Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Kako je uspešna podjetnica in direktorica v Deloittu pustila vse in odšla v samostan

WEB3-MONTSERRAT-MEDINA-NUN-DELOITTE-SILICONE-VALLEY-YOUTUBE.jpg

ZAJEM ZASLONA | YOUTUBE

Barbara Oprčkal - objavljeno 27/01/21

V Silicijevi dolini je ustanovila startup podjetje in bila neverjetno uspešna na profesionalnem področju. Dosegla je praktično vse, kar se je doseči dalo. Nato se je odločila korenito spremeniti svoje življenje

Zaključila je dva magisterija in prejemala štipendijo za doktorat na področju matematičnega in računalniškega inženirstva na univerzi Stanford, nato pa je sledil preobrat, ko se je odločila za vstop v samostan.

Montserrat Medina je tisto dekle, ki bo lahko pripovedovalo o tem, kako je v tehnološki meki – Silicijevi dolini ustanovila svoj startup, bila tako uspešna, da jo je podjetje Deloitte zaposlilo kot direktorico na področju analitike in napredne inteligence, nato pa se je odločila za podpis pogodbe za “nebeško podjetje”, za življenje v samostanu, kjer bo med drugim izdelovala in prodajala pecivo.


WEB 3 ANNA NOBILI

Preberite še:
Iz nočnih klubov v samostan: “Samo z Gospodom smo lahko resnično ženske”

“Bog me kliče, da pustim vse”

Montserrat je bila od leta 2018 direktorica v podjetju Deloitte s sedežem v Madridu. Izbrali so jo, ker so v njej videli velik potencial. Konec decembra, tik pred božičem pa je nadrejenim sporočila, da zapušča podjetje. “Mislim, da me Bog kliče, da pustim vse za seboj in sledim njegovemu sinu Jezusu,” je med drugim zapisala v pismu, ki ga je naslovila na svoje sodelavce.

Poudarila je tudi, da je že dolgo želela reči Jezusu da, vendar je to počela le intimno, znotraj sebe. “In medtem ko sem odlašala z resničnim odgovorom, sem uporabila vse talente, ki sem jih dobila zaradi neskončne dobrote našega Boga, vendar sem jih uporabila za lastno slavo in za kopičenje bogastva,” je bila kritična do sebe.

“Montse je začutila zelo močan klic Gospoda, zato se je odločila, da zapusti vse,” pa je o 36-letnici, ki sicer prihaja iz Valencie v Španiji, za medij Elespanol dejala sestra Asuncion. Kmalu bo postala del reda avguštink v samostanu Svete Ane, kjer jo 13 redovnic že z veseljem pričakuje.


BASKETBALL NUNS

Preberite še:
Pokukajte v samostan med karanteno: redovnice igrajo košarko

Nizala uspeh za uspehom, a je v sebi občutila le praznino

Montserrat je o sebi večkrat dejala, da je borka. Uspeh, ki ga je v Silicijevi dolini doživela s svojim startupom Jetlore, je bil res neverjeten. Leta 2017 je bilo podjetje izbrano za enega najhitreje rastočih zagonskih podjetij v Silicijevi dolini. Montserrat pa je za svoje delo prejela tudi več nagrad. Med drugim jo je revija Business Insider leta 2019 uvrstila na seznam 21 mladih Špancev, mlajših od 35 let, ki so revolucionirali “startup svet”. Vsekakor je bila zgled številnim.

Toda kot je med drugim dejala, je vse te materialne stvari, ki jih je dosegla v življenju, nikoli niso osrečevale. Namesto tega je v sebi občutila le praznino.


S. ANNA WALASZEK

Preberite še:
Odločitev za redovno življenje pri 18 letih: “Doma so mislili, da gre za najstniško muho”

Podpis pogodbe za “nebeško podjetje”

Leta 2016 je Montse, kot jo kličejo prijatelji, v enem izmed intervjujev na vprašanje, kje se vidi čez pet let, odgovorila: “Nikoli ne moreš vedeti, kje boš čez pet let. Gre za dolgo obdobje … Mogoče se bom pridružila kakšnemu podjetju, kjer bom lahko kaj prispevala.”

No, pet let pozneje je to “podjetje” red avguštink. Gre za zaprt red, ki se mu bo Monserrat pridružila aprila, nato pa bo 12 mesecev spoznavala življenje v samostanu, hodila k maši, spoznavala red avguštink. Nato bosta pred večnimi zaobljubami sledili še dve leti noviciata, ki je preizkusna doba pred sprejemom v red.

V spodnjem video si lahko ogledate utrip življenja v samostanu, ki ga je izbrala Montserrat.


DEIRDRE BYRNE

Preberite še:
Vojakinja, zdravnica in redovnica, ki je “v vojski prav zacvetela”

Kako poteka dan med redovnicami?

Monserrat bo vsak dan vstajala ob 6. uri zjutraj, mestni hrup pa bo zamenjala za samostansko tišino. Pol ure pozneje bo v kapeli začela moliti rožni venec, kar bo trajalo do 8. ure zjutraj. Nato bo ob 8.30 sledil zajtrk, ob 9. uri pa se bo začelo opravljanje nalog, kot so učenje receptov za testenine, ki jih red izdeluje v samostanu, in prodaja prek svoje spletne trgovine.

Vsakodnevna rutina se bo nadaljevala z molitvijo ob 13. uri, ki jo skupnost redovnic opravi pred kosilom. Ob 14. uri je ena ura namenjena počitku, nato pa znova sledi molitev v kapeli. Ob 19. uri se bo Monserrat udeležila svete maše, nato sledi večerja. Med 21. in 22. uro imajo redovnice na voljo skupen pogovor, nato pa sledi še branje Svetega pisma pred spanjem.

Trenutno Monse še ni v samostanu, saj je želela pred odhodom še nekaj časa preživeti z družino in se posloviti od svoj bratov in sester, je še pojasnila sestra Asuncion.

O popolnosti

“Dvanajst let svojega življenje sem živela tako, da sem, glede na kriterije, ki veljajo v svetu, zmagovala. Pridobila sem izobrazbo na prestižni univerzi Stanford, ustanovila podjetje v Silicijevi dolini in s komaj 34 leti postala partnerica v podjetju Deloitte. Rekla sem Gospodu: ‘Poglej, kako dobro sem izkoristila talente, ki si mi jih dal.’ Toda zavedala sem se umazanije v svoji duši in spoznala nerazumevanje glede hrepenenja po popolnosti. To popolnost sem iskala v vseh stvareh, in bolj kot sem se ji približevala, bolj sem se oddaljevala od resničnega. Popolnost duše dosežemo tako, da izpolnjujemo Božjo voljo. To je resnična popolnost, za katero smo ustvarjeni.”


STEPHANIE

Preberite še:
Pri 26 letih pustila vse in vstopila v samostan: “Žejalo me je po Bogu”


BREAD

Preberite še:
Recept iz samostana: drobtine malega Jezusa


NUN,DOMINICAN SISTERS,CLOISTER

Preberite še:
Iz prve roke: česa redovnice nočejo slišati

Tags:
redovniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.