Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Kapelica, za katero je Jakob Aljaž želel, da bi imela obliko Panteona

KAPELICA SV. CIRILA IN METODA

TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Tina Martinec Selan - objavljeno 10/10/20

Kapelica svetih Cirila in Metoda stoji v čudovitem okolju

Dolina Vrata je ena najlepših slovenskih ledeniških dolin. Pripelje nas pod Severno Triglavsko steno, tako da smo ob lepem vremenu nagrajeni z veličastnim pogledom nanjo. Dolina je izhodišče številnih izletniških, pa tudi zahtevnejših planinskih ter alpinističnih vzponov.

Planinski muzej in pot Triglavske Bistrice

Nudi številne znamenitosti, ki si jih lahko ogledamo v okviru družinskega izleta ali samostojno. Že v Mojstrani lahko obiščemo Planinski muzej, v katerem lahko spoznamo zgodovino slovenskega pohodništva in alpinizma. Obisk muzeja je zasnovan interaktivno, tako da se bodo v njem zabavali in marsikaj novega naučili tudi naši najmlajši.

V dolino Vrat se lahko podamo peš, pa ne ob cesti, temveč po lepi in slikoviti poti Triglavske Bistrice, ki večino časa vodi ob reki. Na poti si lahko ogledamo naravno znamenitost – Galerije, kjer skale v obliki spodmolov visijo nad potjo. Celotna pot Triglavske Bistrice je dolga 10 kilometrov in jo zaključimo pri slapu Peričniku. Seveda pa nam ni treba prehoditi cele, temveč si lahko izberemo samo določen odsek, ki nam ustreza po dolžini.


web 3 kapelica davo karnicar

Preberite še:
Kapelica v spomin Davu Karničarju – most molitve in zahvale

Spodnji in zgornji slap Peričnik

Seveda ne moremo obiskati doline Vrat, ne da bi obiskali slap Peričnik. Spodnji slap Peričnik lahko vidimo že s ceste, kajti njegova, več kot 50 metrov visoka zavesa je resnično veličastna. Ne vedo vsi, da nad spodnjim slapom obstaja tudi zgornji slap Peričnik, do katerega vodi približno 10 minut dolg vzpon.

WATERFALL PERIČNIK
Lander | CC BY-SA 3.0

Pred kratkim so pot utrdili in obnovili, tako da lahko zgornji slap obiščemo tudi z najmlajšimi. Zgornji slap Peričnik je sicer manjši od spodnjega, a nič manj impresiven. Velik pretok vode poskrbi za veličasten pogled, lahko pa se podamo tudi za slap in si bučanje slapu ogledamo tudi z zadnje strani.

Planinska in alpinistična izhodišča iz doline Vrat, če jih omenimo le nekaj, so: pot na Triglav čez Prag, severna Triglavska stena, Luknja, Pihavec, Stenar, Kukova špica, Razor, Škrlatica.


USKOVNICA

Preberite še:
Kapelice v slovenskih gorah: kam se odpraviti?

Kapelica sv. Cirila in Metoda

Če mimo Peričnika nadaljujemo pot v dolino Vrat, pridemo do Aljaževega doma v Vratih ter do slikovite kapelice na velikem travniku poleg njega. Gre za kapelico sv. Cirila in Metoda, ki jo je Jakob Aljaž načrtoval precej časa, končno pa je bila zgrajena šele po njegovi smrti. Aljaž si je zamislil, da bi kapelica imela obliko rimskega Panteona, seveda s precej manjšim premerom.

KAPELICA SV. CIRILA IN METODA
TINA MARTINEC SELAN | ALETEIA

Želel si je namreč ta kraj pod njemu tako ljubim Triglavom povzdigniti tudi s stavbo, ki bi bila podobna najmogočnejši v rimski arhitekturi. Kamnita kapelica, ki so jo postavili po njegovi smrti, sicer nazadnje ni imela take oblike, vseeno pa gre za zelo zanimivo šesterokotno kapelico z visokim zvonikom, ki spominja na zašiljene vrhove okoliških gora in se čudovito vklaplja v naravo.

V povojnih letih se v kapelici ni smelo maševati, a domačini so dosegli, da kapelice niso podrli, pač pa so vanjo prepeljali trupla planincev, ki so se ponesrečili na Triglavu ali v okolici. Ob vhodu v kapelico je napis: “Zgrajeno po načrtih arh. Ivana Vurnika je blagoslovil 29. julija 1928 ljubljanski knezoškof dr. Anton Bonaventura Jeglič. Po prizadevanju Aljaževega kluba je bila s tem uresničena srčna želja tedaj že pokojnega triglavskega župnika Jakoba Aljaža.”


ALJAZEV STOLP

Preberite še:
“Imam občutek, da se ljudje zdaj mnogo bolj zavedajo pomena Aljaževega stolpa”


JAKOB ALJAŽ

Preberite še:
Požrtvovalni mož, ki je v slovensko zgodovino vtisnil neizbrisen pečat
Preberite še:
“Kakovost življenja v raju pod Triglavom je vseeno na zavidljivi ravni”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.