Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Ta pesem Taylor Swift je poklon zdravstvenim delavcem v korona krizi

NURSE HOSPITAL

Dmitry Kalinovsky I Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 04/11/20

Čudovita pesem o groznih doživetjih

Pogosto za zdravnike in medicinske sestre, ki delajo s pacienti, obolelimi za covidom 19, uporabljamo vojaško terminologijo – pravimo, da se borijo, da so v prvi bojni liniji, da branijo fronto …

Ameriška glasbenica Taylor Swift pa je na svojem novem albumu Folklore vzporednico med vojaki in zdravstvenimi delavci prelila kar v pesem.

Ob izidu albuma je napisala, da so jo pri pisanju mnogih pesmi zanj navdihovale zgodbe ljudi, o katerih je slišala, a jih ni nikdar spoznala. Ena takšnih je tudi 13. pesem z albuma z naslovom Epiphany (kar pomeni razodetje).


woman pray internet

Preberite še:
Izsledki raziskave: ljudje med pandemijo bolj kot kdaj koli prej iščejo molitev


COVID

Preberite še:
Katoliški zdravnik in njegovih pet lekcij koronavirusa

Od vojne do pandemije

Pesem začne z opisovanjem podob iz druge svetovne vojne: “Obdrži čelado – obdrži življenje, sine”, “tu je tvoja puška”, “Plazimo se po plažah” in “Gospod, mislim, da bo izkrvavel.” Kot da podobe, ki jih slika, že niso dovolj pretresljive, kitico zaključi z verzom: “In nekatere stvari, o katerih se preprosto ne da govoriti.” Glasbenica naj bi navdih črpala iz pripovedi svojega dedka Deana Swifta, ki se je leta 1942 kot mlad vojak boril v bitki za Guadalcanal.

V drugi kitici pa poslušalec prvič zazna namige na pandemijo. Prvi je najprej tih, a nato vse glasnejši posnetek bitja srca na elektronski napravi v ozadju pesmi.

“Nekaj, na kar te zdravstvena šola ne pripravi: / od nekoga hči, od nekoga mati /  te drži za roko prek plastike. / Doktor, mislim da se bo sesula.” S tem se pokloni vsem zdravstvenim delavcem, ki skrbijo za paciente v njihovih najtežjih trenutkih, bedijo ob njih in jih včasih tudi spremijo v smrt. Tudi tu doda verz iz prve kitice: “In nekatere stvari, o katerih se preprosto ne da govoriti.”


COMPUTER

Preberite še:
5 korona navad, ki bi jih moral obdržati vsak moški

Zahvala zdravstvenim delavcem

Nekateri zdravstveni delavci, ki so poslušali omenjeno pesem, pa so kot del, ki se jih je najbolj dotaknil, izpostavili prehod pesmi, v katerem Taylor zapoje: “Samo 20 minut časa za spanje, a v sanjah doživiš nekakšno razsvetljenje. Le eno drobno olajšanje, ki ti osmisli vse, kar si videl.”

Vabljeni, da tudi sami prisluhnete lepi pesmi o groznih doživetjih in občutkih.

V dneh, ko se slovenska epidemiološka slika še nič ne izboljšuje, ko v vse več bolnišnicah prihaja do prezasedenosti kapacitet in je posledično vse več zdravstvenih delavcev preobremenjenih, je morda lepa, mirna pesem lahko nekaj, kar jim prinese vsaj drobno olajšanje.




Preberite še:
Zdravstveni delavci: “Najtežje je sprejeti ignoranco ljudi. Nekatere bo ‘streznila’ šele izguba bližnjih”

Bodimo hvaležni našim zdravstvenim delavcem. In jim izkažimo solidarnost tako, da pazimo na svoje zdravje in zdravje svojih bližnjih.

Morda pesem pošljite ali pokažite komu svojih bližnjih, ki jih vsakodnevne 12- ali večurne izmene izčrpavajo. Morda jim mirna pesem prinese vsaj drobno olajšanje. Pa tudi občutek, da so cenjeni in razumljeni.


ANNA

Preberite še:
Ana je zmagala v največji bitki: “Bolezen nas uči ponižnosti do življenja”


WYPALENIE MACIERZYŃSKIE

Preberite še:
Za vse mame – ko mislite, da vam je spodletelo


UPSET CHILD

Preberite še:
Ko prelomite obljubo, ki ste jo dali otroku

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.