Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Katoliški zdravnik in njegovih pet lekcij koronavirusa

COVID

Shutterstock | Zigres

Aleteia - objavljeno 23/07/20

Kaj vse smo se v tem obdobju lahko naučili?

Medtem ko je stanje zaradi epidemije covida 19 ponekod v svetu resno in se še poslabšuje, so na drugi strani tudi države, kjer se stanje izboljšuje.

Ob tem je zdravnik José María Simón Castellví, ki je tudi predsednik Mednarodne zveze združenj katoliških zdravnikov, spisal pet lekcij koronavirusa, iz katerih se lahko verni marsikaj naučimo.


BABY

Preberite še:
10 imen za otroke, rojene (ali spočete) v obdobju koronavirusa

Doctor José María Simón Castellví, presidente emérito de la Federación Internacional de Asociaciones Médicas Católicas (FIAMC)
Doctor José María Simón Castellví, presidente emérito de la Federación Internacional de Asociaciones Médicas Católicas (FIAMC)

Sprejeti našo krhkost

Prva lekcija je zelo očitna, a gre za dejstvo, ki ga pogosto zelo težko sprejmemo: človek je krhek in umrljiv.

To stanje, v katerem smo se znašli, bi nas po zdravnikovih besedah moralo voditi v razmislek o smrti in pomenu življenja. Prepričan je, da je življenje darilo, ki mora obroditi sad. In to je predvsem naloga vsakega posameznika. Ne živimo zaman in ne umremo zaman. Naša naloga je, da dajemo največ, kar lahko, tako drugim kot Bogu. Dobro je namreč, da lahko na dan svoje smrti rečemo, da smo svetu nekaj zapustili.


PALESTINA

Preberite še:
Ganljivo: vsak večer je splezal do okna bolniške sobe, kjer je umirala njegova mama

Pripraviti se na srečanje z Bogom

Druga lekcija je, da moramo biti vedno pripravljeni na to, da zapustimo ta svet v miru in milosti. Tudi tisti, ki so polni zdravja in pričakujejo, da bodo dolgo živeli, nekega dne ne bodo več mogli vstati in tega se morajo zavedati.

“Krhkost privlači Boga in dela usmiljenja, ki bi jih morali vsi pogosto izvajati.”

Biti dobrodelen

V povezavi z dobrodelnostjo zdravnik v teh časih svetuje vsem, da obiščejo (če je to mogoče) starejšo osebo, za katero vedo, da je sicer pogosto osamljena. Tudi telefonski klic je veliko vreden in prav tako nasvet, majhna pozornost ali šopek rož.

Vse to so dejanja, ki lahko vsaj delno zakrpajo luknje osamljenosti, ki so nastale zaradi bolezni ali starosti.

Očistiti telo … in dušo

Na prvem mestu so tukaj seveda higienski ukrepi, ki so po mnenju zdravnika Simóna zelo koristni in nujni, če se želimo izogniti okužbi s koronavirusom in širjenju bolezni. Prepričan je tudi, da bi zaradi teh ukrepov (če se jih bomo seveda držali) lahko imeli manj prehladov, primerov gripe ali zastrupitev s hrano v prihajajočem obdobju.

“Medosebna razdalja, prezračevanje prostorov, pogosto umivanje rok in uporaba mask so zelo koristni ukrepi, ko želimo prerezati verigo okužb zaradi virusa, ki povzroča epidemijo.”

“Klub temu pa ne smemo pozabiti, da sta v nas združena telo in duša, ki jo moramo prav tako očistiti, preden bomo lahko stopili pred Boga.”


WIDOW,

Preberite še:
Mož je umrl zaradi koronavirusa, podjetje, kjer je bil zaposlen, pa je takole presenetilo njegovo ženo

Spremeniti življenje

Kot zadnjo lekcijo zdravnik Simón izpostavi, da je epidemija lahko priložnost, ki jo izkoristimo za to, da spremenimo svoje življenje (na bolje). Ta epidemija je opozorilo za vse, kazen za nekatere, preizkušnja za tretje in darilo za četrte.

“Bolje je, da vlagamo v zdravje kot pa v orožje. Bolje je, da spodbujamo mir, se pogumno soočimo z gospodarsko krizo in damo poudarek prednostnim nalogam, kot so ohranjanje delovnih mest, hkrati pa ne pozabimo, da moramo bolj skrbeti tudi za naše stvarstvo,” sklene zdravnik.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Barbara Oprčkal.


TJAŠA M. KOS

Preberite še:
Po “korona” krizi: Namesto črnogledih scenarijev se raje posvetimo razvijanju psihološke čvrstosti


FESTA MASCHERINE

Preberite še:
5 pozitivnih “korona” sprememb, ki bi jih morali ohraniti tudi po koncu epidemije


FAMILY KIDS

Preberite še:
Izgubila sta sedem otrok. Zdaj jih imata devet – dva na zemlji, ostale pa v nebesih

Tags:
koronavirus
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.