Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

3 orodja za boj proti tesnobi v času pandemije

COUPLE

Ulza | Shutterstock

Jim Schroeder - objavljeno 19/09/20

Morda imate občutek, da tega nikoli ne bo konec, a lahko kljub temu najdete mir, ki ga potrebujete in postanete močnejši

Vsak dan iz sveta prihajajo novice o naraščanju okužb s covid 19 in tudi v Sloveniji ni nič drugače. Ob tem je prisoten še dodaten strah, saj se bližajo hladnejši meseci, ko je različnih prehladnih in virusnih obolenj že tako zelo veliko. Kaj to pomeni za nas kot posameznike, za gospodarstvo, za naše otroke, …?

V tem trenutku je pomembno predvsem to, da se ne predajamo tesnobi in strahu. Lahko se namreč predamo strahu in mu dovolimo, da oblikuje naš vsakdan, lahko pa se zavestno odločimo, da ne bomo šli po tej poti.

Opremimo se s tremi pomembnimi orodji za naše misli, telo in duha, ki nam bodo pomagala, da uberemo svojo pot. Pot brez strahu.


MIRJAM SELŠEK ŠTANTA

Preberite še:
Anksioznost, zloraba, bes, misel na samomor: “Iskala sem varnost”

Hvaležnost

Desetletja znanstvenih raziskav so dokazala, da hvaležnost oziroma biti hvaležen, vodi do večje sreče, manj tesnobe in celo k boljšemu fizičnemu počutju, pri čemer lahko izpostavimo nižji krvni tlak in boljši imunski sistem.

Če povemo preprosto: misel ali dejanje hvaležnosti ohranja zavedanje, da ne glede na to, kako težke so stvari, v našem življenju vedno ostaja dobrota.

Zato se zahvaljujmo.

Empatija ali sočutje

Pri empatiji oziroma sočutju ne gre za to, da bi se nam nekdo smilil, ampak za to, da skušamo resnično razumeti človeka, ki je v stiski in skušamo “stopiti v njegove čevlje”.

Danes nas skrbi, da bi zboleli za covidom 19, toda pred približno stoletjem so ljudje prav tako živeli v nenehnem strahu, da bi zboleli za katero od nevarnih bolezni, kot so malarija, kolera, črne koze, ipd.

Če koristimo dar empatije, to sicer ne bo spremenilo realnosti, v kateri živimo, nas pa bo zaradi tega manj strah, saj bomo razmišljali o drugih in o tem, kako se počutijo drugi.


MASK

Preberite še:
10 papeževih napotkov, da bomo ozdravljeni virusa, ki je bolj škodljiv kot koronavirus

Izziv proti obupu

Nič ni narobe, če molimo za to, da bi se pandemija čim prej končala. Toda kaj, če se ne bo? Tu moramo svoj psihološki prostor zapolniti s t. i. miselnostjo izziva.

Na to lahko gledamo kot na priložnost, da zrastemo, lahko pa obupujemo in čakamo. Če nam je to všeč ali ne, vsak ima izbiro. Morda ne bomo mogli nadzorovati svojih občutij in tega, kako se bo na koncu vse skupaj razpletlo, lahko pa nadzorujemo svoj odnos do tega trpljenja.

Viktor Frankl je po tem, ko je preživel holokavst dejal: “V koncentracijskem taborišču je možno človeku vzeti vse, le zadnje človeške svobode, da ravna v danih razmerah tako ali drugače, ne.”
Preberite še:
Imajo rizičnega otroka s kronično pljučno boleznijo in zdravilo proti strahu

Kaj vam torej ta tri orodja, ki smo jih predstavili prinašajo? Življenje? Nič več stisk? Finančno varnost? Odobravanje drugih? Odgovor je: nič od tega.

Kaj torej?

Prinesla vam bodo mirnost, saj strah ne bo tisti, ki bo vladal v vašem življenju. Namesto tega boste odprti za lepoto, ljubezen in zadovoljstvo, ki vam je na voljo vsak dan, ne glede na to, kaj se dogaja okoli in znotraj nas. Seveda vas bo še vedno kdaj strah in še vedno boste kdaj občutili tesnobo, ne boste pa več sužnji strahu. Svobodni boste.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


COVID

Preberite še:
Katoliški zdravnik in njegovih pet lekcij koronavirusa


Sister Stephanie Baliga

Preberite še:
Neverjetna redovnica: dosegla svetovni rekord in ob tem zbirala denar za dobrodene namene


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin svetuje, kako premagati strah pred novimi začetki

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.