Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Veste, kateri vrh se imenuje Zasavski Triglav?

85321-1.jpg

Jože Potrpin | Družina

Tina Martinec Selan - objavljeno 02/06/21

Poznate legendo o Neži, Joštu in Jerneju, ki imajo na Kumu vsak svojo kapelico?

Zasavski Triglav, kot imenujejo pogorje Kum, se dviga nad Zasavjem. Na poti na Kum nas spremlja več tabel, ki nam pripovedujejo o legendi, povezani s tem hribom. V času turških vpadov in pogostih poplav se je v Kostanjevici na Krki rodila Neža, ki je bila zelo bogaboječa in je veliko molila.

Odtisi kolen v skali ter Solzice sv. Neže

Pogosto je molila, da bi Bog obvaroval njene rojake gorja, na skali (ki stoji ob poti in se njej na čast imenuje Nežina pot) pa se še danes vidijo odtisi njenih kolen. Nekoč je Neža med molitvijo na skali sredi reke zaslišala glas iz smeri hriba, ki jo je vabil: “Kom, kom …” Neža se je s svojo kravo odpravila v smeri glasu, ki jo je vodil na Kum, s tem pa je Kum tudi dobil svoje ime.

IMG_7437-e1622466567390.jpg

Ko je Neža nekoč na poti izgubila svojo kravo in je ta zgrmela v prepad, je tako bridko jokala, da se na tem mestu (Borovak pri Podkumu) še danes solzijo “Nežine solze”. Solzice sv. Neže, kot imenujejo vodo, ki priteče iz skale, naj bi imele zdravilno moč pri boleznih oči. 

Kapelice sv. Neže, sv. Jošta in sv. Jerneja

V tistem času sta v Kostanjevici na Krki živela tudi dva marljiva pastirja Jošt in Jernej, ki sta se zaradi nevarnosti turških vpadov odločila, da s svojo veliko čredo ovac zbežita proti Dolenjski. Naletela sta na mogočno kumsko pogorje, tam pa sta srečala tudi Nežo. Ker se je Neža zelo dobro spoznala na tamkajšnje razmere, jima je povedala, kje naj gresta z ovcami, da jih srečno pripeljeta na varno.

IMG_7433-e1622466695731.jpg

Med potjo je Neža omagala, pokleknila na skalo in molila, da bi se pastirja Jošt in Jernej s svojimi ovcami srečno rešila. Med tem so jo ujeli Turki. Ker jim ni hotela povedati, kam so šle ovce, so ji kruto odsekali glavo. Na tem mestu so domačini postavili kapelico svete Neže.

Tudi pastirja Jošta, ki so mu pošle moči, so na vrhu ujeli Turki in ga usmrtili. Na tem mestu stoji kapelica, posvečena sv. Joštu. Kapelica sv. Jerneja, ki se je edini uspel rešiti in pobegniti z ovcami na varno pred Turki, pa stoji malce nižje na štajerski strani Kuma. Številna romanja na Kum se odvijajo prav na god sv. Jerneja.

IMG_7455-e1622466839236.jpg

Kum kot družinski izlet

Na Kum vodi cesta, po kateri se lahko pripeljemo z avtom ali s kolesom, poleg nje pa tudi številne pešpoti, ki razveseljujejo pohodnike. Nekatere se začnejo v Trbovljah, druge v Zidanem Mostu ali v Sopoti. Nekatere so daljše, druge krajše, odvisno od tega, koliko višinske razlike se namenimo narediti na našem izletu. Poti so primerne tudi za družinske izlete z otroki, ki pa morajo (zaradi dolžine) biti vajeni nekoliko daljše hoje.

cof

Zelo zanimiva je pot iz Zidanega Mosta, saj se moramo na začetku poti čez reko Savo prepeljati s cicko. Cicka je majhna žičnica, v katero se lahko usedeta dva ali trije ljudje, nato pa se z ročnim poganjanjem popeljemo čez reko, kar je za otroke zelo slikovito doživetje. Na vrhu Kuma je poleg cerkve in velikega oddajnika tudi gostilna, v kateri si lahko privoščimo osvežitev v obliki pijače, sladoleda ali pa kar družinsko kosilo.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.