Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Na pomoč! Mož in sin se ves čas prepirata

dispute père fils

YAKOBCHUK VIACHESLAV I Shutterstock

Claire de Campeau - objavljeno 06/11/20

Prepirom se žal ne moremo nikoli povsem izogniti, toda kaj storiti, ko jim preprosto ni videti konca

Ko otroci odrastejo, se odnosi med družinskimi člani lahko zelo spremenijo. Ko prepiri napolnijo hišo, to vpliva na celotno družino, čeprav se na primer prepirata le dva.

Če se tudi vi soočate s pogostimi prepiri med možem in sinom, preberite naslednje nasvete zakonskega svetovalca Gwenola Desombreja.


telefon

Preberite še:
Najstniki in telefon: 5 trikov za starše

Družina: sistem različnih odnosov

Pomembno je, da se ne osredotočite zgolj na posamezen konflikt, ampak razmislite o tem, kaj to pove o dogajanju v družini kot celoti. Možnih je več scenarijev..

Najprej ne pozabite, da nismo rojeni starši, ampak starši postanemo. Pri tem na nas vplivajo predvsem naše izkušnje, ki smo jih pridobili v svojih primarnih družinah. Tudi če smo se pozneje spremenili, dozoreli in sprejeli drugačne odločitve, so izkušnje iz otroštva na neki način naša referenčna točka.

V družinah smo večkrat lahko priča posebnemu fenomenu, kjer na primer zelo slab odnos med očetom in sinom odraža oziroma opozarja na druge težave, ki se dogajajo med zakoncema ali v družini.

Zato je zelo pomembno, svetuje Desombre, da v družini najprej popravimo prvi člen verige, to sta zakonca.


TEENAGER

Preberite še:
8 nasvetov za dober pogovor z najstnikom

Otroci morajo biti svobodni, da se lahko razvijajo kot osebe

Vez med očetom in sinom pogosto vključuje neko stopnjo rivalstva, zavedno ali ne. Ko oče vidi svojega otroka odraščati, to zanj nujno pomeni, da se stara. Takrat lahko oče in sin na neki točki vstopita v nekakšno tekmovanje. Pritisk narašča na obeh straneh, vpliv pa je širši in je pogosto v škodo ostalih družinskih članov.

Zelo pogosto se zgodi tudi to, da oče ali mati otroka “izrabita” za to, da še enkrat živita svojo mladost. S pomočjo otroka želita uresničevati sanje, ki jih sama nista uspela uresničiti, ko sta bila mlada. Toda otrok se na ta svet ne rodi zato, da bi izpolnil sanje svojih staršev.

Bistvo je, da se moramo zavedati, da ima lahko naš otrok sposobnosti, želje in temperament, ki se razlikuje od očetovega ali materinega. Te razlike moramo kot starši sprejeti.

TALKING
Shutterstock | Stock Rocket

Zgled

Ko otroke vzgajamo in pri tem uporabljamo različna pravila, je pomembno, da jim razložimo svoje razloge za to, saj jih bodo tako lažje sprejeli. Otrok ne razume nujno vseh vidikov obveznosti, zato je dobra komunikacija zelo pomembna.

Poglejmo še nekoliko bolj podrobno odnos med očetom in sinom. Oče je sinov prvi vzornik. “Mlada oseba se uči z zgledom,” izpostavlja Desombre. Pravila morajo biti dosledna za vse. Če pri večerji uporaba telefonov ni dovoljena, potem niti oče ne sme kršiti tega pravila.


TEENAGER DISCUSSING WITH PARENTS

Preberite še:
Ko vam najstnik zabrusi: “Dovolj imam te družine!”

Bi se morali vmešati v konflikt med očetom in sinom?

Njunega odnosa neposredno ne morete izboljšati, lahko pa izboljšate svoj odnos z možem in svoj odnos s sinom. Od tu naprej se bodo pozitivne posledice lahko izrazile tudi v njunem odnosu.

To priporočilo izpostavlja mamo in njeno edinstveno vlogo, ki jo ima v družini. Če mama reče: “Boš že videl, ko bo oče prišel domov!”, s tem prelaga odgovornost na očeta in spodkopava odnos, ki ga ima s sinom.

V primeru, ko se vam zdi situacija nevzdržna, pa nikoli ni narobe, če poiščete strokovno pomoč.

Razreševanje konfliktov nam pomaga, da rastemo

Ko otrok odrašča, oče in mama rasteta kot starša. Popolnega modela, ki bi ga lahko prevzeli, ni. Vsak oče mora svoj način starševstva prilagoditi otroku.

Konflikt ni nujno negativen, če vodi do pozitivnih sprememb in mirne rešitve. Ključna je, tako kot v številnih drugih odnosih, dobra in zdrava komunikacija ter spoštovanje drug drugega.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


web 3 druzina strle

Preberite še:
Oče osmih otrok sporoča: “Živeti v večinsko ženski družini je privilegij!”
Preberite še:
Nosečnost pri 16: od uporniške najstnice do skrbne mamice


MOTHER AND DAUGHTER TALKING

Preberite še:
Spolna vzgoja otrok naj se začne doma

Tags:
družinaodnosivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.