Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Vojakinja, zdravnica in redovnica, ki je “v vojski prav zacvetela”

DEIRDRE BYRNE

Georgetown University School of Medicine Alumni | Facebook | Fair Use

Tina Martinec Selan - objavljeno 13/09/20

"Dolžnost kristjanov je, da se zavzamemo za nerojeno življenje, tudi če to ni moderno"

Sestra Deidre ali Dede, kot jo običajno kličejo, ima za seboj zelo zanimivo življenjsko pot. Na pot poklicanosti je stopila šele leta 2002, čeprav je že v svojih poznih petdesetih. Kar 29 let je služila v ameriški vojski, kjer je imela na koncu tudi naziv polkovnice. Nato se je leta 2009 upokojila, leta 2011 pa je izrekla večne zaobljube.

Rodila se je v družini z osmimi otroki (tudi njen najmlajši brat Bill Byrne je posvečen v duhovnika). Njena mama pravi, da je bila Dede poklicana na pot posvečenega življenja tako rekoč že v maternici. Kot hčer kirurga jo je medicina takoj pritegnila, čeprav sama pravi, da je bil čudež, da je bila sprejeta na medicinsko fakulteto.


Sister Stephanie Baliga

Preberite še:
Neverjetna redovnica: dosegla svetovni rekord in ob tem zbirala denar za dobrodene namene

Oskrbovala tudi mater Terezijo

Na seznamu krajev, kjer je služila kot vojaška zdravnica, so Afganistan, Sinajski polotok, Kenija, Haiti, Sudan in Irak. V svojem delu je neizmerno uživala in, kot pravi sama, je “v vojski prav zacvetela”.

Pri napadu na “dvojčka” WTC v New Yorku leta 2001 pa se je skupaj s prijateljem prebila do točke nič, kjer sta se stolpnici zrušili, nato pa noč in dan skrbela za gasilce, ki so delali na ruševinah, tako da jim je prinašala hrano, vodo, pripomočke ter jim nudila podporo. Leta 1997 je skrbela celo za mater Terezijo, ko je ta prišla na 5-dnevni obisk v Washington in je potrebovala medicinsko pomoč.

Čeprav je našla veliko zadovoljstva kot zdravnica, pa je Deirdre začutila v sebi klic, da bi Bogu služila še na drugačen način. Pridružila se je redu malih delavcev svetega Jezusovega in Marijinega srca, ki je bil ustanovljen pred 120 leti v Italiji in se posebej posveča molitvi ter evharističnemu češčenju. Ta red pogosto pritegne v svoje vrste učiteljice in zdravstvene delavke, ki si želijo s svojim poklicem služiti še na drugačen način.


NUN,DOMINICAN SISTERS,CLOISTER

Preberite še:
Redovnica, ki že 29 let ni zapustila samostana, svetuje, kako se spopasti s karanteno

“Naredimo vse, da bi bili ves čas v Božji milosti”

Njeno geslo je geslo matere Terezije, ki je bila njen zgled že vse od najstniških let: Zadrži svoje oči na križu. Sicer pa se sestra Dede drži naslednjega in to svetuje tudi drugim:

“V vsakem smislu in na vsakem področju svojega življenja objemi vse, kar pride na tvojo pot, in objemi našega Gospoda na križu. Življenje ni tako zelo komplicirano, kot se ti zdi. V življenju imamo samo dva cilja: narediti moramo vse, kar je v naših močeh, da bi bili ves čas v milosti. Za katoličane to pomeni redno spoved, sveto obhajilo in, če se le da, češčenje. Na svojo pot povabi toliko ljudi, kolikor jih le moreš. To pomeni, da ljudem spregovoriš o resnici, tudi takrat, ko je to težko.”

Zdaj dela v bolnišnici Sibley, ki skrbi za uboge in revne. Brezplačno operira vse tiste, ki nimajo sredstev, da bi si lahko plačali operacijo in bolnišnično zdravljenje (zdravstvene storitve v ZDA so zelo drage in niso dostopne vsem). Ko je še delala na terenu, je operirala zelo širok nabor diagnoz, v zadnjih letih pa se je omejila na operacije mehurja, hernije in ščitnice.

Zaščititi nerojene otroke, ki jim je Kristus še posebej blizu

Sestra Dede se v zadnjem času še posebej posveča problematiki nerojenih otrok, splava in ženskam, ki so v težki situaciji zaradi neželene nosečnosti. V enem svojih zadnjih govorov, na republikanski konvenciji avgusta letos, je spregovorila o tem, da je največja marginalizirana skupina v ZDA skupina splavljenih otrok. Ko se na kliniki sreča z žensko, ki uporablja kontracepcijo ali ki bi rada naredila splav, se pogovori z njo in ji spregovori o Božji volji.

Poudarja, da je Kristus blizu vsem še nerojenim otrokom in vsem ženskam, ki so v stiski zaradi nosečnosti, saj se je tudi “Kristus začel razvijati v maternici neporočene ženske ter se devet mesecev pozneje rodil v revščini v votlini. Ni naključje, da je bil Kristus križan zato, ker njegove besede niso bile politično korektne ali splošno priljubljene. Dolžnost nas kristjanov je, da spregovorimo o vrednosti nerojenega življenja, čeprav je to v nasprotju z dandanašnjo “modo” oziroma politično korektnostjo,” še dodaja sestra.

Celoten govor si lahko ogledate v spodnjem videu.
Preberite še:SAD WOMAN

Preberite še:
Nosečnost pri 16 in nato splav. “Bala sem se, da me bo Bog kaznoval za to, kar se je zgodilo”


CLAIRE CULWELL

Preberite še:
Dvojčica, ki je preživela splav. Svetu želi sporočiti to …

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.