYJNE

Shutterstock

Jacques Gauthier - objavljeno 09/07/20

Evharistično češčenje je čas tišine pred v hostiji navzočim Kristusom. Ta osebna molitev je hkrati tudi molitev Cerkve

Zadnja leta duhovniki vse večkrat izpostavljajo Najsvetejše na oltarjih širom po svetu, ne zgolj med novimi skupnostmi in romarskimi kraji, temveč tudi v preprostih župnijskih kapelah in cerkvicah, kjer gojijo neprekinjeno češčenje. Tako je Jezus ljudem tudi fizično blizu.

Evharistično češčenje velikokrat postane temelj župnijske povezanosti. Na stotine ljudi si podaja vlogo “ljubezenske straže” pred Najsvetejšim. Evharistija in češčenje se ne izključujeta, ampak se dopolnjujeta. Ljubezen poživlja vero, s katero lahko globlje preiskujemo Kristusovo navzočnost v podobi kruha in vina.


MAŠA IN BOŠTJAN LESKOVAR

Preberite še:
“Ko Boga slavimo, mu pustimo, da poskrbi za nas”

Osebna izkušnja in izkušnja Cerkve

Čas osebne molitve in evharističnega češčenja nas povezuje s Cerkvijo, saj smo udje njenega telesa. Ko si vzamemo čas za evharistično češčenje, se bolj dejavno udeležimo maše in občestva pri njej. Trenutki tišine budijo našo vero, zato je manj nevarnosti, da bi se Svetega Rešnjega telesa “navadili”. Med Bogom in nami se ustvari otipljiva vez in ko prejemamo Sina, sprejemamo tudi Očeta in Duha. Po obhajilu smo deležni izvira troedinosti, ki je v središču našega življenja. Evharistično češčenje še zdaleč ni stvar posameznika, ampak je dejanje občestva, kjer najbolje in najlaže prenašamo veselje in tegobe sveta.

Kako častiti

Evharistično češčenje v bistvu pomeni, da se postavimo pred Kristusa, ki je s svojim telesom in krvjo resnično navzoč v podobah kruha in vina, ki ju duhovnik med mašo posveti. On je tu, mi smo tu, to je vse. Glede metode pa … pustimo pobudo Jezusu, sprejmimo, kar nam ponuja.

Med češčenjem molitev lahko podpremo z branjem Svetega pisma. Lahko pojemo psalme ali druge cerkvene napeve v skladu z liturgičnim letom. Najbolj pomembno je, da ohranimo molitev v tišini. V pomoč pri poglabljanju molitve so vam lahko naslednji nasveti.


SZKOŁA MODLITWY DLA DZIECI

Preberite še:
Nekaj načinov, s katerimi lahko vsak dan slavimo Boga

WEB2-eucharistic_adoration-GODONG-fr465275a.jpg
Pascal Deloche I Godong

Pokleknite

Ko pridete na kraj, kjer je izpostavljeno Najsvetejše, pokleknite in se v znak češčenja priklonite. S tem počastite Kristusa v posvečeni hostiji. Počasi se pokrižajte in si pri tem predstavljajte osebe Svete Trojice: “V imenu Očeta in Sina in Svetega Duha. Amen.” Nekaj minut klečite ali se usedite, kakor vam bolj ustreza.

Začnite z dejanjem vere

Tiho češčenje začnite z dejanjem vere v resnično Kristusovo navzočnost v Najsvetejšem. “Gospod, verujem, da si navzoč v podobi kruha. Častim te in se ti zahvaljujem.” Med adoracijo večkrat ponovite: “Gospod, pomnôži mi vero! ” Začetni koraki češčenja so pomembni, ker nam pomagajo, da se takoj postavimo pred Božjo navzočnost.


PAOLA, GIORGIO, TORINO

Preberite še:
“Sin, ki ni veroval, nama je pokazal košček nebes”

Spustite se v svoje srce

Češčenje ne zahteva nobene zapletene tehnike. Vse mora biti dokaj preprosto. Ljubezen je tista pot, ki v tihoti odpre srce srcu. “Gospod, ljubim te. Odpri mi srce, da boš v njem deloval ti.” Spustite se v svoje srce, v globino svoje biti, kjer lahko vstopite v odnos z Očetom, Sinom in Svetim Duhom. Prosite Duha, naj vam pomaga, da se boste popolnoma prepustili Očetu, da bi ta v vas položil enaka čustva, ki so bila v Jezusovem srcu.

Molite kljub raztresenosti in skupaj z njo

Zaprite oči in molite v tišini. Jezusu izročite, kar ste in kar živite. Pogovarjajte se z Njim kot s prijateljem. Takoj, ko vstopate v notranjost, se v vas prebujajo glasovi in misli. Molite skupaj z njimi. Jezusu izročajte svoje skrbi in tesnobo. Poskrbite zanj in on bo poskrbel za vas. Govorite mu in on vam bo odgovoril na svoj način. Ostanite pri njem in on bo ostal z vami. In vaše srce se bo spočilo ob njegovem.


YOUNG,MAN,MASS

Preberite še:
Moliti – in se ne naveličati

Poslušajte ga, medtem ko ga gledate

Evharistično češčenje je najpreprostejši in najbolj neposreden način, da Boga vidimo na tem svetu. Bodite pozorni na njegovo navzočnost. Zazrite se v Jezusa, On vas gleda. Če znate samo to, veliko pomeni že samo zavedanje, da na vas upira svoj ljubeč pogled. Ozrite se na hostijo, križ ali tabernakelj, videli boste, kako vas je ljubil in vas ljubi v tem trenutku. Povejte mu, da ga ljubite z vsem srcem, čeprav ničesar ne čutite. Ostanite v njegovi ljubezni in poslušajte, kaj vam ima povedati.

Ponavljajte kratko molitev

To ni čas za dolge molitve ali branje knjig. Pustite, da vas preplavi Božja navzočnost. Izberite vrstico iz psalma, odlomek iz evangelija ali kratko molitev, ki jo lahko na pamet in brez truda ponavljate, na primer: “Pridi, Jezus”; “Ljubim Te”; “Gospod Jezus Kristus, Božji Sin, usmili se mene, grešnika!”; “Moj Gospod in moj Bog”; “Slavljen si, o Gospod” …
Preberite še:
1200 mladih v Ljubljani slavilo Jezusa!

Nastavite se evharističnemu soncu

Pustite, da vas Kristusova goreča ljubezen ogreje kakor toplo sonce. Postanite vse bolj podobni temu, kar premišljujete. Poglejte k njemu in razsvetlil vas bo. Sprejmite njegovo svetlobo, zahvalite se Bogu, da vas ljubi takšne, kakršni ste in da vas kliče v večno življenje. Ni treba velikih besed, dovolj je vzdih ali beseda: “Abba”; “Jezus!”; “Sveti Duh”.

Povejte mu, da ga ljubite

Čas je dragocen in v češčenju izgoreva za Boga. Morda ste utrujeni, obteženi, raztreseni. Minute so dolge. Vrnite se h kratki molitvi, ki vam vname srce. Ponovno začnite moliti in klicati Duha, da bi vam pomagal, ko ste slabotni. Povejte Kristusu, da ga ljubite, tudi če ničesar ne čutite. Pred resnično hostijo s tem Bogu pokažete svoj odnos, ste del Božjega Diha in postanete hvalospev slave na nebu svoje duše.
Preberite še:
“Po krstu je neki glas v meni rekel: Zdaj si na varnem”

WEB-MONSTRANCE-ADORATION-ALTAR-DIDGEMAN-PIXABAY-CC0
Didgeman - CC0

Zahvalite se Bogu

Jezus je tukaj za vas v vsakem trenutku. Zahvalite se mu za njegovo ljubezen, občudujte, kar je za vas storil: skriva se v hostiji, da vas ne bi zaslepil s svojo slavo, skriva svojo popolnost, da vam ne bi jemal poguma, pustite vam videti toliko, kolikor lahko prenesete … Jezus je nenehno pred vami. Obliva vas s svojo milostjo, da bi se mogli odzvati na njegov klic in uro preživeti v njegovi navzočnosti. “Učitelj je tukaj in te kliče” (Jn 11,28).

Pogasite Jezusovo žejo

“Daj mi piti,” je rekel Jezus Samarijanki. Različnim mistikom je razodel svojo žejo, da bi ga ljubili v Najsvetejšem. Njegova želja je, da bi v duhu in resnici našel častilce, ki bi širili njegovo neskončno ljubezen. Skriva se v podobi kruha in vina, da bi si prilastili njegovo skromnost. Združite svojo molitev z njegovo in mu s češčenjem v hostiji pogasite žejo. Ko na njegovo ljubezen odgovarjate z ljubeznijo, Bog v vas razliva svojega Duha.


MAN MIRROR

Preberite še:
Si želite globljega odnosa z Jezusom? Opustite to grešno razvado

Skupaj z Marijo pustite, da vas spremeni

Jezus je tukaj v svojem oltarnem zakramentu ljubezni. K njemu ste prišli s svojim bremenom. Odložite ga predenj in se spočite v Njem, ki vas bo potolažil. Vzemite k sebi Marijo. Ona je bila prvi tabernakelj, ki je nosila kruh življenja. Ta žena tišine vas skupaj z Jožefom vabi, da se v tihoti molitve in češčenja pustite spremeniti. Marija vas spremlja med molitvijo in po njej. Ko končate svoje češčenje s ponovnim priklonom in znamenjem križa, vedite, da sta Marija in Jožef vedno blizu, da bi vas vodila vse bližje k Jezusu.

Postanite evharistija

Bolj ko častite, bolj se množi vaša vera in bolj postajate zahvala. Vstopate v osebni odnos s Kristusom. Njegovo telo in njegova kri se pretakata po vaših žilah. Postajate evharistija. Kakor rastline s fotosintezo vpijejo določene prvine zemlje, zraka in sonca, tako duša, ki se izpostavlja evharističnemu soncu, zajema božje življenje, ki jo hrani. Resnično sonce je hostija, ki v vašem srcu razliva novo zarjo. Ali kakor pravi sveti Pavel: “Vsi mi, ki z odgrnjenim obrazom motrimo Gospodovo veličastvo – kakor bi odsevalo v ogledalu –, se spreminjamo v isto podobo, iz veličastva v veličastvo, prav kakor od Gospoda, Duha” (2 Kor 3,18).

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.
Preberite še:
Največja poljska cerkev, ki je tudi ena od osmih največjih cerkva v Evropi


rbt

Preberite še:
“Ne potrebujem dragih stvari, le občutek za lepo in obvezen nasmeh na obrazu”
Preberite še:
Največja poljska cerkev, ki je tudi ena od osmih največjih cerkva v Evropi

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.