Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako sredi vsakodnevne rutine najti Boga

FATHER

DGLimages - Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 15/01/21

Enolične naloge doma ali v službi spremenite v priložnosti za duhovno rast

Velikokrat razmišljamo o tem, da bi lahko Bogu darovali več časa, če bi ga tudi imeli več. Ob opravljanju vsakdanjih enoličnih nalog imamo občutek, da zapravljamo čas, namesto da bi počeli pomembnejše stvari, bodisi brali dobre duhovne knjige ali čas posvetili molitvi. Ni nujno, da to drži. Če preusmerimo svoje razmišljanje, lahko monotonost spremenimo v molitev.


MORNING DRESSING

Preberite še:
S temi vsakdanjimi duhovnimi vajami boste ohranili svojo ponižnost

Po vzoru svetnikov

Tudi med svetniki je veliko takih, ki so vse življenje opravljali ista opravila. Z njimi so se še bolj približali Bogu. Perujskemu svetniku Martinu de Porresu so bila vedno dodeljena samo opravila, ki jih ni hotel opraviti nihče od sobratov v dominikanskem samostanu. Večji del življenja je bil tako rekoč služabnik in šele po vztrajni prošnji so mu sčasoma dovolili pomagati v ambulanti, ki je oskrbovala bolne. Njegovi dnevi niso bili glamurozni, napisal ni nobene globoke knjige ali evangeliziral po svetu. Toda dovolil je, da so mu majhna opravila pomagala na poti k Bogu.

Božja služabnica Chiara Corbella Petrillo je ugotovila, da lahko največ ponudi kot žena in mama, ki ostane doma in kar najbolje poskrbi za svojo družino. Postiljala je postelje, kuhala kavo, pometala … Odkritje poklicanosti ji je pomagalo pri spreminjanju vsakodnevne rutine. Opravila so postala nekaj pomembnega, za kar je treba vestno poskrbeti, ne pa le nekaj, kar je treba opraviti čim hitreje.


PROCRASTINATING WOMAN

Preberite še:
Radi odlašate s svojimi obveznostmi? Zmolite to molitev!

Po vzoru Martina, Chiare in mnogih drugih navajamo nekaj načinov, kako najti Boga v najbolj dolgočasnih in na videz nepomembnih vsakdanjih opravilih.

Bogu izročite vsa manj prijetna opravila

Čakanje v dolgi vrsti? Čiščenje tal? Popravljanje kopirnega stroja v službi? Zaposlite svoje misli z molitvijo. Začnite z desetko rožnega venca. Če potrebujete več zbranosti, Bogu izročite trenutno opravilo. Povejte mu nekaj preprostega, kot je: “Potrebujem pomoč pri popravljanju tega kopirnega stroja” ali “Gospod, pridi in mi pomagaj” ali preprosto naredite znamenje križa.

Ne odlašajte z opravili, ki so vam najmanj všeč. Darujte jih za vse trpeče

Napišite seznam vseh opravil, ki vas čakajo in se lotite dela. Bodite potrpežljivi in vztrajni, tudi če ne bo šlo. Ob najbolj neprijetnih nalogah se spomnite na prijatelja, ki se bori s težko boleznijo, sosedo, ki je ostala brez službe, znanko, ki se ločuje … Osmislite neprijetnosti, ki jih doživljate. Svoje misli preusmerite k ljudem, ki trpijo in potrebujejo tolažbo. Namesto tarnanja izberite blagoslavljanje.


TEEN FALLS ASLEEP

Preberite še:
3 preprosti nasveti, s katerimi bo odlašanje vam v prid

Molite, ko se usedete v avto

Priporočite se angelu varuhu in Mariji ter prosite za varstvo med vožnjo. Tako se boste zbrano usedli za volan in več svojega dneva posvetili Bogu.

Med čiščenjem poslušajte duhovne nagovore ali podkaste z versko vsebino

Nekaj idej najdete v tem članku.

Molite pred jedjo

Molite lahko zelo preprosto: “Jezus, hvala za te dobrote” ali “Blagoslovi nas, Gospod”. Priprava in uživanje hrane razdeli naš dan, ne glede na to, kaj počnemo. Zahvala Bogu ob obrokih je način, kako z njim živeti vsak dan od jutra do večera.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


Gašper Rifelj

Preberite še:
Gašper Rifelj: “Vloga očeta mi je dala to, kar sem vse življenje pogrešal, namreč več samozavesti”


STRACH

Preberite še:
Najbolj modne pričeske zanjo in zanj za leto 2021


ZŁE MYŚLI

Preberite še:
Kako se znebiti občutkov sramu

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.