Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Oglasna vsebina
separateurCreated with Sketch.

Moja zgodba hvaležnosti za teologijo

Slika-Tjasa.jpg
Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani | 08/02/21
Svojega magistrskega študija Zakonskih in družinskih študijev na TEOF se velikokrat spominjam z nasmehom na obrazu, saj sta bili to dve izmed najlepših let v mojem življenju

Sem Tjaša Šuštar, magistra Zakonskih in družinskih študijev s končanim izpopolnjevanjem iz zakonske in družinske terapije. Diplomirala sem na dvopredmetnem programu teologija in španščina, med katerim sem se udeležila tudi enoletne izmenjave Erazmus v Španiji.

Študij, izmenjava, življenje na drugi celini

Izkušnja študija v tujini in tujem jeziku, nova obzorja, ki se odprejo ob stiku z drugimi kulturami, mednarodna prijateljstva, ki spremenijo tvoj pogled na svet in izzivi, pred katere si postavljen in te močno izoblikujejo, so izkušnja, ki jo vedno rada priporočam študentom. Malo manj pa bi jo verjetno priporočila moja babica, ki se je sprva bala, da bom zaradi kakšnega fanta ostala v Španiji, na koncu pa je morala sprejeti, da sem se zaljubila in leta pozneje poročila s Čilencem ter si oblikovala dom v Santiagu de Chile, kjer živim že pet let.

V Čilu sem se po enoletnem uspešnem procesu priznavanja izobrazbe zaposlila kot svetovalna delavka v šoli s socialno ogroženimi otroki, pozneje pa sem se podala na samostojno terapevtsko pot, se izobrazila tudi za porodno in poporodno dulo (spremljevalko) ter začela spremljati (bodoče) mamice in očke pri enem najbolj svetih trenutkov: pričakovanju in rojstvu novega bitjeca. Danes izvajam individualne, partnerske in družinske terapije na obeh kontinentih, tudi za Slovenijo v spletni obliki, ter vodim različne delavnice in predavanja za ženske in starše.


STUDENTS

Preberite še:
Kaj greš študirat? Teologijo?! Boš duhovnik? Ne?!

Globoke teme in izkušnje na različnih področjih

Na svoj študij na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer sem preživela skupno osem let (dodiplomski, magistrski študij in izpopolnjevanje) imam res lepe spomine. Oseben odnos s profesorji, tematike, ki so se dotikale globin, praktične vaje in študijska praksa (med magisterijem iz Zakonskih in družinskih študijev), izkušnje dela s skupinami ter delo na sebi so mi omogočili, da sem že v času svojega študija lahko svoje znanje in veščine prenesla v prakso.

Kot prostovoljka sem delala na različnih področjih: na poletnih taborih za gluhe in naglušne otroke, v varni hiši za ženske in otroke, v kriznem centru za mlade, na zaupnem telefonu za ljudi v stiski ter kot katehistinja in animatorka na duhovnih vajah. Izkušnje, pridobljene pri tem delu, so me gradile tako osebno kot profesionalno, ter me hkrati napolnjevale z novim zagonom za študij, saj sem lahko preverila, da to, kar študiram, resnično deluje.

Sosolci.jpg
OSEBNI ARHIV
Tjaša s sošolci

Vsako jutro sem komaj čakala, da se odpravim na faks

Svojega magistrskega študija Zakonskih in družinskih študijev na TEOF se velikokrat spominjam z nasmehom na obrazu, saj sta bili to dve izmed najlepših let v mojem življenju. Vsako jutro sem komaj čakala, da vstanem in se odpravim na faks ter odkrijem nove skrivnosti človeške psihe, duhovnosti in življenja v odnosih.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Zakaj se je Martin Golob potepal po Ljubljani?

Z manjšo skupinico sošolcev, s katerimi sem skupaj rasla in delila globoke procese, ki so se med študijem odpirali, smo bili tako željni znanja, da smo celo odmore izkoristili za prakticiranje tega, kar smo se naučili na predavanjih. Študentska kosila so se spremenila v večurne pogovore o odnosih, možganih, travmah in osebni rasti. Večkrat pa je postal tudi odmor za kavico v bližnji Stiški čajnici priložnost, da smo kakšen miren kotiček in nekaj stolov izkoristili za vajo terapevtskih intervenc prek igre vlog.

Hvaležna za študij in poklic

Danes sem izjemno hvaležna za možnost študija nečesa, kar me je tako zelo veselilo, in za vso podporo staršev ter moža, ki me je v času specialističnega študija potrpežljivo čakal na drugem koncu sveta. To mi je namreč omogočilo priti do poklica, ki me izjemno izpolnjuje in s katerim čutim, da lahko na najboljši način svoje darove podarjam svetu.


web 3 peter cemazar

Preberite še:
“Zavedel sem se, da se mi z odločitvijo za duhovništvo življenjski načrti postavijo na glavo”




Preberite še:
Po zaključenem študiju medicine je pustila vse, da bi uresničila svoje sanje




Preberite še:
Neverna študentka se je zaljubila, se želela poročiti … zdaj pa je redovnica v klavzuri!