Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako težka čustva spremeniti v moč in motivacijo? Tu so predlogi

MOTYWACJA

fizkes | Shutterstock

Michał Krajski - objavljeno 16/11/20

Čustva nam lahko pomagajo prebroditi krizo. Izkoristimo vse, da bi se motivirali, celo to, kar je na videz le ovira

Tudi če smo glede nečesa zelo prepričani in si tega močno želimo, pridejo trenutki, ko nas prevzamejo malodušje, razdraženost in jeza. Ti občutki nas včasih ohromijo, vendar v takih primerih nekaj preprostih tehnik zadostuje, da jih spremenimo v dodatno motivacijsko silo. Njihova uporaba pomaga doseči želene cilje in s tem poveča zadovoljstvo z vašim življenjem.


KOBIETA

Preberite še:
Naše misli lahko spremenijo naša čustva

Narava čustev

Za čustva je značilno, da jih občutimo brez svoje volje, pogosto so celo v nasprotju z njo. Rodijo se spontano ali pod vplivom zunanjih okoliščin. Še več, včasih se zgodi, da se jih kljub našemu nasprotovanju ne moremo znebiti. Čustva, ki jih imamo za negativna, kot je na primer jeza, so še posebej moteča in nas zastrupljajo. Pri tem ni pomembno, ali so upravičena.

Težka čustva se v skrajni obliki spremenijo v sovraštvo, ki vedno prizadene predvsem tistega, ki ga občuti in mu vzame veselje. Postane lahko močna motivacijska sila, vendar le za slabo. Kljub temu je mogoče negativna čustva, ki še niso dosegla skrajnosti, izkoristiti za dobro.


FAKE

Preberite še:
Se izogibate negativnim čustvom? Preberite, zakaj to ni vedno dobro

Osnovna motivacija

Na začetku je treba poudariti, da so negativna čustva lahko le dodatna motivacija. To izhaja predvsem iz tega, da navadno čustva niso tista, ki naj bi nas motivirala. Za njih je značilno, da imajo spremenljiv karakter, prehajajo iz enega v drugega in to v zelo kratkem času. Zato je možnost, da dosežemo želen cilj, majhna.

Preprosto nam zmanjka volje, ki je naše gorivo za delovanje. Motivacija bi moralo biti racionalno prepričanje, ali je to, k čemur stremimo, dobro, se pravi koristno za nas in druge. Racionalno to pomeni, da lahko podamo argumente. In tukaj se pojavi drug razlog, zakaj negativna čustva ne bi smela biti naša osnovna motivacija. V bistvu so ta čustva usmerjena proti nečemu ali nekomu in ne k dobru nas ali naših bližnjih.


NICK VUJICIC

Preberite še:
Misli motivatorja Nicka Vujičića, s katerimi boste pogumneje stopali skozi življenje

Dodatna motivacija

Racionalno prepričanje je določen temelj motivacije, vendar sam po sebi pogosto ne zadostuje, ker nismo “inteligence”, kot so v srednjem veku imenovali angele, čiste duhove, ki uporabljajo izključno intelekt. Naša narava je telesno-duhovna, spremljajo nas čustva, ki nam lahko pomagajo ali pa nam škodijo. Veselje in upanje seveda povečujeta našo voljo za delo, zato ju je vredno spodbujati.

To lahko storite tako, da si rečete, da nam bo cilj našega prizadevanja dal občutek sreče, prinesel konkretno dobro, nas razvijal in obogatil. Toda kaj storiti, ko se pojavijo odpor, razdraženost, jeza, malodušje, žalost, nestrpnost? Najprej se morate vprašati, od kod izvirajo. Morda nimajo nobenega zunanjega vzroka in so posledica naše izmučenosti (v tem primeru zadostuje, da si odpočijemo). Čustva imajo lahko tudi konkreten vzrok in takrat ga moramo določiti, ga analizirati in ga preoblikovati v pozitivno motivacijsko silo.


emojis

Preberite še:
Trije koraki za odtajanje čustev

Preoblikovanje težkih čustev v motivacijsko silo

Ko skušamo doseči cilj, običajno naletimo na ovire, ki v nas vzbujajo negativna čustva. Nekdo nas skritizira in to nas razjezi, nismo prejeli soglasja in to v nas prebudi jezo, narobe smo razumljeni in to nas razdraži, kljub številnim poskusom in delu nismo dosegli cilja in to povzroča malodušje.

V takih primerih je potrebno preučiti, ali je kritika upravičena, ali smo si soglasje res zaslužili, ali smo pravilno zastavili svoja pričakovanja in ali smo vse naredili prav, da bi dosegli svoj cilj. To nam bo pomagalo ugotoviti, ali lahko morda kaj izboljšamo. Včasih pa si nimamo kaj očitati. Toda ne glede na to nam lahko porajajoča čustva pomagajo prebroditi krizo.

Smo na nekoga jezni, ker nam ne verjame, nas napada, blokira, moti? Potem mu bomo pokazali, da nismo najslabši, še bolj se bomo potrudili. Smo malodušni in razočarani? Ta čustva bomo prepoznali kot sovražna in naredili, kar moramo. Izkoristimo vse, da se motiviramo, tudi tisto, kar je na videz le ovira.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevod in priredba: Jezikovno Mesto.


saint-elizabeth-of-hungary-chairty-for-poor-roses

Preberite še:
Princesa in svetnica, ki je bila mlada vplivnica svojega časa


COUPLE FRIENDS

Preberite še:
Kako ohranjati prijateljstva, potem ko se poročimo?


MODELS WITH GREY HAIR

Preberite še:
Sivolase lepotice dokazujejo, da po 60. ženske niso “odpisane”

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.