Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 16. junija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Po zaključenem študiju medicine je pustila vse, da bi uresničila svoje sanje

WEB3-NATAŠA-NAHTIGAL-SINGING-TEACHER-SLOVENIA.jpg

DAMJAN KONČAR

Barbara Oprčkal - objavljeno 02/07/20

Ženska ženski – mama, prijateljica, po izobrazbi zdravnica, po poklicu pa učiteljica petja in vodja Akademije za glas Nataša Nahtigal

Nataša je leta 2007 zaključila medicinsko fakulteto, a je bila trdno odločena, da se v ta poklic vrne le v primeru, če ji ne bo uspelo živeti od tistega, kar je v življenju počela najraje – poučevala petje.

Čeprav pot še zdaleč ni bila lahka, ampak pogosto polna ovir, nikoli ni obupala. Ne glede na to pa ji, kot pravi, ni žal in te izkušnje nikoli ne bi zamenjala. Njena zgodba je tako zgodba o tem, kaj vse lahko dosežemo, če verjamemo v svoje sanje, ne obupamo in hkrati trdno delamo za to, da nam na koncu vendarle uspe. Rezultat vsega pa je delo, ki nas razveseljuje in dopolnjuje.
Preberite še:
Po 36 letih v zaporu zaradi zločina, ki ga ni storil, je stopil na oder in navdušil

Danes je tako vodja Akademije za glas, kjer je prostor za vse tiste, ki želijo spoznavati, odkrivati in vzljubiti svoj glas in petje. Zakaj je petje tako pomembno? Ker med drugim sprošča hormone sreče, pravi Nataša.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva zame je, da dovolj zgodaj vstanem, tam nekje med 5. in 6. uro. Takrat imam potem čas narediti kratko meditacijo, malo razgibavanja in poslušanje kakšnega podkasta. Potem pa zbudim sina in pojeva zajtrk. Tak začetek dneva mi omogoči, da se dan mirno začne in potem tak tudi ostane.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Hvaležna za nov dan in danes se bom poskusila imeti še bolj rada kot včeraj.

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ker se tako veliko bolje počutim v svoji koži in imam več energije.


web 3 toni brinjovc

Preberite še:
Kako je fizioterapevt in vaditelj aerobike postal župnik

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Imaš privilegij, da gledaš, kako se čudovito bitje razvija pred tvojimi očmi in spoznava svet. Hkrati se z otrokom ogromno naučiš o samem sebi. Ni vedno lahko, je pa vredno.

5. Kako se ob vseh obveznostih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite bližnjim in tistim stvarem, ki vam veliko pomenijo?
Uf. Ni vedno najlažje. Največji tat mojega prostega časa je telefon. Včasih si ga moram prav zapreti v predal, da nanj ne pogledam pogosto. V zadnjem času poskušam, da se vsak dan od 17. ure dalje zares posvetim le sebi in ljudem okoli sebe.

6. Dokončali ste medicinsko fakulteto, potem pa vse skupaj pustili in se predali “pravi ljubezni” poučevanju petja. To je ogromen korak, za katerega pa je potrebnega tudi veliko poguma. Kje ste ga črpali vi? Kaj vas je vodilo k uresničitvi vaših sanj?
Ne vem točno. Danes ne vem, če bi si upala narediti tak korak. Takrat pa je bila to zame zelo logična odločitev. Pa rekla sem si tudi: če slučajno ne bom mogla živeti od poučevanja petja, se pa vrnem v medicino. Dala sem si dve leti, da to preizkusim … in ti dve leti še danes trajata. 😊

7. Petje številni pogojujejo s posluhom, ob tem pa so kriteriji seveda zelo strogi. Ljudje zelo hitro najdemo ali slišimo “napake” in jih zelo radi tudi izpostavimo. Kaj je pravzaprav smisel petja in zakaj smo vedno taki perfekcionisti, kar zadeva naš glas?
Prav to raziskujem v zadnjem času. Prav zares se izražanja svojega glasu bojimo in sramujemo skoraj vsi. Skoraj nihče ne mara zvena svojega glasu na posnetku. Mislim, da je to zato, ker z glasom v naši kulturi tekmujemo, ga sodimo in primerjamo med sabo. Že v mladosti se klasificiramo, ali smo za petje in imamo dober glas ali ne. In če nismo, potem pogosto vse življenje mislimo, da naš glas pač ni v redu in si ne upamo na polno izražati, kaj šele peti.

Smisel petja pa je nekaj popolnoma drugega – je povezovati se sam s sabo in s svojim glasom ter se ob tem dobro počutiti. Petje sprošča hormone sreče, krepi imunski sistem in znižuje hormone stresa.


ANA ZAJC SMOLČNIK

Preberite še:
“Vse težje življenjske preizkušnje so se pozneje izkazale za nekaj dobrega”

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Najbolj hvaležna sem za svojega sina Jakoba, ki me je naučil največ. Imeti rada sebe, ker potem sem najboljša mama zanj. No, to mi še ne uspe vedno. Se še učim.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Življenje je kratko. Izkoristi ta trenutek.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Smo čutne in intuitivne. In mislim, da moramo čutenje in poslušanje svoje intuicije in izražanje svojih občutkov še bolj spodbujati. Čudovito je biti človek.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.


SINGING IN THE CAR

Preberite še:
Zakaj bi nujno morali peti, tudi če nimate posluha


MIRNA-PEC

Preberite še:
Dežela harmonike, verzov in čebel. Veste, kateri kraj morate obiskati?


ANA SOKLIČ

Preberite še:
Ana Soklič: “Božja navzočnost je nekaj najlepšega, kar se lahko zgodi”

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.