Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako majhnega otroka naučiti prvih pravil vljudnosti

HAPPY TODDLER

Shutterstock

Edifa - objavljeno 07/01/21

Dobro jutro, hvala, nasvidenje ...

Ko naletimo na otroka, ki je zelo vljuden, marsikdo pomisli, kakšno srečo imajo njegovi starši, ker imajo tako vljudnega otroka. A pri vljudnosti v resnici ne gre za to, ali imamo srečo ali ne.

Vljudnost ni nekaj, kar se čudežno pojavi, ampak je nekaj, kar bi moralo biti naučeno. Vljudnost je plod potrpljenja in doslednosti staršev, ki skrbijo za dobrobit svojega otroka.

Z vljudnostjo je vsakdanje življenje veliko bolj prijetno in prav tako človeški odnosi. Zato je nujno, da osnovna pravila vljudnosti postanejo otrokov vsakdan že od malih nog.
Preberite še:
Moj otrok preklinja. Kaj lahko storim?

Ponavljanje obrodi sadove

Prenos te življenjske spretnosti je danes v marsikateri družini in družbi nasploh ohromljen. K temu je gotovo pripomogla tudi izguba spoštovanja do avtoritete pa tudi do starejših. Pri vljudnosti zelo pomembno vlogo igra spoštovanje oz. spoštljiv odnos med obema akterjema. Tistim, ki vljudnost prejema, in tistim, ki jo daje.

Zato je predvsem pomembno, da smo otrokom zgled. Da tudi sami poznamo pravila in znamo biti vljudni. Tako bomo takšno vedenje lažje prenesli tudi na svoje otroke. Naj bo beseda hvala ena izmed prvih, ki se jih bo naučil naš otrok. Pri letu in pol, tudi če takrat še ne govori, že lahko začnemo prenašati te veščine nanj. Otrok nas bo hitro začel posnemati. Na začetku z gestami, pozneje z besedami. Tudi beseda oprosti naj bo med prvimi, sledita pa ji lahko besedi dobro jutro in lahko noč. Oboje otroci zelo hitro razumejo.


HANDSHAKE

Preberite še:
Zakaj je dobro biti vljuden

Učiti otroka vljudnosti zahteva veliko vztrajnosti in ponavljanja. Učinkovito bo le, če boste dosledni in če boste tudi sami sledili temu, kar učite.

Avtorica prispevka je Inès de Franclieu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


META KOŠIR

Preberite še:
“Poklic lahko opravljaš s srcem, če ga imaš rad. Jaz imam to srečo”
Preberite še:
Zaljubila sta se še kot otroka. Po 74 letih poznata skrivnost srečnega zakona


LAUGHING CHILDREN

Preberite še:
Zakaj je pomembno, da otroke danes naučimo, naj se lepo obnašajo

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.