Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Princesa in svetnica, ki je bila mlada vplivnica svojega časa

saint-elizabeth-of-hungary-chairty-for-poor-roses

PUBLIC DOMAIN

Cecilia Pigg - objavljeno 12/11/20

Elizabeta Ogrska je dokazala, kako lahko mladi ljudje svoje življenje posvetijo ljubezni in služenju

Jutranje zbujanje, šola ali služba, prihod domov, večerja, ogled filma, spanje. Se tudi vi izgubljate v vsakodnevni rutini in se vsake toliko vprašate, ali vam bo kdaj uspelo narediti kaj pomembnega iz svojega življenja?

Elizabeta Ogrska je bila mlada ženska, ki je zaradi načina svojega življenja postala svetnica, čeprav je umrla že pri rosnih 24 letih (17. novembra 1231).

Še danes je lahko v navdih vsem mladim, ne glede na stoletja, ki so minila od njene smrti.




Preberite še:
“Prvič v zgodovini lahko vidimo svetnika, oblečenega v jeans in superge”

Bila je vplivnica

Seveda ne na Instagramu, a je imela določen vpliv, saj je bila poročena s kraljem. Ljudje so jo poznali in sledili vsemu, kar je delala. Njena odločitev je bila, da pomaga ravnim in bolnim. Prinašala jim je hrano in jim pomagala na njihovih domovih in v bolnišnicah.

Vsak je lahko vplivnež, pri čemer ni nujno, da je to na družbenem omrežju. Vplivneži smo tudi v krogu naših prijateljev, v družini. Ljudje nas opazujejo, kako živimo svoje življenje in to moramo imeti v mislih.

Bila je mlada in zaljubljena

Poročila se je, ko je imela 14 let. Čeprav je šlo za dogovorjen zakon, je svojega moža globoko ljubila. Ko je umrl le šest let po poroki, je bila strta od bolečine. Njen odnos z možem je okrepil oba in ju še bolj približal Bogu. Čeprav njen mož Ludvik ni bil razglašen za svetnika, so ga mnogi vseeno imenovali tako.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Trmast, neposlušen, malomaren, pa je vseeno svetnik?

Živela je z ljudmi, ki je niso razumeli

Njenim dvorjanom ni bilo pogodu, da je bila tako globoko verna. Prav tako jim ni bilo všeč, da je hodila po domovih revnih in bolnih, da bi jim pomagala. Menili so namreč, da to ni niti varen niti primeren način življenja za osebo iz kraljeve družine.

Njeni odnosi s sorodniki so bili napeti, saj je pogosto protestirala, ko so hrano vzeli ljudem in jo nato postregli v palači.

Elizabeta je svojo mladost, zakon in vpliv izkoristila za to, da je služila Bogu in drugim, pri čemer se ni ozirala na tiste, ki so menili, da je zaradi tega nora.

Če tudi vi čutite, da ste poklicani, da spreminjate svet, vam ni treba čakati, da boste starejši. Naj vam bo sveta Elizabeta zgled. Zavedajte se, da včasih za to, da nekomu polepšamo dan ali celo spremenimo življenje, ni treba veliko. Začnite pri ljudeh, ki jih poznate. Je v vaši okolici kdo, ki bi potreboval vašo pomoč? Morda je to le obisk, pogovor, nakup v trgovini.

Kateri so darovi in talenti, ki bi jih lahko izkoristili za to, da bi delali dobro in pomagali drugim? Če menite, da nimate nobenega daru, to ni dober izgovor za to, da ne bi vseeno poskusili.

Sveta Elizabeta, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


WEB 3 MARTIN GOLOB VLOG 46

Preberite še:
Nauk pokojnega mladeniča, ki je v cerkev privabil več ljudi, kot bi jih pop zvezdnik




Preberite še:
Zadnje sporočilo bogoslovca, ki je umrl v iskanju svetosti: “Moj pogreb bo zabava”




Preberite še:
12 nasvetov, kako odkriti svoje poslanstvo

Tags:
osebna rastsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.