Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Muhast otrok? Kaj lahko storite?

Child; Mother; Scream; Obedience

© fizkes

Edifa - objavljeno 13/01/21

Otroci so lahko zelo muhasti, zato morajo jasno vedeti, da ne morejo imeti vsega

Pomembno je, da otroku pomagamo razumeti, da je sreča nekaj, kar se gradi. To storimo tako, da mu ne omogočamo prehitrega ali prelahkega dostopa do vsakdanjih užitkov in ga učimo biti srečen s tem, kar ima.

V otrocih se že zelo zgodaj razvije želja po tem, da bi bili srečni. Toda težava je, da to težnjo po sreči zamenjujejo z zadovoljevanjem svojih želja. Zato je zelo pomembno, da znamo otroku pojasniti, da bi s takšnim vedenjem lahko postal suženj svojih muh, vendar pa mu njegov razum omogoča, da vedno razmisli o tem, kaj je zanj zares dobro.

Da, to se morda sliši res (pre)zapleteno, toda v resnici ni.
Preberite še:
Kaj nam lahko o starših pove muhavost otrok?

Spremljajte otroke v iskanju sreče

Sladkarije vam prinašajo zadovoljstvo. Toda če jih boste jedli vsak dan, boste čez čas postali suženj želje po sladkarijah. Tudi odrasli se zelo hitro ujamemo v to zanko. Pogosto verjamemo, da bo naš otrok bolj srečen, če mu bomo dali čokoladico ali pa mu kupili najnovejšo igračo.

Če bomo otroka naučili, da ne bo muhast in bo imel nadzor nad svojim apetitom, potem bo tudi težje zapadel v “muhe”, ki se bodo pojavile v mladosti. Če bo otrok v otroštvu odvisen od tega, da vsak dan za nagrado dobi bonbon, zakaj bi bili potem presenečeni, če bo v mladosti razvil odvisnost od tobaka ali alkohola. Seveda govorimo o skrajnosti, vendar se osebnost človeka začne oblikovati že zelo zgodaj.

Naloga mame in očeta je, da spremljata svojega otroka pri iskanju sreče. In to iskanje ne poteka s pomočjo zadovoljevanja želja, ampak prek obvladovanja strasti.


Little boy lauging

Preberite še:
3 stvari, ki se jim izogibajte, če želite, da je vaš otrok srečen

Domena, ki daje svobodo

Ko otrok izkusi srečo, ki jo je dosegel tako, da se je naučil obvladati svoje želje, se začne zavedati tudi majhnega plamena, ki ga nosi v svojem srcu. To je plamen, ki se hrani z dobrimi deli, lepimi besedami, ki jih nameni drugim in tudi s tem, ko se odreče neki škodljivi stvari.

V nasprotju z lahko dostopnimi užitki je sreča nekaj, kar moramo zgraditi. Ne pozabimo, da ni toliko pomembno zadovoljevanje želja, ampak se moramo naučiti uživati v resničnem veselju, v Odrešeniku, ki je prišel napolnit naša srca, ki so žejna ljubezni.

Avtorica prispevka je Inès de Franclieu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SCHOOL

Preberite še:
Otroci morajo biti v učilnici veseli, ne popolni


EDUCATION

Preberite še:
Kako otrokom pri različni starosti pomagati pri duhovni rasti


BORED LITTLE BOY

Preberite še:
Koristni nasveti za obvladovanje otroške muhavosti

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.