Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Otroci morajo biti v učilnici veseli, ne popolni

SCHOOL

Wavebreakmedia - Shutterstock

Dolors Massot - objavljeno 15/11/19

Pri iskanju kakovosti in odličnosti v izobraževanju ne smemo pozabiti na najpomembnejše: želimo, da bi otroci postali dobri ljudje

Kaj imajo starši najraje, ko razmišljajo o vzgoji svojih otrok? Vsi iščejo najboljšo šolo, tisto, ki ustreza njihovim ciljem v življenju, in tisto, ki sledi njihovim kriterijem.

Starši vedno želijo najboljše za svoje otroke. Ali to pomeni, da morajo otroci biti popolni, da morajo pri vseh predmetih dobiti petico? Obsedenost s šolskimi ocenami in gledanje le na ta vidik šolske izobrazbe nas lahko privede do tega, da pozabimo na veliko bolj pomembne stvari.


CHILD, SAD, SMARTPHONE

Preberite še:
Kaj se je zgodilo, ko so v šoli prepovedali uporabo pametnih telefonov

Primer Alberta Einsteina je zelo pomenljiv. Rad je razmišljal, vendar si je težko na pamet zapomnil podatke. Ni maral športa, po čemer se je razlikoval od svojih vrstnikov. Znan je stavek njegovega učitelja, ki je nekoč dejal: “Ta fant ne bo nikoli uspel narediti ničesar.” Kakšna velika napaka!

Pomagati otroku v vseh pogledih

Maria Montessori, ena od velikih pedagoginj v zgodovini, se je zavzemala za idejo, da je vzgoja celota, ki otroku služi v vseh pogledih, služi pa tudi usposabljanju državljanov za prihodnost.

Govorila je o pomoči otroku v vseh vidikih. Zato zapiski niso vse. Neki otrok je lahko v učilnici sijajen, vendar to ni njegov glavni dosežek. Učitelj se mora truditi, da vsak od njegovih učencev postane največ, kar je mogoče – v odnosu do sebe.


CHILD TABLET

Preberite še:
Namesto da kličete inštruktorja. Koristne spletne aplikacije za vašega šolarja

Zato dobra šola ne spodbuja konkurenčnosti, kjer nekateri učenci “poteptajo” druge, ampak spodbuja takšno tekmovalnost, da vsak učenec izziva samega sebe in se vsak dan presega. In, kar je zelo pomembno, da to počne z veseljem.

Otrok, ki hodi v šolo srečen

Učilnica mora biti otroku prikazana kot veselo mesto, kjer se lahko uči, razvija in se počuti ljubljenega. Učilnica mora biti podaljšek družinskih vrednot, kar otroku omogoča, da jih uveljavi skozi odnos do drugih učencev in učiteljev. Na tak način bo rasel v samozavesti, v njem pa se bo prebujala tudi duhovna razsežnost do Boga in soljudi.

Zato je pomembno tudi, da se zjutraj v šoli pozdravimo z dobro jutro, da spoštujemo pravila igre, ko se igramo različne igre, ali da pustimo uporabljeni material v dobrem stanju, da ga lahko pozneje uporabijo tudi drugi otroci.


FAMILY MUSIC

Preberite še:
Če glasbena šola postane muka

Kakovost in odličnost se dobro razumeta

Kakovostno izobraževanje je nekaj, kar je pomembno za vse nas. Govoriti o odličnosti v izobraževanju je primerno, če gre za odličnost glede otrokovega razmišljanja kot celote. O odličnosti pa ni primerno govoriti, če se ta nanaša le na spodbujanje rivalstva ali s spodbujanjem agresivnosti skozi izobraževalni pristop.

Odličnosti tudi ne bi smeli razumeti kot absolutno izpolnjevanje dolžnosti. Dolžnost je pri izobraževanju le en del, obdelati pa je treba tudi druga področja. Dolžnost je lažje izpolniti, ko razumemo njen pomen. Otrok bolje izpolnjuje svoje obveznosti, ko to zahteva nekdo, ki ga ima rad, in ko mu razloži, zakaj je to treba narediti.

Vsak na svoji ravni

Prizadevanje, da bi bil otrok s samimi odličnimi ocenami, je nevarno, če otrok zaradi tega vidi sošolce kot tekmece. To, da pozna svoje talente in jih izkoristi v največji možni meri, ga bo vodilo k temu, da izpopolni sebe kot osebo. To se zgodi, če v njem gojimo vrednote, kot so: zvestoba, veselje, točnost, služenje, velikodušnost, iskrenost …


CHILD, BACKPACK, SCHOOL

Preberite še:
Zakaj štiridnevni šolski teden ni slaba ideja

Ocene imajo pomembno težo, saj bo z njimi otrok lahko prišel na univerzo ali imel boljše možnosti za dobro delovno mesto. Ne smemo pa pozabiti, da v svojem življenjepisu vsak od nas nosi tudi številne druge sposobnosti. Za družbo so bistvenega pomena značaj, čustvena inteligenca, socialne spretnosti …

Starši morajo otroku pokazati, da ne cenijo le ocen, ampak še mnogo več – predvsem da cenijo otroka samega. Maria Montessori je o tem dejala: “Radost, čutiti svojo lastno vrednost, biti cenjen in ljubljen od soljudi, se počutiti koristnega in sposobnega ustvarjati … To so dejavniki, ki so zelo pomembni za človeško dušo.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Tomaž Kavčič. 


STUDENT

Preberite še:
Vas mika študij na odličnih tujih univerzah? Tu je priložnost


TYLER MOON JESUS SAVES RUNNER

Preberite še:
Tekaču, ki je imel na dresu napis Jezus rešuje, je življenje rešil moški z imenom Jesus


BARBARA MESTNIK

Preberite še:
“Sem velika zagovornica principa, da moški in ženske ne moremo drug brez drugega”

Tags:
otrocišolavzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.