Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Se v vsakdanu niti malo ne zabavate? Pozor, vaše življenje je ogroženo

WOMAN WORKING FROM HOME

By Iakov Filimonov | Shutterstock

LaFamilia.info - objavljeno 31/01/21

Sreča in smeh, ki ju prinaša zabava, imata blagodejne učinke na naše zdravje

Delo, težave, številne obveznosti, pritiski, konflikti. Zaradi vsega naštetega pozabljamo, kako pomembno je, da se zabavamo, saj le tako poskrbimo za svoje čustveno ravnovesje.

Aktivnosti v prostem času lahko zelo blagodejno vplivajo na naše fizično in duševno zdravje, saj izboljšujejo razpoloženje, krepijo motivacijo in povečujejo naše zmožnosti, da se ustrezno spopademo s stresom. Zabava je tista sapa, ki jo potrebujemo, da telesu omogočimo, da napolni baterije in dobi moč, ki je potrebna za soočanje z različnimi življenjskimi izzivi.


CAT

Preberite še:
Kako lahko malenkosti v času pandemije olepšajo naš dom

Zabava in rutina

Da bi se zabavali, ni treba biti ves čas na počitnicah ali za to zapraviti ogromno denarja. Dovolj je že to, da se zabavamo z malenkostmi in da se nenehno borimo proti nevarni rutini. Zelo pomembno je, da se naučimo, kako se zabavati ves čas, kako v vsakdan vnesti veselo in pozitivno noto ter kako namenjati dovolj časa različnim aktivnostim, ki nas poživijo.

“Prosti čas je neke vrste prekinitev, katere psihološka korist je predvsem usmerjena v to, da osebam omogoča čas za odmor od ostalih dejavnosti, ki jih spremljajo v vsakdanjem življenju,” pravi Fernando Azor, direktor brazilskega Centra za psihiatrijo ter klinično in pravno psihologijo.

Zdravnik nadaljuje: “Sprememba je že sama po sebi terapevtska. Dejansko je takrat, ko človek čuti, da je utrujen ali zdolgočasen od svojega vsakdanjika, bolj pomembno to, da počne različne stvari, čeprav te zahtevajo nekaj fizičnega napora, kot pa da ure in ure preživi v postelji ali na kavču. Um bo bolje počival in tudi končna osebna korist bo večja.”


FATHER

Preberite še:
5 načinov, kako sredi vsakodnevne rutine najti Boga

ODPOCZYNEK
fizkes | Shutterstock

Kako se lahko zabavamo?

To je odvisno od posameznega okusa. Nekateri uživajo ob gledanju filmov, poslušanju glasbe, v sprehodih, spet drugim pa je užitek kuhanje z otroki, preživljanje popoldneva z družino, ukvarjanje z umetnostjo, kulinariko, vrtnarjenje, skrb za živali, ples … Kar koli že izberemo, vsaka zdrava dejavnost šteje za rekreacijo.

Obstajajo pa tudi posamezniki, ki so preprosto pozabili, kaj pomeni prosti čas, ali celo izločili iz svojega življenja vse dejavnosti, ki so jim bile nekoč všeč. Taki ljudje najdejo čas samo za delo in ostale obveznosti. Nenehni konflikti povzročajo, da izgubijo nasmeh in da srečni časi postanejo le redkost, ves čas pa naštevajo naslednje izgovore: “Nimam časa za hobije”, “Opraviti moram pomembnejše stvari”, “Zabava je za neodgovorne”.

Življenje teh ljudi je ogroženo in če se tudi vi najdete v tem opisu, potem bodite pozorni in si ne dovolite, da bi zaradi posledic trenutnega načina življenja zapadli v stanje depresije, ekstremnega stresa ali telesne bolezni.

Najverjetneje se vam bo predvsem na začetku zelo težko navaditi na aktivnosti in morda boste včasih imeli občutke krivde ali pa boste pomislili, da je vse to le izguba časa. Vendar pa boste kmalu občutili neverjetno olajšanje, ko boste opazili nepopisen občutek dobrega počutja in svobode.


WEB 3 PETRA KAVSEK VRHOVEC

Preberite še:
“Največ, kar lahko podarimo otroku, so čas, igra in pogovor”

Koristi za zdravje

Tako kot mora naše telo spati in počivati, da se napolni z energijo in da lahko pravilno deluje, se moramo tudi mi zabavati, da si opomoremo od čustvenega in psihološkega stresa. Smeh in sreča, ki ju ustvarja zabava, ponujata številne prednosti, med drugim tudi naslednje:

 • izboljšanje dihanja in cirkulacije ter tako tudi izboljšanje delovanja srca,
 • pomoč pri prebavi,
 • okrepitev imunskega sistema,
 • sproščanje endorfinov, ki po naravni poti odpravljajo bolečino in ustvarjajo občutek splošnega dobrega počutja,
 • zmanjšanje napetosti in tesnobe,
 • izboljšanje odnosov,
 • razvoj pozitivnega odnosa do življenja,
 • pridobitev oziroma izboljšanje samozavesti.

POSTPARTUM,DEPRESSION

Preberite še:
Realno o času v izolaciji: ne gre samo za meditacijo, nove hobije in čas zase

Se znate zabavati?

Naslednja vprašanja vam bodo pomagala pri razmišljanju o tem, ali se znate zabavati in se sprostiti:

 • Koliko časa na teden namenite zabavi, počitku in prostemu času?
 • Ali je vse, kar je prisotno v vašem življenju, le delo, skrbi, stres in konflikti?
 • Kaj naredite, da pobegnete od težav?
 • Kako se zabavate z družino?
 • Kako pogosto preživljate čas s svojimi prijatelji?
 • O čem razmišljate, ko se želite sprostiti v trenutku neke napetosti?
 • Katere dejavnosti bi lahko izvedli, da prekinete rutino?
 • Koliko časa na teden namenite sebi in samo sebi?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto


WOMAN,MORNING,PRAYER

Preberite še:
Zakaj je jutro najprimernejši čas za meditacijo


formules mathématiques sur un tableau

Preberite še:
Odličen nauk za leto 2021, izpeljan iz matematikove napake
Preberite še:
Kako je uspešna podjetnica in direktorica v Deloittu pustila vse in odšla v samostan

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.