Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Gašper Rifelj: “Vloga očeta mi je dala to, kar sem vse življenje pogrešal, namreč več samozavesti”

Gašper Rifelj

OSEBNI ARHIV

Andreja Hergula - objavljeno 13/01/21

V korona času je treba najti pozitivne stvari, pravi slovenski pevec, ki ga je očetovstvo zelo zaznamovalo

30-letni pevec Gašper Rifelj izhaja iz Ždinje vasi pri Novem mestu. Nastopil je na marsikaterem festivalu in zaigral v muzikalu. Dobro smo ga spoznali v šovu Zvezde plešejo, kjer je s svojimi plesnimi gibi leta 2018 navduševal gledalce in s svojo plesalko osvojil drugo mesto. Ravno soplesalka Maja Geršak je pred devetimi meseci postala mamica njunemu sinku Brinu. 


ED SHEERAN,

Preberite še:
Slavni pevec zaradi žene opustil slabe razvade

Ste iz velike družine oziroma sorodstva. Navdušite tiste, ki razmišljajo o tem, da bi imeli le enega otroka … Zakaj je dobro odraščati v veliki družini?
Sam imam dve starejši sestri, ki sta od mene starejši 4 in 5 let. Moj oče ima štiri sestre, mami pa sestro in brata, tako da imam skupaj 18 bratrancev, ki imamo skupaj več kot 30 otrok. Velika družina, ni kaj.

Glede na to, da sem bil najmlajši otrok v družini, sem veljal za “tečnega tamalega”, ki je vedno težil. Obenem pa smo si ravno mi trije med seboj pomagali pri šolskih stvareh, saj so bili starši zelo zaposleni. Skupaj pa smo počeli tudi lumparije.

Če odraščaš s sestrami in brati, se naučiš tega, da se življenje ne vrti le okrog tebe. V mojem otroštvu ni bilo daril, vsega je bilo manj pa še to se je razporedilo na tri dele.

Vsi trije imamo danes svoje družine. Moj Brin je star 9 mesecev, v 2020 je rodila tudi moja sestra. Lepo je videti, da bosta otroka skupaj odraščala in da je družina povezana.




Preberite še:
Martin na nedeljo svete družine: “Ne hrepenimo po popolnosti, hrepenimo po ljubezni, toplini!”

Čestitke za rojstvo sina. Kakšno vlogo želite kot moški in kot očka odigrati v njegovem življenju?
Želim, da bi Brin odrasel v človeka, ki bo imel čut za soljudi, bo pošten in bo znal slediti sebi, svojemu srcu in sanjam. Moja naloga je, da ga pri tem podpiram. Vloga nas staršev je, da otroke peljemo skozi odraščanje, da bodo lahko izživeli poslanstvo, ki ga imajo na tej Zemlji. Želim si, da bi imel sin podobne vrednote, kot jih cenim sam, in sicer delo, vztrajnost, poštenost, sočutje. V tem svetu je to še kako pomembno.

GAŠPER RIFELJ
OSEBNI ARHIV

Nekateri starševstvo odlagajo v poznejša leta. Pravijo, da bodo prej uživali, potovali, se posvetili karieri. Vi ste se za očetovsko vlogo odločili relativno mladi. Kaj vam je najtežje pri sprejemanju te odgovornosti?
Sem človek, ki je glede tega pojedel zarečen kruh (smeh). Govoril sem, da pred 35 letom ne bom imel otrok, saj sem zelo karierni človek. Vedno sem se bal miselnosti iz okolice: ko dobiš otroka, se fokus spremeni, ne moreš več početi stvari tako kot prej … Ravno zato sem se bal imeti otroka prezgodaj. A starševstvo me je za 5 let prehitelo. Vloga očeta mi je dala to, kar sem vse življenje pogrešal, namreč več samozavesti. Zdaj veliko bolj vem, kaj si želim.

V letu 2020, ko se je Brin rodil, sem odprl svojo glasbeno šolo, dokončal svoj prvi album ter se vpisal na Londonsko pevsko akademijo, kjer trenutno študiram.

Očitno lahko tudi potem, ko imaš otroka, narediš enako kot prej, le da si moraš čas bolj organizirati in morda pade kakšna kavica manj kot prej. Trenutno vidim samo pluse. Iskreno lahko povem, da je Brin prišel nenačrtovano, a verjamem, da se je to zgodilo točno takrat, kot se je moralo. Če bi otroka načrtoval, bi odlašal, češ da ni pravi čas. Vsem bi svetoval, naj se prepustijo toku življenja, saj bo vsaka stvar prišla ob pravem času.


ROCK, SWING

Preberite še:
Zakonca, ki pri svojih letih še vedno navdušujeta na plesišču

V tej koroni smo s svojimi bližnjimi ogromno skupaj. Odkrijemo tudi marsikaj, kar nas moti. Sta morda v vajinem odnosu z Majo odkrila tudi kaj takega, kar vama ni najbolj všeč in na čemer bi lahko še delala?
Z Majo se zelo veliko pogovarjava. Dajeva si svobodo, da greva za uro ali dve po svoje, ko to potrebujeva. Seveda pa tudi pri nama pridejo manjši prepiri oz. težave. Pogovor je vedno najboljša rešitev, saj si lahko poveva, kaj naju moti, kaj bi spremenila oz. kaj bi bilo lahko drugače. Življenje je lepše, ker ne poslušava novic in jih spremljava le toliko, da sva obveščena o najnujnejših stvareh.

Priznati moram, da sem se ob začetku korone soočil z manjšo krizo. Prej sem bil vsak dan na koncertnem ali gledališčnem odru, kar naenkrat pa sem bil od vsega odrezan. Mislil sem, da to bo trajalo le kake tri tedne, da si bom vsaj malo spočil, potem pa temu kar ni bilo konca. Nekaj dni sem potreboval, da sem prišel do zaključka, da te stvari ne morem spremeniti, lahko pa kaj naredim. Ta čas sem dobro izkoristil: posnel sem album in aktivno nadaljeval pouk na londonski akademiji za petje, vmes pa se je rodil tudi Brin.

V korona času je treba najti pozitivne stvari. Naravnan sem pozitivno in tudi takrat, ko mi ne gre najbolje, najdem kaj pozitivnega. Če imam res slab dan, si priznam, da je slab dan in si ogledam dober film ali preprosto ne počnem nič. Naslednji dan se počutim veliko bolje.




Preberite še:
Navdihujoče korona zgodbe, ki so zaznamovale leto 2020

GAŠPER RIFELJ
OSEBNI ARHIV

Kdaj se čutite pravi moški? Česa bi se morali sodobni moški zavedati ali naučiti?
Naši odnosi se spreminjajo, ker se prilagajamo sodobnemu življenju. Zdi se mi, da se vse bolj zabrisujeta ženska in moška vloga. V vseh poklicih najdemo tako ženske kot moške. Dobro je, če neke stvari ostanejo moške, druge pa ženske.

Kot moški sem toliko dorasel, da vem, kaj si v življenju želim in da znam pokazati svoja čustva. Izraziti veselje, žalost, jok je moško in pogumno. Pomembno pa je tudi, da si ob tem stabilen, samozavesten in da veš, kaj bi rad v življenju. Zdi se mi, da je naloga moškega v družini, da podari stabilnost, ženska pa toplino in nežnost.

Kaj cenite pri svoji Maji?
Pri njej najbolj cenim to, da nikoli ne reče ne mojim norim idejam glede kariere in mi daje dodatna krila, ki mi pomagajo, da si še več upam.


FRIENDS, FRIENDSHIP,

Preberite še:
7 tipov moških, brez katerih ženske ne moremo

V enem izmed intervjujev ste izjavili, da verujete. Kako vero živite v svojem vsakdanu?
Sem iz katoliške družine in kot otrok sem obiskoval verouk. Babica me je vedno peljala k ministrantom. Sicer pa je s ponosom šivala ministrantske obleke zame in za bratrance. Spominjam se, da sem imel kot otrok zelo dobre duhovnike; z njimi smo hodili na morje in romanja ter se družili. Vera mi je bila predstavljena na prijeten in lep način, versko udejstvovanje pa mi je dalo zelo veliko.

Danes mi je všeč tista prava oz. čista vera. Vsak človek mora v nekaj verjeti, saj ti vera daje upanje in dodatno moč. Sam se veliko obračam k njej. V težkih trenutkih je lepo dobiti kanček upanja.

Kdo vam je vzor v duhovnem smislu?
Zelo všeč mi je papež Frančišek, ki je res “faca”. Še posebej blizu so mi njegove besede, doživljanje življenja ter njegova skromnost. Blizu mi je tudi frančiškanski red, kjer je poudarek na skromnosti in na pomembnosti sočloveka.


GRANDMA BOBBE

Preberite še:
Vnuk in babica: najboljša prijatelja s skupnim Instagram, Youtube in Tiktok profilom

Pred časom ste napisali pesem svoji babici. V naši družbi se starost in starejše odriva oz. se o starosti govori kot o nečem nezaželenem. Kakšno mnenje imate o tem vi?
Z babico, ki je dobro leto pokojna, sem imel lepo vez. Ona me je učila lepih vrednot: da je treba starejše spoštovati in jim pomagati. Petdeset let zelo hitro mine. Enkrat si mlad, potem se slika naglo obrne. Starejše res porivamo ob stran. Veliko nastopov sem imel v domovih za starejše in moram povedati, da toliko topline, modrovanja, življenja ter hvaležnosti na koncertih le redko doživim.

Če znamo starejšim prisluhniti, nas lahko ogromno naučijo. So zelo pomemben del naše družbe, ki ga moramo ceniti in spoštovati. Nekoč so oni delali za nas, zdaj delamo mi zanje.


family

Preberite še:
Spoznajte 10 družin, ki imajo skupaj kar 108 otrok!


THE PETERSENS

Preberite še:
Glasbena družina, ki je izdala že sedem albumov


WEB 3 ROK CAKS

Preberite še:
Kako je Rok skočil “v bazen zgolj z zaupanjem in vero, da je v njem dovolj vode”

Tags:
družinaintervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.