Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Dva zanesljiva načina za razvijanje smisla za humor

RODZINA

Olena Yakobchuk | Shutterstock

Edifa - objavljeno 06/05/21

Malo dnevnega smeha je vredno toliko kot kakšna telesna vadba

“Pojdi stran, ne prenesem te več!” zabrusi Alja svojemu možu sredi zakonskega prepira. Klemen vzame svoj pametni telefon in prelista imenik: “Poglejmo. Kako sem jih razvrstil? Po priimku? Imenu? Anja, Karolina, Lana, Lucija …” Sprva zmedena Alja plane v smeh. Ah! Njen mož zna s humorjem rešiti vsak njun prepir.

Smeh pozitivno vpliva na zdravje

Številne znanstvene študije so pokazale zdravstvene koristi smeha. Krepi imunski sistem, preprečuje bolezni srca in ožilja, odganja depresijo in stres, hkrati pa izboljšuje odnose med ljudmi. Zdi se tudi, da z aktiviranjem možganskih nagradnih centrov sprosti dopamin (hormon sreče), ki spodbuja občutke veselja.

Za zdrav življenjski slog bi bilo nekaj dnevnega smeha vredno toliko kot nekaj fizičnih vaj. Ko se dobro nasmejimo, vidimo življenje bolj sproščeno, manj dramatiziramo, stvari vidimo bolj pozitivno, smo manj zaskrbljeni, bolj odprti za dialog in se bolje distanciramo od težav. Zato se ne zadržujmo! Smejmo se! Vse situacije, ki se nam zdijo smešne, pozdravljajmo s smehom.

Gospod, daj mi smisla za humor

Nekateri bodo rekli, da humor, ki ga cenijo pri drugih, ni nekaj, s čimer so obdarjeni tudi sami. Naj se posvetujejo s Tomažem Morom in molijo z njim: 

Daj mi, Gospod, smisel za humor. 
Daj mi milost, da bom znal razbrati šalo, 
da iz življenja izvlečem nekaj sreče in jo prenesem drugim.

Igra – način skupnega smeha 

Lahko se tudi smejimo svojim najljubšim komikom, ki dobro vedo, kako opaziti vse smešne situacije in nam jih predstaviti, da se jim bomo smejali vsi. Dobra oddaja pomaga sprostiti vse nakopičene napetosti.

Kaj pa igra? Zakaj ne bi skupaj vadili tega načina smeha? Igra ni samo za otroke, čeprav omogoča tudi dobre trenutke z družino. Tudi tu spoznamo dobro, ki ga ustvarja smeh. Za vse je čas, opominja Pridigar. Ne pozabite si vzeti časa za smeh.

Avtorica prispevka je Marie-Noël Florant.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Valerija Trček.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.