Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj greš študirat? Teologijo?! Boš duhovnik? Ne?!

STUDENTS

TATJANA SPLICHAL | DRUŽINA

Barbara Oprčkal - objavljeno 24/08/18

Teologe lahko najdemo tudi v medijih in politiki

Za Teološko fakulteto Univerze v Ljubljani pogosto vlada mnenje, da je namenjena le tistim, ki želijo postati duhovniki. A resnica je daleč od tega.


Père Yvon Fillebeen

Preberite še:
Spreobrnil se je zaradi televizijskega programa

Bogoslovcev le 10 odstotkov

Kar 90 odstotkov študentov na teološki fakulteti je laikov in le 10 odstotkov bogoslovcev.

Urška Flisar, ki je doktorska študentka, nam je povedala, da so bili odzivi ljudi, ko so izvedeli, kaj študira, različni. Od navdušenja do začudenja. “Veliko ljudi je tudi zanimalo, kaj se učimo, kakšne poglede imamo študenti na določene teme. Večkrat se mi je zgodilo, da se je potem razvila kakšna dobra debata,” je pojasnila in dodala, da študij zajema široko paleto znanj, v katero poleg teologije spadajo še filozofija, religiologija, psihologija, sociologija in tudi zgodovina ter splošna razgledanost.

URŠKA FLISAR
OSEBNI ARHIV
Doktorska študentka Urška Flisar: "Nedvomno je velika prednost študija to, da je študentom dovoljeno misliti z lastno glavo. Profesorji nas učijo kritičnega mišljenja, natančnosti in seveda sprejemanja različnih mnenj in pogledov na svet. Študij teologije je študij za življenje. Poleg tega pa so velika prednost tudi manjše število študentov in človeški odnosi."

STUDYING

Preberite še:
Molitev študenta

Od novinarjev do politikov

Pogosto zmotno je tudi mnenje o tem, kje se teolog lahko zaposli in kaj so njegove dejavnosti in naloge. Kot navajajo na teološki fakulteti, imajo študentje po končanem študiju odprtih več možnosti prav zaradi prej naštetih področij, ki jih študij pokriva. Pogosto so dejavni v cerkvenih ustanovah, pa tudi šolah, na univerzah, v družbenih ustanovah ter v dobrodelnih in socialnih organizacijah. Najdemo pa jih tudi v novinarstvu in politiki.

Še več informacij o fakulteti in študijskih smereh lahko dobite na njihovi spletni strani.

Kako študentje teološke fakultete vidijo svoj študij in pomen teologije v današnjem svetu

Študentje poudarjajo, da je glavna prednost študija na teološki fakulteti ta, da dobijo predvsem veliko splošnega znanja in da niso le številka, saj so povezani, kot velika družina, kjer jim je vse omogočeno. “Zagotovo zrasteš kot posameznik, kot oseba, gradiš na odnosih v življenju, ki so zagotovo najpomembnejši,” je povedala študentka Eva Germ.

Tudi Urška je dejala, da ji je študij dal veliko več, kot je pričakovala. “Po izobrazbi sem sicer religiologinja, a v moji biti je neločljiva povezava med religiologom, teologom in filozofom. In ravno te tri ravni humanizma so tiste, ki sem jih v času študija vedno znova odkrivala, jih nadgrajevala in nekako tudi v sebi negovala.”


STUDENT GIRL

Preberite še:
Če vas morijo izpiti, molite k svetemu Jožefu Kupertinskemu

Nekateri so se za ta študij odločili zaradi želje, da bi učili verouk, spet drugi zato, ker ta študij odlično dopolnjujejo s še enim izbranim študijem, na primer z zgodovino.

Še več mnenj študentov pa si lahko ogledate v videu.


FIRST,DAY,COLLEGE

Preberite še:
11 zavetnikov za bodoče srednješolce




Preberite še:



KOBIETA

Preberite še:
Koliko je vredno človeško življenje?

Tags:
mladišola
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.