Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

S temi vsakdanjimi duhovnimi vajami boste ohranili svojo ponižnost

MORNING DRESSING

LightField Studios | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 06/11/20

Sv. Frančišek Borgia je pripravil premišljevanja ob vsakdanjih dejavnostih, ki predstavljajo izziv za naše udobno življenje

Ponižnost je vrlina, v kateri lahko vedno rastemo. Posebej v sodobnem času, z vsemi udobnostmi in tehnologijo, se nam stvari zlahka zdijo povsem samoumevne.

Če želite vsak dan izkusiti vsaj malce ponižnosti, jo boste našli pri sv. Frančišku Borgii! Sv. Frančišek Borgia je bil eden izmed prvih članov novoustanovljene Družbe Jezusove (jezuitov) v 16. stoletju in je napisal nekaj zelo odmevnih duhovnih del.

Med njimi je tudi Ogledalo krščanskih dejanj, ki vsebuje posebne predloge, o čem lahko premišljujemo med opravljanjem običajnih, vsakdanjih obveznosti.


WOMAN,EXERCISE,APPLE WATCH

Preberite še:
Ste pripravljeni na ekstremno vadbo? Tu je 12 vaj za treniranje ponižnosti

SAINT Francis Borgia
Public Domain

Med jutranjim oblačenjem …

Začne s predlogom, o čem lahko premišljujemo med jutranjim oblačenjem.

Globoko se zamislite nad veliko zmešnjavo, da ste lepo oblečeni in vam nič ne manjka, Jezus Kristus pa je bil iz ljubezni do nas gol pribit na križ. Zahvalite se mu, da je prevzel našo naravo, čeprav je že takrat vedel, kako nehvaležni bomo za to njegovo uslugo in tudi za to, da je poskrbel za naša oblačila, čeprav tako pogosto preziramo svatovsko oblačilo milosti, v katero nas je ogrnil. Ko se oblačite, opravljate eno izmed telesnih del usmiljenja, ki nam naroča, naj oblačimo nage. Prosite ga, naj to dejanje sprejme v luči ogrinjala sramote, s katerim so ga ogrnili v Herodovi palači.

To je povsem drugačen pristop do oblačenja, ali ne?


WOMAN RELAXING

Preberite še:
Vsi bi radi prišli v nebesa, kajne? Tu so koraki, kako do tam

… med obedom …

Frančišek nam tudi predlaga, o čem lahko premišljujemo med obedom.

Bogu se zahvalite za dobroto, s katero je zvečer ponovil uslugo, za katero se mu zjutraj niste pretirano goreče zahvalili. Prosite ga z ljubeznijo, zaradi katere se je pri zadnji večerji sam daroval za našo hrano, da bi pripravili svoja srca in ga sprejeli s ponižnostjo ter živeli združeni z njim v ljubezni, tako da bo on vedno v vas in vi vedno v njem.

Tudi to je povsem drugačen pogled na prehranjevanje in nam bo v pomoč, da bomo znali posvečevati tudi najobičajnejše trenutke v dnevu.


CLOCKS

Preberite še:
Nasveti za to, da ne boste izgubljali dragocenega časa

… in med oblačenjem pižame

Za konec dneva pa Frančišek predlaga premišljevanje med slačenjem dnevnih oblačil in oblačenjem pižame.

Pomislite na to, kako se slačite z namenom, da boste udobneje spali, medtem ko se je Jezus iz ljubezni do nas rodil na slami in nima, kamor bi glavo naslonil. Zahvalite se mu, ker je toliko pretrpel, da bi bili vi po njegovi zaslugi deležni milosti, da se lahko odpoveste hudiču.

S temi preprostimi premišljevanji bomo deležni zdrave mere ponižnosti, saj nas bodo spomnila, kako udobno v resnici živimo, še posebej, če pomislimo na vse trpljenje, ki ga je zaradi nas moral prestati Jezus Kristus.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Na pomoč! Mož in sin se ves čas prepirata


WEB 3 MARTIN GOLOB VLOG 48

Preberite še:
Film, ob katerem sem se globoko zamislil
Preberite še:
9 korakov, s katerimi boste dom prilagodili otroku

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.