Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

V zakonu se živi dlje in bolj zdravo. Za to imamo dokaze

COUPLE

Bogdanhoda - Shutterstock

Joanna Operacz - objavljeno 13/02/21

Poročeni moški v povprečju živijo 5–7 let dlje kot samski. Za okrevanje oseb, ki zbolijo za rakom, pa je to, da imajo moža oziroma ženo, statistično bolj pomembno kot kemoterapija

Številni ljudje verjamejo, da zakon naredi človeka ne le srečnejšega, temveč tudi bolj zdravega. Zato je na primer znan angleški rek happy wife – happy life (srečna žena – srečno življenje) preoblikovan v happy wife – longer life (srečna žena – dolgo življenje). Nič čudnega, da so se za to vprašanje začeli zanimati tudi znanstveniki.

Povezavo med zakonskim življenjem in zdravjem je prvi raziskoval angleški epidemiolog William Farr. Leta 1858 je objavil rezultate študije, izvedene na treh skupinah: poročenih ljudeh, vdovcih in tistih, ki niso bili nikoli poročeni. Povprečna pričakovana življenjska doba zakoncev je bila bistveno daljša kot pri samskih ljudeh. Življenjska doba vdovcev je bila najnižja, bili pa so tudi najslabšega zdravja. Emil Durkheim je v znani sociološki študiji samomora (Le suicide) iz leta 1897 zapisal, da si zakonci redkeje vzamejo življenje.


MIŁOŚĆ

Preberite še:
10 idej za pogovor z zakoncem, če hočete izboljšati svoj zakon

Pozitivni učinki

Največjo raziskavo o vplivu zakonske zveze na zdravje so leta 2007 opravili italijanski znanstveniki. Metaanaliza podatkov iz 53 neodvisnih študij iz različnih držav, ki so skupno zajele 250 tisoč starejših oseb in ki so jo opravili epidemiologi po vodstvom Lamberta Manzolija, je prav tako potrdila, da zakonci obeh spolov živijo dlje kot samske osebe. Moški kar do sedem let dlje.

V času, ko toliko ljudi trpi in umre zaradi raka, je posebej pomembno to, kar je odkrila skupina onkologov iz ZDA pod vodstvom Ayala Aizera – zakonci redkeje kot samski zbolijo za rakom, poleg tega pa je smrtnost pri njih 20 odstotkov nižja. V primeru nekaterih oblik raka (prostata, dojke, debelo črevo, požiralnik in glava) je za ozdravitev življenje v zakonu statistično pomembnejše kot kemoterapija. To velja za oba spola, toda tudi v tem primeru je večja korist v prid moškim.




Preberite še:
Raziskava kaže, da si ljudje najbolj želimo slišati te tri stvari …

Za sklepe in srce

Kot so natančno izračunali znanstveniki z Univerze v Chicagu in Univerze Johna Hopkinsa v Baltimoru, imajo zakonci v starosti 23 odstotkov manj težav z mobilnostjo kot ločenci in 12 odstotkov manj kot tisti, ki niso bili nikoli poročeni. Srčne bolezni in diabetes jih prizadenejo 20 odstotkov manj pogosto kot samske. Redko zbolevajo tudi za depresijo. Na starost se demenca pri zakoncih pojavlja redkeje in se razvija bolj počasi kot pri samskih. V primeru ločenih oseb pa ponovna poroka le minimalno izboljša zdravstveno stanje.

Poroka pomaga tudi pri tako dramatični situaciji, kot je smrt otroka. Ko so v raziskavi obravnavali starše ubitih izraelskih vojakov, se je izkazalo, da so starši tistih, ki so imeli partnerje, živeli dlje in so imeli boljše rezultate raziskave kot ločeni in ovdoveli.


DUŻA RODZINA

Preberite še:
Raziskava pravi: družina ima večji pomen, kot si mislimo

Zakaj je tako?

“Sklenitev zakonske zveze skoraj nemudoma prinese zdravstvene koristi, ker spodbuja večjo skrb za zdravje pri moških in izboljša ekonomske življenjske pogoje žensk. Te koristi se sčasoma povečujejo. Nasprotno pa ločitev ali vdovstvo negativno vplivata na zdravje, saj se prihodek zmanjša in se pojavi stres, povezan npr. zaradi deljenega skrbništva nad otroki,” pravi Linda Waite, sociologinja z Univerze v Chicagu.

Ali pa je odvisnost ravno obratna in se bolniki redkeje poročajo? To je ovrgla ameriška raziskava, v kateri so sodelovali enojajčni dvojčki – torej sorojenci, ki si delijo enak genetski material. Raziskovalci so med preučevanjem vprašanja, kako kajenje vpliva na videz, po naključju odkrili, da je veliko bolj pomembno, ali ima posameznik ženo oziroma moža. Ločenci so bili videti dve leti starejši kot njihovi poročeni bratje oziroma sestre. Pozneje so pozitivne učinke zakonske zveze na zdravje potrdile tudi druge raziskave, v katerih so sodelovali enojajčni dvojčki.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


SIBLINGS

Preberite še:
Ali drži, da ima prvi otrok v družini največ zadolžitev, najmlajši pa je najbolj razvajen?


MAN, SAD, WINDOW

Preberite še:
Nenadna ločitev in razdrta družina: “Bog, ti ne obstajaš! Če pa že, ti ni mar zame!”


HOLY FAMILY

Preberite še:
4 zakonski nasveti svete družine, ki vam lahko pomagajo

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.