Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 21. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ali je Pfizerjevo cepivo varno in etično?

VACCINE

Image Point Fr | Shutterstock

Zelda Caldwell - objavljeno 26/12/20

Mednarodno združenje katoliških zdravnikov je objavilo poročilo, v katerem pojasnjujejo, da je cepivo mRNA varno za človeka in za katoličane ne predstavlja etičnih težav

Evropska zveza je 22. decembra 2020 potrdila cepivo farmacevtskega podjetja Pfizer/BioNTech proti koronavirusni bolezni 19 in v teh dneh že začenja cepljenje prebivalstva. Več sto tisoč ljudi v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike je cepivo že prejelo, potem ko sta ti dve državi v začetku meseca odobrili nujno uporabo omenjenega sredstva.

Dejstva proti strahu

Nekateri ljudje se še vedno sprašujejo o varnosti cepiva in njegovi skladnosti s katoliškim naukom. Mednarodna zveza združenj katoliških zdravnikov je objavila koristno analizo cepiva, ki naj bi pomagala odgovoriti na vsa doslej neodgovorjena vprašanja.

Kratek pregled, ki ga je pripravil Rok Čivljak, predsednik hrvaškega katoliškega zdravniškega združenja, ponuja znanstveno analizo dejstev o novem cepivu, utemeljeno na katoliškem nauku.
Preberite še:
Našli smo odlično zdravilo proti strahu pred koronavirusom!

Po mnenju katoliških zdravnikov varno, učinkovito in etično

Čivljak v sklepu poročila zapiše, da cepivo lahko nudi 95-odstotno zaščito pred koronavirusno boleznijo 19, z zelo majhnim tveganjem za kratkoročne nasprotne učinke. Poleg tega, zatrjuje hrvaški zdravnik, cepivo najverjetneje ne bo povzročalo dolgoročnih učinkov in “ne predstavlja etičnih ovir za katoličane, ki bi želeli cepivo prejeti”.

Spodaj povzemamo Čivljakov pregled nekaterih vprašanj, ki so se pojavila glede Pfizerjevega cepiva, in odziv katoliške zdravniške srenje.

Ali se bo mRNA v Pfizer/BioNTechovem cepivu proti koronavirusni bolezni 19 priključil človeškemu genomu?

Informacijska RNA (mRNA) dejansko ne vstopi v DNK, zato ni nevarnosti, da bi kakor koli spremenila človeški genom. Postopek deluje tako, da se mRNA spremeni v beljakovino, v tem primeru v SARS-CoV-2 bodičasto beljakovino. Dve aminokislini v tej beljakovini se v postopku še naprej spreminjata, kar sproži nastanek velikega števila blažitvenih protiteles.

Ali obstajajo dolgoročne posledice cepiv z informacijsko RNA?

Ker se mRNA zelo hitro razkraja v nekaj urah ali nekaj dneh, ni veliko verjetnosti, da bi cepivo povzročalo dolgoročne učinke. Zaenkrat se zdi, da so med možnimi kratkoročnimi stranskimi učinki lahko nekatera nezaželjena stanja, ki spremljajo tudi večino drugih cepiv, recimo oteklina in bolečine na mestu cepljenja ter splošni stranski učinki, kot so povišana telesna temperatura, mrazenje, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih.

Ali bo cepivo sprožalo avtoimunske bolezni?

Ker cepivo ne vsebuje adjuvanta (sredstva, ki spodbuja imunske odzive), ne bo sprožalo avtoimunskih bolezni. V kliničnih testiranjih z več kot 50.000 sodelujočimi, ki so prejeli Pfizerjevo cepivo, ni bilo pojava škodljivih avtoimunih učinkov v celotnem najmanj štirimesečnem obdobju spremljanja po cepljenju.


WSPÓŁCZUCIE

Preberite še:
“Veselite se v Gospodu zmeraj.” O, Bog, a te vrstice veljajo tudi za čas korone?

Ali cepivo izdelujejo in preizkušajo na etično sprejemljiv način?

Ne pri izdelavi ne pri testiranju cepiva mRNA ne uporabljajo zarodkovnih celic splavljenih otrok. Cepivo tudi ne vsebuje nobenih sestavin človeškega izvora. Cepivo je proizvod molekularnega inženiringa, sestavljajo ga voda, kalijeve in natrijeve soli ter lipid, ki vsebuje ALC-0315 in ALC-0159, holesterol in še eno maščobno molekulo.

Cepiva mRNA se razlikujejo od tistih, ki vsebujejo adenovirus, kot je recimo tisti, ki ga proizvaja farmacevtsko podjetje AstraZeneca (AZD1222, znano kot Oxfordsko cepivo). Tisto cepivo je bilo izdelano z uporabo zarodkovnih celic splavljenega otroka na Nizozemskem v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Etični pomisleki za prejem takšnega cepiva so bili predmet številnih žgočih razprav. Pred dnevi je vatikanska Kongregacija za nauk vere objavila noto o moralni sprejemljivosti koronacepiv.

Ali so se pojavili kakšni negativni odzivi na cepivo, ki v tretji fazi kliničnih testiranj niso bili zabeleženi?

Na začetku množičnega cepljenja v Angliji (s Pfizerjevim cepivom) so se pri nekaterih cepljenih osebah pojavili alergijski odzivi. Ugotovili so, da so vse te osebe že prej trpele zaradi hudih alergij. Te alergijske odzive so z zdravili ublažili. Tako so lahko nemudoma določili, da se morajo vsi tisti, ki imajo kakršno koli alergijo na hrano, cepiva ali zdravila, o cepljenju temeljito pogovoriti s svojim zdravnikom, in če se bodo odločili za cepljenje, mora biti to opravljeno pod strogim zdravniškim nadzorom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


NURSE HOSPITAL

Preberite še:
Ta pesem Taylor Swift je poklon zdravstvenim delavcem v korona krizi


web 3 mozirje

Preberite še:
“Včasih trudoma iščeš poti, koronakriza pa pripomore, da jih najdeš”


COMPUTER

Preberite še:
5 korona navad, ki bi jih moral obdržati vsak moški

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.