Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 20. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Biti drugačen ni vedno lahko, a okolica to vendar sprejme in spoštuje”

web 3 matej virtic

LENART LUKŠIČ

Lojze Grčman - objavljeno 26/03/20

Tokratni gost v rubriki Moške skrivnosti je navdihnjeni in navdihujoči glasbeni ustvarjalec Matej Virtič

“Zdravi odnosi nam dajejo moč, uteho, motivacijo, navdih, zagon,” pravi Matej Virtič, ki je verjetno najbolj znan kot umetniški vodja a cappella gospel zbora Bee Geesus. V tej ali oni vlogi pa sodeluje še pri številnih drugih zasedbah. Njegovo življenje se vrti v ritmu glasbe, a ta še zdaleč ni edino, kar ga zanima. Zelo rad “trenira” telo, duha in dušo.

Kako krmarite med vsemi prijetnimi in manj prijetnimi dolžnostmi vsakdanjika?
Vsakdanjik si vsekakor skušam oblikovati tako, da je prijetnih dolžnosti več kot manj prijetnih. Vsakodnevno se ukvarjam z glasbo in vsem, kar spada zraven, vsak dan skušam čas namenjati druženju z dekletom, prijatelji, družino, prav tako pa se posvečam osebni rasti in fizični aktivnosti. Pomembno se mi zdi usklajevanje dolžnosti glede na pomembnost, osebne vrednote in širši življenjski okvir. Kakorkoli pogledamo, je življenje kratko, zato se mi zdi zelo pomembno, da se ne “zaciklamo”, ampak ohranjamo osredotočenost in ostajamo gospodarji lastnega časa.

Sodelujete pri obilici različnih skupin in projektov. Predstavljam si, da sta vaše življenje in čas temu primerno razpeta na številne konce. Kako in na kaj ostajate osredotočeni?
Res sem aktiven na različnih koncih, a se ti večinoma vrtijo okoli glasbe. A v glasbi in v življenju nasploh vidim pravi smisel v odnosih s seboj, z bližnjimi, Bogom. Zdravi odnosi nam dajejo moč, uteho, motivacijo, navdih, zagon.

“Dobro je, da je tvoje glasbeno sporočilo usklajeno s tem, kar živiš,” ste nekoč dejali. Kako glasba napaja vaše življenje in obratno?
Če je umetnik pristen in povezan s sporočilom, ki ga predstavlja, je veliko bolj celovit in poslušalci se tako lažje povežejo z njim. Odraščal sem v družini s tremi otroki in tudi pri glasbenem ustvarjanju ves čas iščem družbo, veliko manj se vidim kot solist.

Čeprav se zelo rad izražam tudi na druge načine, se najlažje, najbolj tekoče izrazim prek glasbe, pesmi, prek besedila z melodijo, harmonijo in ritmi. Glasba me sprošča, zabava in ustvarja prostor za najrazličnejša občutja in barve življenja.


WEB 3 BENJAMIN SITER DRUŽINA

Preberite še:
“Pravijo, da se moški ne spremeni. Ni res! Jaz se spreminjam”

O moških krožijo številni stereotipi in miti. Katerega najbolj presegate, rušite?
Zelo rad nakupujem, se rad pogovarjam tudi o občutkih, ob močni glasbi ali filmu pa brez težav potočim tudi kakšno solzo.

WEB 3 MATEJ VIRTIC 4 GIVEN
LENART LUKŠIČ

Kateri je vaš najljubši konjiček in zakaj?
Skoraj vsak dan sem fizično aktiven, zelo rad telovadim in se ukvarjam z različnimi športi. Obožujem naravo, obiskujem koncerte, kaj dobrega pojem in rešujem sudoku. Pri konjičkih se rad sprostim in najdem navdih za nove podvige.

Zbor Bee Geesus je ambasador akcije 40 dni brez alkohola. Ob tem ste dejali, da pri vas pevske vaje nikakor niso tudi pivske. Ste zaradi tega kdaj dobili kak vprašujoč, osupel pogled? V naši kulturi, družbi abstinent od alkohola dobi nalepko, da si “ne upa”?
Seveda se komu zdi nenavadno, da na naših aktivnostih ni alkohola, saj iz podobnih krogov tega ni navajen, a glede na to, da imamo v zboru kar nekaj abstinentov, to vendar ne preseneča prav močno. Veliko, mogoče največ nesmislov se je začelo z vprašanjem: “Si upaš … ?” Gotovo je več poguma in drznosti v odgovornem pristopu k vsakdanjim izzivom. Biti drugačen ni vedno lahko, a okolica to vendar sprejme in tudi spoštuje.
Preberite še:
Ko je sam z otrokoma, se včasih okolica čudi, kako ju obvladuje

Tri stvari, ki jih po vašem mnenju na tem svetu najbolj primanjkuje, in zakaj.
Močno primanjkuje sprejemanja drugačnosti, zavedanja, da ima vsak svojo zgodbo in svoje razloge za to, da je drugačen. Različnost bi nas lahko bogatila, a smo glede tega zelo revni. Primanjkuje nam ljubezni do sebe in vsega stvarstva.

Prav tako pa vsi preveč skrbimo. Življenje ni preprosto, imamo 100 in en razlog, zaradi katerega bi lahko skrbeli, a vendar nam same skrbi pri soočanju in reševanju življenjskih preizkušenj niti najmanj ne koristijo. Če bi zares poznali Jezusa, bi sledili tudi njegovemu zgledu in sprejemali vse, brez razlik, gojili bi ljubezen do vseh in bili popolnoma brez skrbi. Bili bi zares srečni.
Preberite še:
Ko je obležal, mu je bil “Bog bližje kot kadarkoli”

Kateri dogodek, preizkušnja v življenju sta vam dala najbolj misliti?
Na vsakem pogrebu, ob vsakem rojstvu, ob praznikih in tudi na čisto običajen dan se pogosto zamislim in ocenjujem, ali živim smiselno življenje, ali sledim temu, kar verjamem, da je moj namen. V vsem hitenju si pogosto ne pustimo slišati notranjega glasu in zlahka izgubimo fokus, ki je lahko veliko več kot vsakdan.

WEB 3 MATEJ VIRTIC
ARHIV SKUPINE BASSLESS

S čim, kje, kako in kdaj se duhovno napolnite?
Pogovor s prijateljem, sprehod v naravi, šport, obisk koncerta, odhod v cerkev, družinska druženja, delo, vse to so priložnosti za dodatno dozo duhovne napolnitve. Verjamem pa, da ta, ki živi žive in zdrave odnose, ne potrebuje nobene posebne priložnosti, saj je duhovno poln ves čas in bogati tudi okolico.

Vaša največja osebna in družinska želja oziroma cilj za prihodnost?
Biti srečen. Ne glede na okoliščine, ki pogosto ne sodelujejo in nam ne dajejo očitnih iztočnic za srečo. Naučiti se prepoznavati blagoslove v majhnih stvareh in ceniti vsak trenutek življenja.


PAPIEŻ FRANCISZEK

Preberite še:
Papež Frančišek molil z vsemi kristjani po svetu: Zaupajmo in se izročimo v Božje roke!
Preberite še:
Mama četverčkov: Rekli so, da moje telo tega ne bo zmoglo


WEB 3 SARA IN SIMON BREZOVNIK

Preberite še:
Če jo je nesel po 454 stopnicah, jo zmore prenašati tudi v zakonu

Tags:
Moške skrivnosti
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.