Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je Janez Bosko molil k Mariji

OUR LADY

Public Domain

Filip Veber - objavljeno 17/05/21

Don Boskova molitev k Mariji - Marijina moč je večja kot moč še tako številčne in urejene vojske

Znano je, da je bil sveti Janez Bosko velik častilec Device Marije in jo je postavil za glavno zavetnico salezijancev. Posebno je širil pobožnost do nje, najprej kot Brezmadežne, pozneje pa tudi pod nazivom Marija Pomočnica.

V čast Mariji Pomočnici je sestavil tudi molitev. V svojih ustanovah je zelo spodbujal, da so jo fantje, salezijanci in mnogi drugi redno molili. V Sloveniji molitev ni preveč poznana in razširjena.

Don Boskova molitev k Mariji

O Marija, mogočna Devica,
ti velika in slavna obramba Cerkve,
posebna pomoč kristjanov
in strašna kakor urejena vojska!
Ti sama si premagala vse zmote sveta.
V stiskah, v boju in potrebah
nas obvaruj pred sovražnikom
in nas ob smrtni uri sprejmi v večno radost.

Časovni okvir

Janez Bosko je živel v nemirnem času 19. stoletja, ki so ga pretresali različni družbeno-politični dogodki, kot recimo ločevanje Cerkve in države, ukinjanje papeške države, v Torinu pa se je Janez Bosko srečal tudi z mnogimi sektami in herezijami, ki so vabile ljudi, ki niso bili poučeni v veri. Zato Mariji v molitvi tudi pripisuje, da je sama premagala vse zmote sveta, saj herezije skoraj vedno zavračajo češčenje Device Marije.

Za Janeza Boska sta bila češčenje evharistije in Marije dva ključna stebra, zato je vztrajal, da kjer se časti Najsvetejše in Devico Marijo ter spoštuje papeža, tam so resnični katoličani. V nemirnih časih, ko je politična oblast v savojski monarhiji ukinjala redove in zapirala samostane, je Janez Bosko Devici Mariji v čast v Torinu postavil mogočno svetišče.

Strašna kot vojska

Iz molitve morda še najbolj izstopa primerjava Marije z vojsko, česar katoličani nismo navajeni, saj je to kar nasilna podoba. Ta primerjava je sicer starejšega izvora, saj se nanaša na leto 1571, ko je krščanska vojska premagala Turke v bitki pri Lepantu. Takrat se je tudi začelo češčenje Marije kot pomočnice.

Pogled na urejeno vojsko marsikomu nažene strah v kosti. Tudi hudim duhovom, demonom je že omemba imena Device Marije neznosna in se je bojijo ter bežijo. (To obsežneje opisuje pokojni italijanski eksorcist pater Gabriel Amorth v knjigi Močnejši od zla.)

Tako je Marija obramba Cerkve pred napadi hudega duha, njena moč je večja kot moč še tako številčne in urejene vojske. Osrednji klic te molitve, je tako namenjen Mariji, naj tudi nas, ki kličemo k njej in jo prosimo, obvaruje pred napadi hudega duha in njegovimi skušnjavami ter pred zmotami tega sveta. Marijo torej prosimo, naj nam pomaga ostati zvesti Bogu in Cerkvi ter njenemu nauku.

Tags:
Marijamolitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.