Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moj otrok preklinja. Kaj lahko storim?

shutterstock_1309144948.jpg

fizkes I Shutterstock

Mathilde de Robien - objavljeno 17/11/20

Težko bomo otroka zaščitili pred tem, da ne bi nikoli slišal nobene kletvice. Morajo pa ob tem starši ustrezno ravnati

Ni nujno, da se otroci s kletvicami srečajo že v domačem okolju, saj ste lahko vi kot oče ali mama zelo zgledni in t. i. grdega jezika ne uporabljate. Toda slej ko prej bo prišel dan, ko se bo otrok s kakšno tako neprimerno besedo srečal in jo naslednjič uporabil tudi sam, čeprav ne bo morda niti dobro vedel, kaj pomeni.

Pogosto se starši tega ustrašijo in so zaskrbljeni, toda panika je odveč. Kot pojasnjuje Laure Dezert, francoska klinična psihologinja, specializirana na področju starševstva, in tudi sama mama, je učenje psovk v šolah ali na igriščih žal nekaj normalnega.

Če otrok sliši, da grde in neprimerne besede izgovarjajo drugi otroci, jih bo slej ko prej začel izgovarjati tudi sam. Toda odgovornost staršev je, da svoje otroke izobražujejo in jim pojasnijo, kako zelo so besede pomembne in kakšno moč imajo.
Preberite še:
Kako se odzovete, ko se v filmih norčujejo iz vere?

Veliko več kot vprašanje vljudnosti

Preklinjati ali ne ni zgolj stvar vljudnosti. Gre za del splošne družbene vzgoje otrok in umestitev njegove družine v družbi. Otroci že od malih nog živijo v skupini. Že v družini se tako učijo spoštovanja do drugih. To, da ne žalijo svojih bratov ali sester, je prvi pomemben korak k spoštovanju drugih.

Starši morajo tako preprečiti zmerjanje med sorojenci in jih opozarjati, da takšen način pogovora ni primeren. Še bolj pomembno pa je, da se v primeru, ko pride do žalitve očeta ali mame, odzoveta še bolj strogo. S tem bosta uveljavila tudi svojo avtoriteto.

Otrok mora namreč spoznati in razumeti tudi razlike med generacijami. “S svojimi starši se ne moreš pogovarjati na enak način kot s prijatelji,” poudarja psihologinja.


TV

Preberite še:
Kaj z otroki storiti ob vulgarnih vsebinah v medijih?

Iskanje skupnega dobrega

Kakšen odnos je med vulgarnim jezikom in skupnim dobrim? Kot pravi psihologinja, je med njima pomembna povezava. To, da ne sprejmemo tega, da otrok preklinja, je način služenja skupnemu dobremu. Skupno dobro pomeni, da delujemo v dobro celotne skupine in hkrati tudi v dobro posameznika.

S tem, ko otroku preprečimo ali prepovemo vulgarno govorjenje, mu pomagamo odraščati in vzpostavljamo ustrezno avtoriteto. Hkrati pa otroci obnovijo tudi koncept spoštovanja. Tako avtoriteta kot spoštovanje sta danes pojma, ki vedno bolj izgubljata svojo vrednost, kar bi morali z vzgojo preprečiti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


SWEARING

Preberite še:
Zakaj morate nehati preklinjati in kako se tega lotiti


TALKING

Preberite še:
Namesto opravljanja in obrekovanja raje storite tole


KŁÓTNIA

Preberite še:
Kdaj otrokom postavljamo meje in kdaj jih zatiramo?

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.