Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 6. maja |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Plišast medvedek s srčkom ali zadnji piškot? Romantika na začetku oziroma po 20 letih zveze

WOMAN RECEIVING TEDDY BEAR

Olena Yakobchuk | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 15/02/21

O romantiki v zakonu

Moj mož mi nikoli ne prinese šopka rož, ne pušča mi zaljubljenih post-it listkov po stanovanju. Tudi s sentimentalno ljubezenskimi izjavami je bolj skromen. Lagala bi, če bi rekla, da vsega tega kdaj pa kdaj ne pogrešam. A kljub vsemu lahko rečem, da je zame zelo romantičen in da lahko dam roko v ogenj glede njegove ljubezni do mene.


COUPLE EMBRACE

Preberite še:
10 najlepših misli svetnikov o ljubezni

Romantični začetki

Od nekdaj je bila njegova logika ta, da naj človeka določajo dejanja, ne besede. Če prevedem, zanj to pomeni, da ni pomembno, s koliko ljubezenskimi izjavami obdajaš svojo drago, če v svojih dejanjih ne stojiš trdno.

Skupaj sva že krepko čez dvajset let. V vseh teh letih nisem niti enkrat podvomila v njegovo zvestobo ali se spraševala o njegovi ljubezni do mene. Tudi njemu o moji ni bilo treba. Že od začetka mi je dal vedeti, da se nanj lahko zanesem in da on z mano misli resno. Romantiko pa si izkazujeva na malo drugačen način kot pred leti, ko sva bila še fant in dekle.

Za najino prvo valentinovo me je presenetil s tem, da mi je podaril plišastega medvedka. Medvedek je bil oblečen v hlačke in majico, ki ju je sam zašil, na majčki pa je bil narisan rdeč srček, na katerem je pisala črka “T”. Za zatreskano najstnico najbrž ni lepšega darila in dokazila ljubezni kot to. V začetnih letih sva valentinovo praznovala tako, da sva šla vedno skupaj na zmenek, čeprav je bil to dan, ko se sicer nisva videla. Pozneje, ko sva bila študenta, je prišla na vrsto kakšna pijača ali skromna večerja.


GIRL SITTING BY LAKE

Preberite še:
Trije nasveti svete Klare, da bo vaša ljubezen konkretna

WOMAN RECEIVING ROSES
VGstockstudio | Shutterstock

Rdeče vrtnice? Ne potrebujem jih

Zadnja leta valentinovega ne praznujeva, vsaj ne na ta dan in ne v klasični obliki. Ali to pomeni, da nisva več romantična ali da se nimava več rada? Rekla bi, da ravno nasprotno. Ljubezen z leti postane tako kompleksna in globoka, da je ne moreš več secirati in ločevati na prafaktorje. Čez sva dala že toliko čudovitih, lepih in tudi težkih stvari, da jih je nemogoče našteti. Vse pa so naju še globlje povezale.

Svojemu možu sem že zdavnaj povedala, da je zame daleč najbolj romantična stvar, ki jo lahko naredi to, da mi vsake toliko časa reče: “Danes grem pa sam z otroki na izlet, ti pa bodi doma in malo uživaj.” Če si namreč tako dolgo skupaj kot midva in se tudi zelo dobro poznaš, potem točno veš, kaj je tisto, kar zakonec zelo ceni in potrebuje. Mož ve, da je pri meni to mir in tišina, ki ju po določenem času razgibane družinske dinamike nujno potrebujem.

In to je zame neskončno bolj romantično od šopka rdečih vrtnic (ki si jih lahko kupim sama ali pa si jih kar odrežem na vrtu). Seveda pa so darila za rojstne dni in/ali obletnice povsem druga kategorija. Tam pa ne bi bilo najbolje, če bi mož pozabil na kakšen pomemben datum … 😉


web 3 ciril komotar

Preberite še:
“Ljubezen je kot glina na vretenu, ves čas jo moraš oblikovati, da se ne sfiži”

Romantika se v zakonu gradi sproti

Zdi se mi, da je v zakonu treba biti vsak dan pozoren drug na drugega. Ko si dolgo skupaj, dobro poznaš jezik ljubezni svojega zakonca in ga znaš tudi govoriti. Včasih to pomeni, da ti vskočiš, ko vidiš, da je zakonec res že na koncu z živci in da potrebuje malo odmora. Spet drugič mu zvečer pripraviš sendvič, čeprav si tako utrujen, da se komaj odlepiš s kavča. Romantika v zakonu je, da si odpustiš majhne stvari, ki ti grejo na živce in da si rečeš, kakšno srečo imaš, da sta lahko po vseh teh letih še vedno skupaj.

Da si zvečer zleknjen skupaj na kavču in gledaš najljubšo serijo. Da točno veš, kaj tvoj mož ali žena misli in komu se mu/ji zdi podoben glavni igralec v filmu. Da že po izrazu na obrazu zaslutiš, ali je imel dober ali slab dan, če je šel sestanek dobro in če je bila vrsta v trgovini dolga. Romantika v zakonu je, da ti kot žena ni treba biti popolna, ker bi te bilo strah, da svojemu dragemu nisi všeč. In to, da imaš zakonca še rajši, ko vidiš, kako se razvija kot oče oziroma mama, kako se trudi in kako rad/a ima vajine otroke.

Romantika v zakonu zame pomeni, da vem, da naju povezujejo iste vrednote, ki sva jih oba pripravljena goreče zagovarjati in za katere nama res ni vseeno (to se je v preteklem letu morda izkazalo še za bolj pomembno).

Je pa seveda fino, ko mi mož pusti zadnjih par čokoladnih piškotov v škatli in reče: “Te daj pa ti, ker jih imaš tako rada.” Ah, romantik …


WEB 3 ANDREJ PERKO

Preberite še:
Kako preprečiti, da bo otrok postal mamin sinček?


COUPLE SMILING

Preberite še:
Zlahka se zgodi, da pozabimo na to ključno stvar za srečno življenje v zakonu


COUPLE

Preberite še:
V zakonu se živi dlje in bolj zdravo. Za to imamo dokaze

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.